Instagram

Facebook

Det nordiska nätverket för tankstationer med flytande gas växer


2019-06-19

Gasum har öppnat sin andra tankstation med flytande gas för tunga fordon.
Bild: Jon B Ewnert
Gasum har öppnat sin andra tankstation med flytande gas för tunga fordon.

Energiföretaget Gasum har öppnat sin andra tankstation med flytande gas för tunga fordon i Sverige. Stationen, som ligger i Norrköping, är en del av Gasums plan att bygga ett nordiskt nätverk med 50 stationer med flytande gas för tunga fordon i tungt trafikerade områden under början av 2020-talet. Den första stationen i Sverige öppnade i Västerås i maj och i Finland finns det redan sex stationer.

Intresset för bränslealternativ till diesel blir allt mera populära i takt med att nya mål för minskade utsläpp införts nationellt i Sverige, såväl som internationellt av EU. Behovet av att minska koldioxidutsläppen snabbt inom vägtransportsektorn påverkar även tunga fordon. Tidigare i år beslutade EU att fastställa utsläppsnormer för nya tunga fordon för första gången.

Enligt de nya reglerna måste de genomsnittliga CO2-utsläppen för nya tunga fordon vara 15 procent lägre 2025 än 2019 och minst 30 procent lägre till 2030. Sverige har även fastställt en nationell målsättning att minska CO2-utsläppen från inhemsk trafik med minst 70 procent före 2030. I samband med detta ökar kundefterfrågan för miljövänliga produkter och tjänster i rask takt.

För att kunna hantera den växande efterfrågan på alternativa bränslen med låga utsläppsvärden, planerar Gasum att färdigställa ett nätverk av 50 tankstationer med flytande gas för tunga fordon under början av 2020-talet i Norden. Det nya nätverket av stationer betraktas som en nödvändighet i övergången till en renare framtid eftersom de tillhandahåller renare bränslen som flytande naturgas (LNG) såväl som flytande biogas (LBG) för tunga fordon. De nya stationerna kommer att byggas i tungt trafikerade områden. I Norrköping ligger stationen i närheten av E 4:an, vilket gör det enkelt för tunga fordon att ta sig dit och tanka. Gasum har sedan tidigare en tankstation med flytande gas för tunga fordon i Västerås och ytterligare sex stationer i Finland.

– Klimatförändringarna påverkar alla och vi måste lösa detta problem tillsammans, säger Mikael Antonsson, trafikansvarig, Gasum, Sverige.
– Baserat på marknadens efterfrågan bygger vi ett nätverk med tankstationer i Norden i nära samarbete med flera partners. Denna utveckling kommer att påskynda tillväxten av gasbaserade vägtransporter i Norden och samtidigt erbjuda logistikföretagen hållbara bränslealternativ som hjälper dem att uppnå sina miljömål. Som en extra bonus sparar de också in betydligt på sina bränslekostnader.

På den nya stationen i Norrköping som invigs idag kan kunderna tanka tunga fordon med LNG eller LBG. Användning av LNG och LBG som bränsle minskar CO2-utsläppen och partikelutsläppen, vilket förbättrar den lokala luftkvaliteten. Genom att använda LNG kan CO2-utsläppen minskas med cirka 20 procent jämfört med diesel och 85 procent med LBG. Stationen i Norrköping, såväl som stationen i Västerås, har identifierats som en hållbar miljösatsning och har därför delfinansierats via regeringens klimatinvesteringsprogram Klimatklivet.

– Äntligen en station på hemmaplan! Vi ville uppdatera vår fordonsflotta och växla över från diesel till flytande gas eftersom den ekonomiska och miljömässiga vinningen är enormt stor för oss som logistikföretag. Tillsammans med Gasum har vi drivit igenom denna satsningen så att en station kunnat bli verklighet här i Norrköping, berättar Erik Alfredsson, VD, Alfredsson Transport AB.

– I och med kommunens långsiktiga miljösatsningar och beslutet att införa samordnad varudistribution som upphandlats med höga miljö- och kvalitetskrav har vi skapat förutsättningarna för Alfredsson att göra denna långsiktiga satsning, säger Karin Jonsson, kommunalråd Norrköpings kommun.

Gasums två nya tankstationer är en utbyggnad av ett stationsnätverk som kommer att täcka stora delar av Norden. I slutet av sommaren expanderar Gasum sitt nätverk med LNG-/LBG-stationer i Jönköping och Örebro, följt av fler stationsöppningar senare under året. Utöver dessa stationer planerar Gasum och flera andra bränsleaktörer att bygga ut stationsnätverket ytterligare inom en snar framtid.



Källa: Gasum


Tipsa en vn Skriv ut





Gasum investerar i en ny biogasanläggning i Borlänge för att erbjuda mer förnybar energi på marknaden

Gasum har beslutat att investera i en ny biogasanläggning i Borlänge, Sverige. Investeringsbeslutet är nästa steg i Gasums plan att bygga fem storskaliga biogasanläggningar i...

Läs mer
flamkontroll
 

Producentansvar för plast välkomnas

Energimyndigheten fick av regeringen i uppdrag att utreda och föreslå styrmedel för...

Läs mer


Minskade klimatutsläpp från fjärrvärmen 2022

Energiföretagen Sverige publicerar idag den samlade statistiken över fjärrvä...

Läs mer


Byggandet av Gasums biogasanläggning i Götene påbörjas – först i raden av flera strategiska investeringar för att öka tillgången av biogas

Gasums nästa kommande nya biogasanläggning i Götene fick sitt slutgiltiga bygglov i...

Läs mer

Solör Bioenergi och Friluftsfrämjandet i Sjöbo låter julgranar bli till fjärrvärme


Varje år säljs cirka 3 miljoner granar i Sverige, vilket innebär stora mängder...

Läs mer


Wärtsiläs projekt för flytande biogas kommer att avsevärt minska utsläppen av växthusgaser i Sverige

Teknologikoncernen Wärtsilä levererar sin teknik för förvätskning av...

Läs mer
Olof Boson som är lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas.

Scandinavian Biogas bygger storskalig biogasanläggning i Mönsterås

Anläggningen byggs i samarbete med lokala lantbrukare och ska producera flytande biogas...

Läs mer
SAS Airbus 320 Neo.

Fossilfritt flygbränsle får EU-stöd

Vattenfall, Shell, LanzaTech och SAS driver projektet HySkies med målet att 2027 starta...

Läs mer


Amsterdams flygplats Schiphol börjar köra sina markfordon och maskiner på förnybar diesel

Från och med januari 2023 kommer alla dieseldrivna markfordon och maskiner på...

Läs mer


Estlands största biogasproducent samarbetar med svenska C-Green kring cirkulär slamhantering

Estonian Cell, massatillverkare och Estlands största biogasproducent och C-Green, ett svenskt...

Läs mer
Ayanne De Oliveira Maciel, Ulrika Rova och Io Antonopoulou, är forskare inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet som fångar in koldioxid i samarbete med SunPine.

Använder bioteknik för infångning av koldioxid

Koldioxidinfångning, användning och lagring är viktiga tekniker som utvecklas...

Läs mer


Orkla Eslöv blir fossilfritt

Orkla planerar att investera i en ny fossilfri energianläggning på sin livsmedelsfabrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se