Instagram

Facebook

Ny kampanj ska öka intresset för förnybara drivmedel


2019-04-03

Filmsatsningen är en del av projektet Fossilfritt 2030: Fossilfria och effektiva transporter i Östra Mellansverige finansieras bland annat av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala utvecklingsfonden.
Bild: Olle Engström/Lave Media
Filmsatsningen är en del av projektet Fossilfritt 2030: Fossilfria och effektiva transporter i Östra Mellansverige finansieras bland annat av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala utvecklingsfonden.

Kort räckvidd, för få tankställen eller det spelar ingen roll vad vi i lilla Sverige gör. Det finns alltjämt många myter och fördomar kring bilar som kan köra på förnybara drivmedel. Men vad är egentligen sant om de förnybara alternativen? För att öka kunskapen om förnybara drivmedel lanserar BioDriv Öst i samverkan med flera länsstyrelser, regioner samt Power Circle och 2030-sekretariatet en ny serie av animerade kortfilmer.

Utsläppen från transportsektorn ökar, samtidigt som förutsättningarna för att köra fossilfritt aldrig har varit så bra. Hur är det möjligt? En del av svaret ligger i att kunskapen om förnybara drivmedel behöver öka. Utvecklingen går så snabbt framåt att det som var sant för ett par år sedan kanske inte alls stämmer i dag. 

– Det kanske främsta hindret mot ett snabbt skifte till en fossilfri fordonsflotta är alla myter som sprids och lever kvar, säger Mattias Goldmann, vd på 2030-sekretariatet.
– Om dålig räckvidd, svårigheter att tanka eller ladda och mycket annat som i slutändan bara gynnar det fossila. Därför är jag väldigt glad att vi nu har en gemensam, lättbegriplig kampanj där myterna krossas.

De animerade filmerna från BioDriv Öst ska på ett kul sätt spräcka myter om olika förnybara drivmedel och öppna upp för samtal på olika teman. Först ut är en film om elbilars räckvidd. Fler filmer som bemöter myter om olika förnybara drivmedel kommer att lanseras framöver. 

– Det finns gott om bra och längre faktafilmer om olika förnybara drivmedel. Nackdelen är att de sällan når utanför gruppen av redan intresserade, säger Björn Isaksson, projektledare på BioDriv Öst.
– Vår nya filmserie ska på ett roligt sätt väcka nyfikenhet hos en bredare målgrupp samtidigt som vi motbevisar myter och ökar kunskapen om förnybara drivmedel.

Trots den svenska elbils-boomen, och att antalet laddstationer i Sverige ökar för var dag som går, är räckviddsångesten påtaglig framförallt hos de som ännu inte kör elfordon. Det råder en skepsis kring hur långt det går att köra med en elbil, vi har även vant oss vid att saker ska vara på ett visst sätt.

Kommer jag inte längre att ha en räckvidd på 90 mil som i min dieselbil, hur ska det gå? Frågorna är många men svaret är enkelt. Visst går det utmärkt att köra långt med en elbil. Det som behövs är en ökad kunskap om de nya fördelar som kommer med klimatsmarta fordon.

Överinvestering i batterikapacitet som sällan nyttjas är inte en bra lösning, varken för plånboken eller miljön, och genom att snabbladda går det utmärkt att köra långt med elbilar när så behövs. Att ta en paus då och då mår både föraren och miljön bättre av. En stor fördel med elbilar är dessutom att behovet av att tanka minskar drastiskt och en stor tidsbesparing görs genom att över 80 procent av laddningen sker vid fordonets hemmabas. 


Filmsatsningen är en del av projektet Fossilfritt 2030: Fossilfria och effektiva transporter i Östra Mellansverige finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala utvecklingsfonden, Region Uppsala, Region Västmanland, Länsstyrelsen Södermanland, Länsstyrelsen Västmanland, Länsstyrelsen Uppsala och BioDriv Öst. Projektet och den första filmen har även genomförts i samverkan med 2030-sekretariatet och Power Circle.

Filmerna produceras av bolaget Lave Media och animeringen är gjord av Olle Engström, en av Sveriges främsta animatörer i sin genre som tidigare arbetat med bl.a. Google, Nike och Toyota.








Källa: BioDriv Öst

Tipsa en vn Skriv ut





Gasum investerar i en ny biogasanläggning i Borlänge för att erbjuda mer förnybar energi på marknaden

Gasum har beslutat att investera i en ny biogasanläggning i Borlänge, Sverige. Investeringsbeslutet är nästa steg i Gasums plan att bygga fem storskaliga biogasanläggningar i...

Läs mer
flamkontroll
 

Producentansvar för plast välkomnas

Energimyndigheten fick av regeringen i uppdrag att utreda och föreslå styrmedel för...

Läs mer


Minskade klimatutsläpp från fjärrvärmen 2022

Energiföretagen Sverige publicerar idag den samlade statistiken över fjärrvä...

Läs mer


Byggandet av Gasums biogasanläggning i Götene påbörjas – först i raden av flera strategiska investeringar för att öka tillgången av biogas

Gasums nästa kommande nya biogasanläggning i Götene fick sitt slutgiltiga bygglov i...

Läs mer

Solör Bioenergi och Friluftsfrämjandet i Sjöbo låter julgranar bli till fjärrvärme


Varje år säljs cirka 3 miljoner granar i Sverige, vilket innebär stora mängder...

Läs mer


Wärtsiläs projekt för flytande biogas kommer att avsevärt minska utsläppen av växthusgaser i Sverige

Teknologikoncernen Wärtsilä levererar sin teknik för förvätskning av...

Läs mer
Olof Boson som är lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas.

Scandinavian Biogas bygger storskalig biogasanläggning i Mönsterås

Anläggningen byggs i samarbete med lokala lantbrukare och ska producera flytande biogas...

Läs mer
SAS Airbus 320 Neo.

Fossilfritt flygbränsle får EU-stöd

Vattenfall, Shell, LanzaTech och SAS driver projektet HySkies med målet att 2027 starta...

Läs mer


Amsterdams flygplats Schiphol börjar köra sina markfordon och maskiner på förnybar diesel

Från och med januari 2023 kommer alla dieseldrivna markfordon och maskiner på...

Läs mer


Estlands största biogasproducent samarbetar med svenska C-Green kring cirkulär slamhantering

Estonian Cell, massatillverkare och Estlands största biogasproducent och C-Green, ett svenskt...

Läs mer
Ayanne De Oliveira Maciel, Ulrika Rova och Io Antonopoulou, är forskare inom biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet som fångar in koldioxid i samarbete med SunPine.

Använder bioteknik för infångning av koldioxid

Koldioxidinfångning, användning och lagring är viktiga tekniker som utvecklas...

Läs mer


Orkla Eslöv blir fossilfritt

Orkla planerar att investera i en ny fossilfri energianläggning på sin livsmedelsfabrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se