Instagram

Facebook

Elnätspriset sjunker – för första gången på 5 år


2020-11-26

Bild: Kundkraft

Den årliga Nils Holgersson-rapporten har släppts och visar på ett trendbrott vad gäller elnätspriserna under året som gått. Medelpriset i Sveriges 290 kommuner har sänkts, men fortfarande råder stora skillnader runt om i landet. I över en tredjedel av kommunerna har elnätspriset faktiskt ökat mer än konsumentprisindex vilket visar på de stora skillnaderna. Totalt sett sjunker däremot de sammantagna kostnaderna för el med hela 12 procent jämfört med förra året.

Nils Holgersson-rapporten tas årligen fram av bl.a. HSB riksförbund, Hyresgästföreningen, Bostadsrätterna, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. Rapporten visar på kostnader för el, värme, varmvatten, avlopp och renhållning som är kopplade till bostaden. Syftet med rapporten är att redovisa skillnaderna i pris baserat på landets 290 kommuner, och förhoppningsvis skapa en debatt som kan bidra till förändring. Mätperioden som rapporten baseras på är juli 2019-juni 2020.

Elhandelspriset 32 procent billigare i år
Vad gäller de sammantagna kostnaderna för el, det vill säga elnät, elhandel och elskatt, visar rapporten på en stor sänkning jämfört med i fjol. Totalt sett har de elrelaterade kostnaderna i landet sjunkit med 12 procent i snitt. Under 2019 ökade kostnaderna med samma andel vilket då berodde på ökade elhandelspriser. I år har elhandelspriset sjunkit med hela 32 %, något som påverkar den totala kostnaden stort.

– Vad som påverkat elhandelspriset under året är framförallt de goda tillgångarna på vatten i vattenkraften samt den ökade mängden vindkraft i elsystemet, säger Kajsa Sundqvist på Kundkraft.

Elnätspriserna sjunker - första gången på 5 år
Förutom sänkta elhandelspriser visar även rapporten på sjunkande elnätspriser. Medelpriset för landets 290 kommuner har sänkts, men fortfarande råder stora skillnader baserat på var i landet man bor. Att elnätspriset sjunker är anmärkningsvärt, även om det är en liten sänkning på -0,4 procent är det ett steg i rätt riktning.

Eftersom elnätsbolagen själva beslutar om elnätspriset utifrån de gällande intäktsramarna kan priset skilja ordentligt, och i över en tredjedel av kommunerna har avgifterna ökat mer än konsumentprisindex. Dyraste elnätspriset gäller i Bergs kommun i Jämtland och är 63 procent dyrare än elnätspriset i Borlänge, Dalarna. Även om själva elhandelspriset sjunker är fortfarande elnätspriserna en stor andel av hushållens totala kostnad för el.

– Att elnätspriset i snitt nu sjunker är ett steg i rätt riktning, men att lyfta frågan om de stora prisskillnaderna är viktigt för debatten. Personligen tror jag att flera av de prishöjningar som en del lokala elnätsbolag har gjort är obefogade, menar Anders Kaijser, vd för Kundkraft Sverige AB.


Källa: Kundkraft


Skriv utTrelleborgs Energi arbetar för att bidra till att göra Trelleborg till Sveriges mest klimatsmarta stad. På bilden syns affärsingenjör Fredrik Schlyter och VD Magnus Sahlin från Trelleborgs Energi på besök vid solcellsparken i Smygehamn.
Trelleborgs Energi arbetar för att bidra till att göra Trelleborg till Sveriges mest klimatsmarta stad. På bilden syns affärsingenjör Fredrik Schlyter och VD Magnus Sahlin från Trelleborgs Energi på besök vid solcellsparken i Smygehamn.

Trelleborgs Energi – nytt bolag med nytt fokus och ny webbplats

Från den första januari i år finns formellt det nya bolaget Trelleborgs Energi AB, som en del i det kommunala ägandet. Trelleborgs Energi samlar kommunens elnäts-, fjä...

Läs mer
Enerbrokers


Nytt lagförslag kan ge höjda nätavgifter

Regeringen har tagit fram ett lagförslag om att ge elnätsbolagen rätt att höja...

Läs mer
Idcon
Elbilsägare eller klimatkämpe, på Krafthems sida finns mer information om framtidens smarta elavtal och instruktioner för att registrera sig som kund.

Krafthem har kick-startat smarta elavtal

Nu är det drygt en månad sedan Krafthem lanserade sina ”smarta elavtal”...

Läs mer
Elpriset skjuter i höjden – men bara tillfälligt.

Sjunkande temperaturer – och stigande elpriser

De senaste veckorna har elpriset stigit. Många oroar sig för ett skenande elpris men...

Läs mer
På bilden fr v: Fredrik Allthin, vd och chef för affärsområde Assemblin El, Mårten Klint, vd för Åby Eltjänst, Daniel Klerdal, strategichef Assemblin El.

Assemblin ökar närvaron kring Norrköping genom förvärv av Åby Eltjänst AB

Assemblin El stärker sin position i Östergötland genom förvärv av...

Läs mer
Laddstationen vid rastplatsen i Fellingsbro har snabbt blivit populär.

Elbilar laddades två varv runt jorden - 55-procentig ökning: ”Fellingsbro seglar upp på topplistan”

Sommaren 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs...

Läs mer

Vattenfall Eldistribution fortsätter med höjd beredskap

Snöovädret i Västernorrland och Västerbotten fortsätter och under natten...

Läs mer
På bild från vänster: Fredrik Allthin, vd Assemblin El, Pierre Lindberg, regionchef Assemblin El, Christer Sparf och Joakim Östling, delägare i J&C El, Daniel Klerdal, strategichef Assemblin El.

Assemblin El stärker positionen i Uppsala-regionen genom förvärv av J&C El

Assemblin El har förvärvat det välrenommerade elteknikbolaget J.Östling & C...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

BK Services

Ketherm

TTM Energi

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

ppam

connected wind

Nordheat

Energi service

Ramström
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se