Instagram

Facebook

Felbeteende vid arbete är vanligaste orsaken till elolyckor


2021-05-11

Bild: Michal Jarmoluk/Pixabay

Under 2020 anmäldes totalt 453 elolyckor och 323 tillbud till Elsäkerhetsverket. Två personer omkom i elolyckor under året; en linjemontör i arbete och en 16-årig pojke som klättrade på ett stillastående tåg. Det visar en färsk rapport om elolyckor som myndigheten publicerat.

Det är tyvärr de yngre elyrkespersonerna som toppar statistiken inom anmälningarna och flera allvarliga elolyckor sker som hade kunnat undvikas. Rapporten visar att det sker många elolyckor med nätägarnas underentreprenörer. Underentreprenörskedjan tenderar att bli längre och längre vilket ökar risken för elolyckor. 91 procent av elolyckorna 2020 orsakades av strömgenomgång vilket fortfarande är den vanligaste typen av elolycka.

I 76 procent av fallen orsakas elolyckor bland elyrkespersoner av ett felbeteende vid arbete. För att få ner antalet tillbud och elolyckor behöver företagen bli bättre på att följa regler och rutiner.

– Tre av fyra elolyckor orsakas av arbetsfel och vi vet att yngre elyrkespersoner drabbas oftare än äldre. Det är insikter som branschen behöver ta med i arbetet med säker arbetsmiljö och med egenkontrollprogrammen, säger Anders Persson, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket.


Långsiktigt arbete med attityder och säkerhetstänk
Under 2000-talet har viljan att rapportera en elolycka ökat. Att anmälningsviljan har ökat över tid behöver inte nödvändigtvis betyda att elolyckorna ökat. En orsak kan vara att elyrkespersoner har större kunskap idag om att man kan få problem längre fram i livet. Forskning på området har påverkat i rätt riktning och på senare år har ämnet också diskuterats alltmer i branschmedierna för såväl el/energi som i vården. Trots det är bristen fortfarande stor kring rekommendationer om vilka undersökningar som bör utföras när en person söker för symtom som kvarstår efter en elolycka. Sena effekter av strömgenomgång kan förutom långsiktigt lidande också innebära en försäkringsfråga för individen.

I april lanserade Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket en gemensam handbok om säkerhet vid arbete på elanläggningar som riktar sig till yrkespersoner och företagsledningar. Såväl arbetsgivare som innehavare av en elanläggning har et stort ansvar för att kartlägga, analysera och förebygga risker.

– Vi har nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet. Många elolyckor hade kunnat undvikas genom en bättre säkerhetskultur på arbetsplatserna. Elsäkerhetsverkets informationsinsatser är en viktig del i det arbetet, säger energiminister Anders Ygeman.

Vem som helst kan anmäla en elolycka till Elsäkerhetsverket men arbetsgivare har en särskild skyldighet att underrätta Arbetsmiljöverket om en arbetstagare råkat ut för en elolycka eller ett tillbud. Arbetsmiljöverket vidarebefordrar sedan anmälan till Elsäkerhetsverket. Tillsammans med Arbetsmiljöverket har myndigheten tagit fram en handbok om säkerhet vid arbete på elanläggningar som riktar sig till yrkespersoner. Såväl arbetsgivare som innehavare av en elanläggning har ett stort ansvar för att kartlägga, analysera och förebygga risker.


Källa: Elsäkerhetsverket


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se