Instagram

Facebook

Covid-19 och klimatet – ett ”möjlighetsfönster” att ställa om


2020-07-03

Andreas Gyllenhammar, hållbarhetsstrateg på Jämtkraft.
Bild: Jämtkraft
Andreas Gyllenhammar, hållbarhetsstrateg på Jämtkraft.

Pandemin kan snabba på en omställning till förnybar energi men covid-19 är inte automatiskt en seger för klimatet. Andreas Gyllenhammar är hållbarhetsstrateg på Jämtkraft och menar att de beslut vi tar nu påverkar samhällsutvecklingen under de närmaste 30 åren. Frågan är om det blir i en grön riktning.

För en omvärldsanalytiker som Andreas Gyllenhammar har 2020 inneburit många helt oväntade situationer att fundera över. Som effekten av att många transporter står helt stilla. Eller att hela befolkningar stannar inomhus.

– Med all respekt för det enorma lidande pandemin fört med sig och fortsätter att innebära för alla som drabbas – det är en intressant period. På samhällsnivå är det här vår chans att bestämma hur vi ska leva i framtiden, säger Andreas Gyllenhammar.

Som hållbarhetsstrateg på Jämtkraft arbetar han bland annat med utvecklingsprojekt kopplat till energiomställningen. Men han funderar också över de större skeendena och över energibranschens roll. På frågan om hur pandemin påverkar klimatet svarar han:

– Vi kan se en ganska kraftig momentan förändring, när världen var som mest nedstängd i april minskade de dagliga utsläppen med 17%. För hela 2020 kan vi nog vänta oss en minskning på 8-10 procent, säger han.

Så mycket har utsläppen aldrig tidigare gått ner och faktum är att pandemin sett till att vi fått den minskning som bestämdes i Parisavtalet, där världens länder kom överens om att gemensamt bekämpa klimatkrisen. Däremot sker ju detta inte på det sätt vi ville.

– Vi fick en avstängning istället för en omställning.


Inte en seger, men en påminnelse
För att komplicera det hela är det inte bara covid-19 som bidragit till att minska energianvändning och relaterade utsläpp, utan även en historiskt varm vinter.

Det som händer nu när energiförbrukningen går ner är att fossila energikällor slås ut i högre takt än förnybara, eftersom kostnaden för att skapa en extra kilowattimme fossilt är högre än med förnybart. Vindsnurran står där och producerar, det behövs ingen ytterligare spade kol i ett kraftverk.

Med minskad efterfrågan på energi minskar lönsamheten i fossilt mer än för det förnybara. I det avseendet förstärker pandemin något som redan håller på att hända. Men det vore en överdrift att påstå är att covid-19 automatiskt skulle gynna klimatet på längre sikt.

– Möjligen kan pandemin vara en pedagogisk påminnelse men det är inte en seger för klimatet, slår Andreas fast. Det beror mycket på hur vi startar upp samhället igen.

För frågan är vad som händer nu, vad vi gör av den här påminnelsen? Andreas konstaterar att det han sett hittills drar i olika riktningar och att ”många använder Corona-narrativet till att driva det de vill ska ske”.

– Det som blir intressant är att titta på vart pengarna till återhämtningen ska gå.


Följ pengarna
Å ena sidan förhandlar EU om ett enormt stödpaket, 750 miljarder euro som ska prioritera de gröna näringarna. Å andra sidan startas fler kolkraftverk än någonsin i Asien. Och tittar vi på Sverige har debatten nästan inte alls handlat om hållbarhet eller omställning.

– Här är fokus just nu på att rädda liv och företag. Vi har inga budgetsatsningar som främjar klimatet men om det kommer resurser från EU-håll så kan det snabba på utvecklingen även i Sverige.

Personligen är Andreas både optimist och genuint orolig.

– Det är stora krafter som står mot varandra, men helt obestridligt är att vi måste ställa om systemen på samhällsnivå – det är inte konsumenter som primärt kan driva det här.

Arbetet underlättas av om policy och politik fortsätter och ökar stimulansen. Samtidigt kan företag som påverkar vardagen för många dra sitt strå till stacken och dessutom tjäna pengar på det.

– Energibranschens uppgift är att se till att människor kan leva klimatsmart på ett enklare sätt. Jag är genuint stolt över att vi kan driva och leverera en grundpelare för hållbarhet i form av förnybar energi.

Även om mycket spännande teknikutveckling sker just nu är det inte är säkert att det räcker:

– När det gäller den totala omställningen går mycket åt rätt håll men jag är orolig för tidsaspekten: att vi inte kommer att klara det i tid. Jag tror vi har ett möjlighetsfönster, de beslut vi tar den närmaste tiden kommer att styra utvecklingen de närmaste 30 åren. Låt oss vara kloka nu när vi återstartar ekonomin!



Källa: Jämtkraft


Skriv ut



1 procent. Så mycket höjde Öresundskraft sitt fjärrvärmepris det senaste året. I övriga landet var höjningen 1,8 procent i snitt.
1 procent. Så mycket höjde Öresundskraft sitt fjärrvärmepris det senaste året. I övriga landet var höjningen 1,8 procent i snitt.

Nils Holgersson-rapport visar små prishöjningar hos Öresundskraft

Årets Nils Holgersson-rapport visar på små ändringar av fjärrvärmepriset hos Öresundskraft. Och såväl fjärrvärmepriset som elnätsavgiften ligger under genomsnittet i Sverige.

Läs mer
Uppsala universitet
Olov Larsgren, Senior Konsult på Comdate och André Sjöström, COO på W3 Energy.

Nytt samarbete ska lyfta IT-säkerheten på vindkraftmarknaden

W3 Energy och Comdate planerar att inleda ett samarbete, där delar av respektive parts huvudaffär kombineras för att erbjuda ett koncept för IT-tjänster till vindkraftparker.

Läs mer
Dekon 550


Midsummer stärker närvaron på Iberiska halvön i samarbete med Imperalum

Midsummer och den ledande portugisiska leverantören av takpappsprodukter Imperalum, har tecknat ett samarbetsavtal om att tillhandahålla integrerade solpaneler till kommersiella kunder i...

Läs mer
Enegic


Sverige behöver ett system för återvinning av vindturbinblad

Återvinning av uttjänta vindturbinblad från vindkraftverk är en växande utmaning. Bara i Sverige väntas cirka 1000 blad tas ur bruk mellan 2020 och 2025. Projektet...

Läs mer
Göta energi
SKFs nya huvudkontor.

SKF:s nya huvudkontor blir Sveriges första byggnad som uppnår högsta möjliga miljöcertifiering

SKF arbetar för att tillhandahålla cirkulära lösningar till sina kunder genom att återtillverka lager, erbjuda cirkulära smörjsystem och underhållssystem....

Läs mer
Petrobio


ABB:s 1 000:e snabbladdare i Norge utgör en viktig milstolpe inom e-mobilitet

Norge ligger i fas att klara ambitiösa klimatmål. Installationen av den 1 000:e ABB-snabbladdaren i Norge är en viktig milstolpe för landets ambitiösa mål...

Läs mer
Cortus Energi

Vågkraftsutvecklaren Eco Wave Power stärker sin ledning - utser ny CFO

Aharon Yehuda, Chief Financial Officer för Eco Wave Power Group.

Eco Wave Power har utsett Aharon Yehuda till Chief Financial Officer för Eco Wave Power Group. Aharon kommer att börja sin anställning omedelbart och vara baserad på Eco Wave...

Läs mer
Blade Solutions
Håkan Schmidt, GKN visar RM12-motorn för fr v Håkan Johansson, Försvarsmaktens Hållbarhetssektion, Ingela Bolin Holmberg, FMV, Torbjörn Hillerström, och Fredrik Lundgren med ett biobränsleprov i handen, båda GKN.

Framgångsrikt prov med biobränsle i RM12 Gripen

GKN Aerospace Sweden i Trollhättan har på uppdrag av Försvarets Materielverk genomfört prov med ett biobränsle avsett för flygning i motor RM12, drivkällan i...

Läs mer
Enerbrokers


Fortum inleder en strategisk översyn av verksamheten inom Consumer Solutions

Fortum har beslutat sig för att utvärdera de strategiska alternativen, inklusive en eventuell försäljning, av verksamheten inom affärsområdet Consumer Solutions. Det...

Läs mer
Swel
<span class=\

Ellevio moderniserar historisk station i Stockholms elnät

Det är Ellevios största stationsprojekt någonsin och unikt i energi-Sverige. Nu går startskottet för en total ombyggnad av ställverket i Värtan. Ett...

Läs mer


ABB och CORYS tecknar samförståndsavtal om digitalt samarbete

De båda företagen ingår ett strategiskt avtal om att vidareutveckla digital tvillingmodellering och simuleringsteknik för energi- och processindustrier.

Läs mer
Illustration från utbildningen EBR Kabelförläggning.

Ny utbildning kan ge stora samhällsvinster

Det kan bli väldigt dyrt för svensk industri om elkablar inte redan från början är lagda på rätt sätt. Exempelvis kan ett 100 millisekunder långt...

Läs mer
Fastigheten Trekanten 5 i Danderyd kommer sänka energiförbrukningen med 79 procent och koldioxidbelastningen med minst 13,2 ton CO2e per år med den nya geoenergianläggningen.

Kungsleden sänker energiförbrukningen i Danderyd

Kungsleden fortsätter arbetet med att reducera energiförbrukningen och nå målet att bli klimatpositiva 2035. I fastigheten Trekanten 5 i Danderyd har en geoenergianläggning...

Läs mer
Fiberkablar.

Lessebo kommun uppnår bredbandsmålet för 2025 redan nu

Utbyggnaden av fiber går raskt framåt i Lessebo kommun. 98 procent av alla hushåll och företag har nu tillgång eller närhet till bredband med minst 1 000 Mbit/s....

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

BK Services

Ketherm

TTM Energi

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

ppam

connected wind

Nordheat

Energi service

Ramström
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se