Instagram

Facebook

E.ONs projekt SWITCH ger elnätskapacitet till Skåne i vinter


2019-11-05

E.ON trycker symboliskt på knappen för att öppna marknadsplatsen SWITCH. Från vänster: Peter Sigenstam - chef för strategi- och affärsutveckling, Linda Persson - affärsutvecklare och Christoffer Isendahl - projektledare för Switch.
Bild: E.ON
E.ON trycker symboliskt på knappen för att öppna marknadsplatsen SWITCH. Från vänster: Peter Sigenstam - chef för strategi- och affärsutveckling, Linda Persson - affärsutvecklare och Christoffer Isendahl - projektledare för Switch.

När vintern och kylan kommer närmare ökar också risken för kapacitetsbegränsningar i våra skånska elnät. Idag driftssätts SWITCH, handelsplatsen för nätkapacitet. Den klassiska ekonomiska termen ”utbud och efterfrågan” speglar vad SWITCH, projektet som E.ON driver inom ramen för det EU-finansierade projektet CoordiNet, går ut på.

Företag i Skåne kan välja att ansluta sig till SWITCH för att bidra med kapacitet till elnätet i situationer med hög belastning. Företagen som anslutit sig inför vintern 2019/2020 är Sjölunda värmepumpar, Bornholm Energi og Forsyning, Kraftringen AB, Medicon Village och Ystad Energi AB. Totalt kan aktörerna erbjuda motsvarande 60 megawatts kapacitet till elnätet som mest. Det kan jämföras med hela Ystads förbrukning som är ca 50 megawatt. Projektets första säsongen löper från idag, den 5 november 2019, till och med 30 mars 2020.

När vintern kommer går användandet av el av naturliga skäl upp. Man vill ha det varmt och gott och mer belysning behövs i vårt nordliga land. Skåne har inte så många stora elproduktionsanläggningar som lokalt bidrar med eleffekt. Vissa väldigt kalla dagar kan efterfrågan på el öka så mycket att elnäten inte räcker för att distribuera elen från norr till söder. Då tillfrågas företagen som är anslutna till handelsplattformen SWITCH om dom kan erbjuda sin kapacitet genom att t.ex. stänga av en stor värmepump eller öka sin lokala elproduktion. Många gånger handlar det endast om några kritiska timmar, tills dess att det åter är kapacitet i näten. För detta får företagen ersättning och på så sätt skapas en handelsplats för elnätskapacitet.

– Vi tror att denna typ av marknadsplatser är nödvändiga i ett hållbart framtida elsystem. Det bästa sättet att förstå vilka möjligheter de ger, men också vilka utmaningar och hur de kan lösas, är att testa. Så SWITCH är en möjlighet för oss att testa och lära, säger Åsa Svensson, verksamhetsområdeschef Distribution på Kraftringen som var tidigt ute med att ansluta sig till projektet.

De senaste åren har Skåne haft en allt mer akut kapacitetsbrist. I oktober presenterade regeringen tillsammans med E.ON en lösning som tryggar den kapacitet som regionen behöver fram till år 2024, då Svenska Kraftnät byggt ut stamnätet. Projektet SWITCH är en del av denna lösning.

– Skåne är en region där många företag vill växa och etablera sig vilket är fantastiskt, men även innebär utmaningar för elnätet. Genom projekt som SWITCH tar vi vårt ansvar för att säkerställa att alla våra kunder får den kapacitet de behöver. Vi är glada och stolta att kunna göra detta tillsammans med andra lokala företag som vill bidra till regionens bästa, säger Johan Mörnstam, vd för E.ON Energidistribution.

Vintern 2019/2020 blir den första säsongen då handelsplattformen används. E.ON kommer att utvärdera projektet kontinuerligt för att kunna utveckla SWITCH ytterligare inför kommande år.

 Källa: E.ON


Skriv utInstallation av kortläsare.
Installation av kortläsare.

Bravida levererar säkerhetslösningar till Folkhälsomyndigheten

Bravida genomför leveransen av ett nytt integrerat säkerhetssystem när Folkhälsomyndigheten bygger om arbetsplatserna på Solnakontoret. Bravida kommer stå för den...

Läs mer
Enerbrokers
Många elkunder blir vilseledda av telefonförsäljare.

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder

Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande ”El till...

Läs mer
Idcon


Kunskapen om el är låg bland svenskarna

Nästan fyra av tio svenskar vet inte från vilka källor den el de använder...

Läs mer
Coop och Grön Kontakt har ingått ett avtal som innebär att laddstationer med snabbladdare kommer installeras utanför utvalda butiker.

Coop Sverige och Grön Kontakt vill göra det enkelt och smidigt att snabbladda elbilar

Snart blir det möjligt för kunder på Coop att ladda sina elbilar samtidigt som man...

Läs mer
Emelie Thorsén, 28 år, vinnare i årets tävling #mittelskåp.

Möt de tre vinnarna i tävlingen #mittelskåp

Under våren utlyste Jönköping Energi i samarbete med Destination Jönkö...

Läs mer

Uppdrag ges om smarta elnät och laddinfrastruktur

Regeringen gör ändringar i regleringsbreven för Energimyndigheten och...

Läs mer
Ett tunt lager indiumnitrid ovanpå kiselkarbid, som skapats med LiU-forskarnas nya molekyl.

Kemi banar väg för bättre elektronikmaterial

Indiumnitrid är ett mycket lovande material för användning i elektronik, men...

Läs mer
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Elmarknaden just nu: De låga elpriserna kom av sig

Välfyllda vattenmagasin och kraftig vårflod ger rekordlåga elpriser i norr men...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

BK Services

Ketherm

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard

ppam

connected wind

Nordheat

Energi service
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se