Instagram

Facebook

Det nordiska nätverket för tankstationer med flytande gas växer


2019-06-19

Gasum har öppnat sin andra tankstation med flytande gas för tunga fordon.
Bild: Jon B Ewnert
Gasum har öppnat sin andra tankstation med flytande gas för tunga fordon.

Energiföretaget Gasum har öppnat sin andra tankstation med flytande gas för tunga fordon i Sverige. Stationen, som ligger i Norrköping, är en del av Gasums plan att bygga ett nordiskt nätverk med 50 stationer med flytande gas för tunga fordon i tungt trafikerade områden under början av 2020-talet. Den första stationen i Sverige öppnade i Västerås i maj och i Finland finns det redan sex stationer.

Intresset för bränslealternativ till diesel blir allt mera populära i takt med att nya mål för minskade utsläpp införts nationellt i Sverige, såväl som internationellt av EU. Behovet av att minska koldioxidutsläppen snabbt inom vägtransportsektorn påverkar även tunga fordon. Tidigare i år beslutade EU att fastställa utsläppsnormer för nya tunga fordon för första gången.

Enligt de nya reglerna måste de genomsnittliga CO2-utsläppen för nya tunga fordon vara 15 procent lägre 2025 än 2019 och minst 30 procent lägre till 2030. Sverige har även fastställt en nationell målsättning att minska CO2-utsläppen från inhemsk trafik med minst 70 procent före 2030. I samband med detta ökar kundefterfrågan för miljövänliga produkter och tjänster i rask takt.

För att kunna hantera den växande efterfrågan på alternativa bränslen med låga utsläppsvärden, planerar Gasum att färdigställa ett nätverk av 50 tankstationer med flytande gas för tunga fordon under början av 2020-talet i Norden. Det nya nätverket av stationer betraktas som en nödvändighet i övergången till en renare framtid eftersom de tillhandahåller renare bränslen som flytande naturgas (LNG) såväl som flytande biogas (LBG) för tunga fordon. De nya stationerna kommer att byggas i tungt trafikerade områden. I Norrköping ligger stationen i närheten av E 4:an, vilket gör det enkelt för tunga fordon att ta sig dit och tanka. Gasum har sedan tidigare en tankstation med flytande gas för tunga fordon i Västerås och ytterligare sex stationer i Finland.

– Klimatförändringarna påverkar alla och vi måste lösa detta problem tillsammans, säger Mikael Antonsson, trafikansvarig, Gasum, Sverige.
– Baserat på marknadens efterfrågan bygger vi ett nätverk med tankstationer i Norden i nära samarbete med flera partners. Denna utveckling kommer att påskynda tillväxten av gasbaserade vägtransporter i Norden och samtidigt erbjuda logistikföretagen hållbara bränslealternativ som hjälper dem att uppnå sina miljömål. Som en extra bonus sparar de också in betydligt på sina bränslekostnader.

På den nya stationen i Norrköping som invigs idag kan kunderna tanka tunga fordon med LNG eller LBG. Användning av LNG och LBG som bränsle minskar CO2-utsläppen och partikelutsläppen, vilket förbättrar den lokala luftkvaliteten. Genom att använda LNG kan CO2-utsläppen minskas med cirka 20 procent jämfört med diesel och 85 procent med LBG. Stationen i Norrköping, såväl som stationen i Västerås, har identifierats som en hållbar miljösatsning och har därför delfinansierats via regeringens klimatinvesteringsprogram Klimatklivet.

– Äntligen en station på hemmaplan! Vi ville uppdatera vår fordonsflotta och växla över från diesel till flytande gas eftersom den ekonomiska och miljömässiga vinningen är enormt stor för oss som logistikföretag. Tillsammans med Gasum har vi drivit igenom denna satsningen så att en station kunnat bli verklighet här i Norrköping, berättar Erik Alfredsson, VD, Alfredsson Transport AB.

– I och med kommunens långsiktiga miljösatsningar och beslutet att införa samordnad varudistribution som upphandlats med höga miljö- och kvalitetskrav har vi skapat förutsättningarna för Alfredsson att göra denna långsiktiga satsning, säger Karin Jonsson, kommunalråd Norrköpings kommun.

Gasums två nya tankstationer är en utbyggnad av ett stationsnätverk som kommer att täcka stora delar av Norden. I slutet av sommaren expanderar Gasum sitt nätverk med LNG-/LBG-stationer i Jönköping och Örebro, följt av fler stationsöppningar senare under året. Utöver dessa stationer planerar Gasum och flera andra bränsleaktörer att bygga ut stationsnätverket ytterligare inom en snar framtid.Källa: Gasum


Skriv utNu startar bygget av Europas första anläggning för pyrolysolja vid Setra Kastet


Träindustriföretaget Setra och Preem samarbetar kring produktion av pyrolysolja från sågspån. Det gemensamägda bolaget Pyrocell ska producera råvara för...

Läs mer
Enerbrokers


Fossilfritt i tanken minskar utsläppen för bränsletransporter

10 000 lastbilar per år levererar bränsle till kraftvärmeverket i Ö...

Läs mer
Idcon


Stockholm Exergi i internationellt samarbete om att lagra koldioxid

Torsdagen den 5:e september undertecknade Stockholm Exergi och fem andra europeiska fö...

Läs mer

Stort samarbetsprojekt siktar på att göra Sverige fossilfritt till 2030


Sverige blir fossilfritt 2030! Åtminstone om projektdeltagarna inom samverkansprojektet...

Läs mer


178 miljoner kronor till utbyggnaden av flytande biogas för tunga fordon

Energimyndigheten möjliggör nu en samlad demonstration av flytande biogas som drivmedel...

Läs mer

Solör Bioenergi förser Autoliv och Veoneer med fjärrvärme


Det står nu klart att Autoliv och Veoneer blir nya kunder till Solör Bioenergi AB...

Läs mer

Stockholm Exergis teknik att fånga in koldioxid får stöd av Energimyndigheten

Energimyndigheten har beslutat att med 4,3 miljoner kronor stödja Stockholm Exergis...

Läs mer
Leverans av pelletssilo till Stakhedens Plantskola.

Svenska Skogsplantor minskar fossila utsläpp – installerar biobränsle vid Stakhedens plantskola

Vid Svenska Skogsplantors plantskola i Grangärde, utanför Ludvika, pågår just...

Läs mer


Sveaskog tecknar avtal med Preem och Skoogs Bränsle om förnybart drivmedel

Sveaskog tecknar leverantörsavtal med Preem och Skoogs Bränsle gällande drivmedel....

Läs mer

Nu startar biogasleveranserna i Odensbacken

Ramptankning i Odensbacken.

Från och med igår söndag kan Svealandstrafikens bussar tanka biogas på den...

Läs mer

Fallfruktssäsongen är igång – återvinns till både biogas och biogödsel

En personbil kan köra nästan 1 mil på bränslet från 5 kg äpplen.

Från och med idag den 16 augusti samlas fallfrukt in i särskilda behållare på...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

TS Wind

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

IFE

Härnösands kommun

BVM
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se