Instagram

Facebook

ESS väljer E.ON som hållbar energipartner


2018-03-12

Bild: ESS

E.ON har fått ansvaret att under hela ESS planerade livslängd, fram till 2065, vara ESS energipartner. Avtalet är ett partnerskap genom vilket E.ON kommer att ta ett ansvar för energilösningar åt ESS ESS har höga hållbarhetsmål och de ligger väl i linje med E.ONs, vilket innebär att E.ON ska leverera 100 procent förnybar eller återvunnen energi.

ESS är en europeisk forskningsanläggning som byggs i Lund. Den största forskningsanläggningen som byggs i Europa just nu. ESS kommer att användas inom en rad vetenskaper, såsom materialvetenskap, strukturkemi, biologi och geofysik. Anläggningen är en så kallad neutronkälla där kaskader av neutroner framkallas genom spallation. ESS kommer att bli världens mest kraftfulla neutronkälla. ESS byggs, ägs och drivs sedan 2015 av ett europeiskt konsortium för forskningsinfrastruktur och finansieras av 15 medlems- och observatörsländer.

Energilösningarna inkluderar bland annat att förse ESS avancerade forskningsanläggning med kyla, tryckluft, renat vatten samt att återvinna överskottsenergin från forskningen. Partnerskapet mellan ESS och E.ON innebär också att man tillsammans kommer att verka för att möjliggöra och utveckla resurseffektiva sätt att återvinna överskottsenergin från forskningen. Överskottsenergin från anläggningen motsvarar cirka 20 procent av uppvärmningen av Lund som sker med fjärrvärme.

Forskningsanläggningen behöver olika typer av kylning. Kyla för ESS, blir till värme för lundaborna. Det betyder att den värme som leds bort från ESS går till Lunds fjärrvärmenät.

– ESS och E.ONs lösning på energiåtervinningen är ett exempel på hur hållbara städer ska utvecklas. Vi är väldigt stolta över att ESS valt oss som samarbetspartner och jag är glad att vi funnit en så innovativ och effektiv lösning som möter ESS behov av energi och effektiv energianvändning och att vi därmed känner att vi är med om att utveckla och förnya Öresundsregionen. Detta är ett lysande exempel på E.ONs ambition att erbjuda 100 procent förnybar eller återvunnen energi och att ingen energi ska gå till spillo, säger Marc Hoffmann, Sverigechef på E.ON.

– Hållbarhet är ett av ESS ledord, och vårt mål är att sätta en ny standard för stora forskningsanläggningar. Det här avtalet är ett viktigt steg för att uppfylla detta mål och E.ON, som också hjälpt oss att utveckla vår energihanteringslösning, kommer att vara en utmärkt partner för ESS i vår strävan att bli en av de mest miljömässigt hållbara forskningsanläggningarna i världen, säger John Womersley, ESS Director General.



Källa: E.ON


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se