Instagram

Facebook

Framgångsrikt prov med biobränsle i RM12 Gripen


2020-12-03

Håkan Schmidt, GKN visar RM12-motorn för fr v Håkan Johansson, Försvarsmaktens Hållbarhetssektion, Ingela Bolin Holmberg, FMV, Torbjörn Hillerström, och Fredrik Lundgren med ett biobränsleprov i handen, båda GKN.
Bild: Jukka Lamminluoto
Håkan Schmidt, GKN visar RM12-motorn för fr v Håkan Johansson, Försvarsmaktens Hållbarhetssektion, Ingela Bolin Holmberg, FMV, Torbjörn Hillerström, och Fredrik Lundgren med ett biobränsleprov i handen, båda GKN.

GKN Aerospace Sweden i Trollhättan har på uppdrag av Försvarets Materielverk genomfört prov med ett biobränsle avsett för flygning i motor RM12, drivkällan i flygplan JAS 39 Gripen C/D. Provet är en del av ett bilateralt samarbete mellan FMV och USAF/NAVAIR angående biobränsle, vilket startade i oktober 2013 och kommer att slutrapporteras av FMV under 2021.

Biobränslet som provades var framställt i Sverige av Swedish Biofuels och baserades på alkohol. Biobränslet blandades i förhållandet 50/50 med det för RM12 normala bränslet Flygfotogen 75. 50 procent inblandning av biobränsle är det idag högsta tillåtna enligt bränslespecifikationerna för flygbränsle. Både biobränslet i sig och 50/50-blandningen uppfyllde kraven i tillämpliga bränslespecifikationer. Provet var det första där detta biobränsle provades i en flygmotor. Inför provet hade GKN Aerospace Sweden som är typcertifikatägare för RM12-motorn sett över bränslespecifikationer och materialkompabilitet för alla komponenter som har kontakt med bränsle, för att garantera en säker motordrift.

Slutsatserna från provet är att motorn fungerade utan anmärkningar under hela provet. Inga varningar eller indikationer erhölls som kunde bero på skillnader mellan de olika bränslena. Efter provet har inspektion gjorts av kärnmotorns brännkammare utan att se några tecken på att 50/50-blandningen påverkat brännkammaren. 

Provet har påvisat möjligheten att använda biobränsle för militära flygplan med syftet att minska dess miljöpåverkan. Målet är att minska Försvarsmaktens fossilberoende utifrån Sveriges ambition att uppnå klimatneutralitet 2045. 

I mars 2017 genomförde en Gripen C/D med RM12-motor en lyckad flygning med 100 procent förnybart bränsle av en annan sort. Prestandan var då utmärkt, både under flygning och på marken. Bränslet var fullt utbytbart med normalt jetbränsle och godkänt för en begränsad provflygning. Inga motorändringar eller andra förändringar krävdes för provflygningen. 

Det nu genomförda provet i testcell har gett mer djupgående information om möjliga skillnader i motordata, jämfört med tidigare flygprovresultat. Provet har visat vilka möjligheter som finns i motorprovcellerna på GKN, flexibiliteten i mätsystem, utveckling och matning av bränsle till motorn. Både FMV och GKN Aerospace är starkt engagerade i förnybara bränslen och för att minska flygets miljöpåverkan. GKN Aerospace är också s.k. core partner i EU-programmet Clean Sky, det största europeiska forskningsprogrammet för utveckling av innovativ, avancerad teknologi som syftar till att minska utsläpp av koldioxid, bränsleförbrukning och buller från flygplan.

– Det här uppdraget från FMV har hjälpt oss att bygga upp en förståelse och djupgående data som kommer att ta oss ytterligare steg mot ett mer hållbart flyg tillsammans med FMV. En svensk produktion av biobränsle skulle även kunna stärka försvarets försörjningstrygghet. Det är en spännande milstolpe inom ett nyckelområde för GKN Aerospace, säger Stefan Oscarsson, Vice President Government & Space Programs, GKN Aerospace.



Källa: GKN Aerospace


Tipsa en vn Skriv ut





Gasum investerar i en ny biogasanläggning i Borlänge för att erbjuda mer förnybar energi på marknaden

Gasum har beslutat att investera i en ny biogasanläggning i Borlänge, Sverige. Investeringsbeslutet är nästa steg i Gasums plan att bygga fem storskaliga biogasanläggningar i...

Läs mer
flamkontroll
 

Producentansvar för plast välkomnas

Energimyndigheten fick av regeringen i uppdrag att utreda och föreslå styrmedel för...

Läs mer


Minskade klimatutsläpp från fjärrvärmen 2022

Energiföretagen Sverige publicerar idag den samlade statistiken över fjärrvä...

Läs mer


Byggandet av Gasums biogasanläggning i Götene påbörjas – först i raden av flera strategiska investeringar för att öka tillgången av biogas

Gasums nästa kommande nya biogasanläggning i Götene fick sitt slutgiltiga bygglov i...

Läs mer

Solör Bioenergi och Friluftsfrämjandet i Sjöbo låter julgranar bli till fjärrvärme


Varje år säljs cirka 3 miljoner granar i Sverige, vilket innebär stora mängder...

Läs mer


Wärtsiläs projekt för flytande biogas kommer att avsevärt minska utsläppen av växthusgaser i Sverige

Teknologikoncernen Wärtsilä levererar sin teknik för förvätskning av...

Läs mer
Olof Boson som är lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas.

Scandinavian Biogas bygger storskalig biogasanläggning i Mönsterås

Anläggningen byggs i samarbete med lokala lantbrukare och ska producera flytande biogas...

Läs mer
SAS Airbus 320 Neo.

Fossilfritt flygbränsle får EU-stöd

Vattenfall, Shell, LanzaTech och SAS driver projektet HySkies med målet att 2027 starta...

Läs mer


Amsterdams flygplats Schiphol börjar köra sina markfordon och maskiner på förnybar diesel

Från och med januari 2023 kommer alla dieseldrivna markfordon och maskiner på...

Läs mer


Estlands största biogasproducent samarbetar med svenska C-Green kring cirkulär slamhantering

Estonian Cell, massatillverkare och Estlands största biogasproducent och C-Green, ett svenskt...

Läs mer
Ayanne De Oliveira Maciel, Ulrika Rova och Io Antonopoulou, är forskare inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet som fångar in koldioxid i samarbete med SunPine.

Använder bioteknik för infångning av koldioxid

Koldioxidinfångning, användning och lagring är viktiga tekniker som utvecklas...

Läs mer


Orkla Eslöv blir fossilfritt

Orkla planerar att investera i en ny fossilfri energianläggning på sin livsmedelsfabrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se