Instagram

Facebook

E.ONs projekt SWITCH ger elnätskapacitet till Skåne i vinter


2019-11-05

E.ON trycker symboliskt på knappen för att öppna marknadsplatsen SWITCH. Från vänster: Peter Sigenstam - chef för strategi- och affärsutveckling, Linda Persson - affärsutvecklare och Christoffer Isendahl - projektledare för Switch.
Bild: E.ON
E.ON trycker symboliskt på knappen för att öppna marknadsplatsen SWITCH. Från vänster: Peter Sigenstam - chef för strategi- och affärsutveckling, Linda Persson - affärsutvecklare och Christoffer Isendahl - projektledare för Switch.

När vintern och kylan kommer närmare ökar också risken för kapacitetsbegränsningar i våra skånska elnät. Idag driftssätts SWITCH, handelsplatsen för nätkapacitet. Den klassiska ekonomiska termen ”utbud och efterfrågan” speglar vad SWITCH, projektet som E.ON driver inom ramen för det EU-finansierade projektet CoordiNet, går ut på.

Företag i Skåne kan välja att ansluta sig till SWITCH för att bidra med kapacitet till elnätet i situationer med hög belastning. Företagen som anslutit sig inför vintern 2019/2020 är Sjölunda värmepumpar, Bornholm Energi og Forsyning, Kraftringen AB, Medicon Village och Ystad Energi AB. Totalt kan aktörerna erbjuda motsvarande 60 megawatts kapacitet till elnätet som mest. Det kan jämföras med hela Ystads förbrukning som är ca 50 megawatt. Projektets första säsongen löper från idag, den 5 november 2019, till och med 30 mars 2020.

När vintern kommer går användandet av el av naturliga skäl upp. Man vill ha det varmt och gott och mer belysning behövs i vårt nordliga land. Skåne har inte så många stora elproduktionsanläggningar som lokalt bidrar med eleffekt. Vissa väldigt kalla dagar kan efterfrågan på el öka så mycket att elnäten inte räcker för att distribuera elen från norr till söder. Då tillfrågas företagen som är anslutna till handelsplattformen SWITCH om dom kan erbjuda sin kapacitet genom att t.ex. stänga av en stor värmepump eller öka sin lokala elproduktion. Många gånger handlar det endast om några kritiska timmar, tills dess att det åter är kapacitet i näten. För detta får företagen ersättning och på så sätt skapas en handelsplats för elnätskapacitet.

– Vi tror att denna typ av marknadsplatser är nödvändiga i ett hållbart framtida elsystem. Det bästa sättet att förstå vilka möjligheter de ger, men också vilka utmaningar och hur de kan lösas, är att testa. Så SWITCH är en möjlighet för oss att testa och lära, säger Åsa Svensson, verksamhetsområdeschef Distribution på Kraftringen som var tidigt ute med att ansluta sig till projektet.

De senaste åren har Skåne haft en allt mer akut kapacitetsbrist. I oktober presenterade regeringen tillsammans med E.ON en lösning som tryggar den kapacitet som regionen behöver fram till år 2024, då Svenska Kraftnät byggt ut stamnätet. Projektet SWITCH är en del av denna lösning.

– Skåne är en region där många företag vill växa och etablera sig vilket är fantastiskt, men även innebär utmaningar för elnätet. Genom projekt som SWITCH tar vi vårt ansvar för att säkerställa att alla våra kunder får den kapacitet de behöver. Vi är glada och stolta att kunna göra detta tillsammans med andra lokala företag som vill bidra till regionens bästa, säger Johan Mörnstam, vd för E.ON Energidistribution.

Vintern 2019/2020 blir den första säsongen då handelsplattformen används. E.ON kommer att utvärdera projektet kontinuerligt för att kunna utveckla SWITCH ytterligare inför kommande år.

 Källa: E.ON


Skriv utKarlstads Energi förvärvar Hammarös aktier i Vindpark Vänern

Karlstads Energi köper Hammarös aktier i Vindpark Vänern för tre miljoner kronor.
- Ett värde som motsvarar Hammarös andel av tillgångarna i bolaget, säger...

Läs mer
Enerbrokers
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Ny metod minskar energiförlusten vid avfallsförbränning

Hur mycket energi tas egentligen till vara vid förbränning av hushållsavfall? Med...

Läs mer
Idcon

Schneider Electric vill leda branschen mot högre lönsamhet och hållbarhet


Under hösten 2019 har Schneider Electric format en ny grupp för att utveckla fö...

Läs mer
Daniel Helldén, tillsammans med Cecilia Wemming och Kristofer Fröjd från Ellevio.

Nytt koncept möjliggör elbilsboom i Stockholm

Sverige står inför en elbilsboom. Som ett sätt för att skynda på...

Läs mer


E.ON sänker elnätspriserna

Från den 1 januari 2020 kommer E.ON att sänka elnätspriserna för sina kunder.

Läs mer

Oslos största stadsutvecklingsprojekt väljer Rejlers för elprojektering


Rejlers har valts som leverantör när Oslos största projekt för smart...

Läs mer


Nytt avtal stärker energisamarbetet mellan Sverige och Indien

Energimyndighet deltar i det svenska statsbesöket till Indien för att bidra till att...

Läs mer


Till våren startar fiberutbyggnaden på landsbygden

Efter avslutad försäljning och sammanställning av inkomna beställningar...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

TS Wind

WPS

Rörkraft

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se