Instagram

Facebook

Få strömavbrott trots största snösmockan på 15 år


2021-01-20

Med hjälp av skoter, helikopter eller, i extra svårtillgänglig terräng, snöskor jobbar Jämtkrafts personal med att åtgärda fel och röja i kraftledningsgatorna efter det kraftiga snöfallet vecka 2. På vissa håll var det över 1 meter kallsnö.
Bild: Jämtkraft
Med hjälp av skoter, helikopter eller, i extra svårtillgänglig terräng, snöskor jobbar Jämtkrafts personal med att åtgärda fel och röja i kraftledningsgatorna efter det kraftiga snöfallet vecka 2. På vissa håll var det över 1 meter kallsnö.

Inte sedan 2006 har det fallit så mycket snö på kort tid som det gjorde i början av förra veckan. Snöfallet i Jämtlands län skapade stora problem med inställda bussar, försenade tåg och avåkningar. Men jämfört med för 15 år sedan blev strömavbrotten betydligt färre och kortare för Jämtkrafts kunder.

De stora snömängderna som föll tyngde ned redan snötyngda träd och hade kunnat kunnat skapa långa, utbredda strömavbrott men de uteblev, tack vare de senaste årens arbete med vädersäkring av elnätet.

– 2006 hade vi 15 000 kunder strömlösa kunder. Vi höll på i flera veckor och röjde. Idag är vi betydligt bättre rustade med de investeringar vi gjort på vädersäkring av elnätet. Ett arbete som gör skillnad för våra kunder. Det visar sig svart på vitt vid sådana här extrema förhållanden, säger Jens Halvarsson, sektionschef Jämtkraft Elnät.

Vid besiktning med helikopter av Jämtkrafts luftledningar efter det kraftiga snöfallet har 75 fel upptäckts, saker som behöver åtgärdas men som i de flesta fall inte orsakat strömavbrott.

– Om vi inte vädersäkrat hade många av de här felen gjort våra kunder strömlösa, säger Pär-Erik Petrusson, avdelningschef Jämtkraft Elnät. 


Narniaskog = mycket jobb

Januari månad har bjudit på ett magiskt vinterlandskap i Jämtlands län med snötyngda träd och tjock rimfrost. Vackert att vistas i och se på men lika med hårt jobb för de som arbetar med elnätet.

Arbetet med att röja utmed ledningsgator och avisa ledningar hade redan pågått i flera veckor när ytterligare flera decimeter snö föll på de redan snötyngda träden.

– Det jobb som påbörjades efter nyår och pågick inför detta snöoväder var viktigt för att vi inte skulle få flera störningar än de som ändå skedde under dessa snörika dygn. Jag är stolt över vår erfarna och kompetenta personal som gör ett jättejobb, säger Pär-Erik Petrusson, avdelningschef Jämtkraft Elnät.


Få avbrott i 870 mil ledningsnät

Jämtkraft Elnät transporterar el till fler än 63 000 kunder. Med 870 mil elnätsledningar är det ett av Sveriges mest geografiskt utbredda nät, samtidigt som Jämtkraft är ett av de elnätsbolag med minst antal avbrott.

– De senaste 10 åren har vi investerat mer än 300 miljoner kronor i vädersäkrande åtgärder. Det är väl investerade pengar, det ser vi extra tydligt vid de förhållanden som rått under januari., säger Stefan Sedin, avdelningschef Jämtkraft Elnät.

Exempel på åtgärder Jämtkraft gör för att säkra elnätet från stormar, oväder och andra exceptionella väderförhållanden är att gräva ned ledningar, byta ut och isolera ledningar, röja ledningsgator samt byta eller renovera nätstationer runt om i länet.

– Visst drabbas våra kunder också av strömavbrott, det är näst intill omöjligt att undvika, men jag skulle säga att vi verkligen har gjort och gör allt vi kan för att dessa tillfällen ska bli så få som möjligt. Det är lätt att ta för givet att det alltid ska gå att ladda mobilen i kontakten men det är mycket arbete som ligger bakom att det faktiskt fungerar i de allra flesta fall, för de allra flesta, säger Stefan Sedin.

Nu kavlar Jämtkraft upp ärmarna för att möta nästa snöfall, som enligt SMHI ska komma mot slutet av veckan.


Källa: Jämtkraft


Skriv utBravida stärker sin position i Norge – förvärvar elföretag i Asker

Bravida Norge förvärvar elbolaget Volt Elektro AS och stärker därmed sin position, speciellt inom servicesegmentet i Asker och Bærum.

Läs mer
Enerbrokers


Nytt stort dansk-svenskt partnerskap ska lösa framtidens energiutmaningar

Ett brett samarbete initieras nu för att skapa en Innovationshubb som ska bana väg fö...

Läs mer
Idcon
Josephine Adorelle, vd Evias, vid en av Evias elektrifierade vägar.

Svenska Evias ska elektrifiera världens bilvägar – Sverige först ut

Evias är det svenska cleantech-bolaget som ska elektrifiera världens alla bilvägar....

Läs mer

Svenska kraftnät ökar investeringstakten

Investeringarna under de kommande tre åren i det svenska transmissionsnätet och stö...

Läs mer


Kundkrafts elprisprognos mars – milt väder kan ge lägre elpriser

Februari kan sammanfattas som en kall månad med snö i hela landet och fem så...

Läs mer


Så ojämställd är elbranschen

Energiomställningen, nya nätinvesteringar och en aktiv byggsektor kräver fler mä...

Läs mer
Den nya ackumulatortank ligger i Energihamnen på Hisingen.

Nu är Göteborgs största termos på plats

Nu är den klar – Göteborg Energis nya ackumulatortank i energihamnen på...

Läs mer
Storfinnforsen.

Linxons första svenska transformatorstation i drift

Uppgraderingen av den nyckelfärdiga transformatorstationen Storfinnforsen 400/130 kV är...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Rörkraft

Jämtvind

BK Services

Ketherm

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

connected wind

Energi service
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se