Instagram

Facebook

Covid-19 och klimatet – ett ”möjlighetsfönster” att ställa om


2020-07-03

Andreas Gyllenhammar, hållbarhetsstrateg på Jämtkraft.
Bild: Jämtkraft
Andreas Gyllenhammar, hållbarhetsstrateg på Jämtkraft.

Pandemin kan snabba på en omställning till förnybar energi men covid-19 är inte automatiskt en seger för klimatet. Andreas Gyllenhammar är hållbarhetsstrateg på Jämtkraft och menar att de beslut vi tar nu påverkar samhällsutvecklingen under de närmaste 30 åren. Frågan är om det blir i en grön riktning.

För en omvärldsanalytiker som Andreas Gyllenhammar har 2020 inneburit många helt oväntade situationer att fundera över. Som effekten av att många transporter står helt stilla. Eller att hela befolkningar stannar inomhus.

– Med all respekt för det enorma lidande pandemin fört med sig och fortsätter att innebära för alla som drabbas – det är en intressant period. På samhällsnivå är det här vår chans att bestämma hur vi ska leva i framtiden, säger Andreas Gyllenhammar.

Som hållbarhetsstrateg på Jämtkraft arbetar han bland annat med utvecklingsprojekt kopplat till energiomställningen. Men han funderar också över de större skeendena och över energibranschens roll. På frågan om hur pandemin påverkar klimatet svarar han:

– Vi kan se en ganska kraftig momentan förändring, när världen var som mest nedstängd i april minskade de dagliga utsläppen med 17%. För hela 2020 kan vi nog vänta oss en minskning på 8-10 procent, säger han.

Så mycket har utsläppen aldrig tidigare gått ner och faktum är att pandemin sett till att vi fått den minskning som bestämdes i Parisavtalet, där världens länder kom överens om att gemensamt bekämpa klimatkrisen. Däremot sker ju detta inte på det sätt vi ville.

– Vi fick en avstängning istället för en omställning.


Inte en seger, men en påminnelse
För att komplicera det hela är det inte bara covid-19 som bidragit till att minska energianvändning och relaterade utsläpp, utan även en historiskt varm vinter.

Det som händer nu när energiförbrukningen går ner är att fossila energikällor slås ut i högre takt än förnybara, eftersom kostnaden för att skapa en extra kilowattimme fossilt är högre än med förnybart. Vindsnurran står där och producerar, det behövs ingen ytterligare spade kol i ett kraftverk.

Med minskad efterfrågan på energi minskar lönsamheten i fossilt mer än för det förnybara. I det avseendet förstärker pandemin något som redan håller på att hända. Men det vore en överdrift att påstå är att covid-19 automatiskt skulle gynna klimatet på längre sikt.

– Möjligen kan pandemin vara en pedagogisk påminnelse men det är inte en seger för klimatet, slår Andreas fast. Det beror mycket på hur vi startar upp samhället igen.

För frågan är vad som händer nu, vad vi gör av den här påminnelsen? Andreas konstaterar att det han sett hittills drar i olika riktningar och att ”många använder Corona-narrativet till att driva det de vill ska ske”.

– Det som blir intressant är att titta på vart pengarna till återhämtningen ska gå.


Följ pengarna
Å ena sidan förhandlar EU om ett enormt stödpaket, 750 miljarder euro som ska prioritera de gröna näringarna. Å andra sidan startas fler kolkraftverk än någonsin i Asien. Och tittar vi på Sverige har debatten nästan inte alls handlat om hållbarhet eller omställning.

– Här är fokus just nu på att rädda liv och företag. Vi har inga budgetsatsningar som främjar klimatet men om det kommer resurser från EU-håll så kan det snabba på utvecklingen även i Sverige.

Personligen är Andreas både optimist och genuint orolig.

– Det är stora krafter som står mot varandra, men helt obestridligt är att vi måste ställa om systemen på samhällsnivå – det är inte konsumenter som primärt kan driva det här.

Arbetet underlättas av om policy och politik fortsätter och ökar stimulansen. Samtidigt kan företag som påverkar vardagen för många dra sitt strå till stacken och dessutom tjäna pengar på det.

– Energibranschens uppgift är att se till att människor kan leva klimatsmart på ett enklare sätt. Jag är genuint stolt över att vi kan driva och leverera en grundpelare för hållbarhet i form av förnybar energi.

Även om mycket spännande teknikutveckling sker just nu är det inte är säkert att det räcker:

– När det gäller den totala omställningen går mycket åt rätt håll men jag är orolig för tidsaspekten: att vi inte kommer att klara det i tid. Jag tror vi har ett möjlighetsfönster, de beslut vi tar den närmaste tiden kommer att styra utvecklingen de närmaste 30 åren. Låt oss vara kloka nu när vi återstartar ekonomin!Källa: Jämtkraft


Skriv ut

Antennbyte på sändarstationen i Mora

Från augusti till och med mitten av oktober kommer Teracom att genomföra ett omfattande arbete med att byta radioantenn uppe i masten på sändarstationen i Mora.


Arbetet medför att alla Sveriges Radios programkanaler, P1-P4,...

Läs mer
Uppsala universitet
Med nära en miljon kunder är Ellevio ett av Sveriges största elnätsföretag. Sedan 2018 anlitar Ellevio Geomatikk för inmätning och ledningsanvisning.

Ellevio väljer Geomatikk för hög kvalitet på data och flexibelt samarbete

Jämn och hög kvalitet på inmätningsdata, leverans väl inom de överenskomna tidsramarna och ett utvecklande samarbete – det är några av skälen...

Läs mer
Dekon 550
Brännare.

Lyckade försök med fossilfria bränslen i pelletsprocessen

Inom ramen för HYBRIT-initiativet har försök med fossilfria bränslen i LKAB:s pelletsverk gett lyckade resultat. Världens första fossilfria järnmalmspellets är...

Läs mer
Ferroamp
Marlene Bergström, platschef Setra Malå.

Nytt verksamhetstillstånd för Setra Malå

Träindustriföretaget Setra planerar att söka nytt verksamhetstillstånd för sin tillverkning vid enheten i Malå. Det utökade tillståndet möjliggör...

Läs mer
Enegic
Thomas Lydhig, teknisk projektledare på Semcon. 

Effektivare miljövänliga bränsleceller genom nytt produktionsprojekt

Nu fördjupar Semcon samarbetet med bränslecellstillverkaren PowerCell. Dels genom ett nytt ramavtal och dels genom utveckling av en ny robotcell med visionteknik som ska effektivisera...

Läs mer
Göta energi
Kristoffer Stralström, Robin Boheman, Ulf Bergquist, Andreas Kreü, Emil Bergquist, Klas Larsson, Jimmy Andersson, Tobias Godlund och Gustaf Larsson Ehrenfelt.

Instalco förvärvar VentPartner

Instalco växer inom ventilationsområdet genom förvärv av VentPartner i Sverige AB. Bolaget med en omsättning på cirka 250 miljoner finns i Linköping, Norrkö...

Läs mer
Petrobio
<span><span>Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.</span></span>

Ny undersökning från Vattenfall:

Få känner till vad fossilfri el innebär

Endast en av tre svenskar känner till vad fossilfri el faktiskt innebär och knappt var femte uppger att de har ett fossilfritt elavtal idag. Det visar en ny undersökning från...

Läs mer
Cortus Energi
&Ouml;vre raden fr v: Matilda Lindell, Kanapat Buddhasri Rojroung, Astrid Stenlund, Marcus Tällberg Ilestad. Nedre raden fr v: Isabella Chee-Awai, Emmy Wikström, Hugo Laestander.

Ett sommarjobb i färg

Luleå Energi har anställt åtta konstintresserade sommarjobbare som under tre veckor ska sätta färg på några av företagets nätstationer.

Läs mer
Blade Solutions


6 000 - 19 000 jobb i Skåne hotade på grund av elbristen

Idag släpptes en ny rapport från Tillväxtverket där effekterna av elbristen studerats. Flera olika scenarier för framtida tillväxt har analyserats.

Läs mer
Enerbrokers
Karlshamnsverket i beredskap hela sommaren.

Uniper har tecknat sommaravtal med Svenska Kraftnät om Karlshamnsverket

Uniper har ingått ett avtal om att hålla Karlshamnsverket tillgängligt för Svenska Kraftnät fram till 15 september i år. Genom avtalet räknar systemoperatö...

Läs mer
Swel
Med Krafthem minskar elkonsumenter belastningen på elnätet och motverkar kapacitetsbrister samtidigt som de minskar storleken på elfakturan.

Energi-startup Krafthem säkrar finansiering om 5 miljoner för att utveckla elektrisk flexibilitet

Krafthem säkrar fem miljoner kronor i finansiering från privata investerare. Kapitalet kommer att säkerställa bolagets plan att utveckla AI-baserad teknik...

Läs mer
Co2pro

Innerstaden framtidssäkras - Apotekaregatan och Ågatan berörs


Under den första veckan i augusti (v 32) kommer ett arbete med att förnya fjärrvärme-, dricksvatten och elledningar i Apotekaregatan i centrala Linköping att påbö...

Läs mer


Flexiblare elnät kan ge stora minskningar av klimatutsläppen

IVL har i samarbete med företaget Blixt Tech tittat på hur styrning av efterfrågan och produktion i elnätet kan påverka energianvändningen och koldioxidutsläppen...

Läs mer
Flis är ett av de fasta biobränslen som handlas på Baltpools handelsplats och som nu siktar på att öppna i Sverige.

Svebio introducerar digital handelsplats för biobränslen

Svebio inleder ett samarbete med det statliga Litauiska företaget Baltpool och introducerar en digital handelsplats för fasta biobränslen, flis och pellets, i Sverige. Genom...

Läs mer
Johan Lundberg, ny vd på OKG.

OKG har utsett ny vd

Styrelsen för OKG har utsett Johan Lundberg som ny vd för OKG AB. Johan Lundberg är idag chef för bränslefabriken på Westinghouse i Västerås. Han tillträ...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

BK Services

Ketherm

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard

ppam

connected wind

Nordheat

Energi service
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se