Instagram

Facebook

Flest elbränder i äldre bostäder


2018-12-06

Bild: Mostphotos

Elsäkerhetsverket pågående granskning av elsäkerheten i Sveriges bostäder visar att det varje år omkommer minst åtta personer i elbränder. Statistiken visar bland annat att antal elrelaterade bränder har ökat med 25 % mellan 2005 – 2015 och att det är i äldre bostäder som det oftast brinner.

Syftet med granskningen är att kartlägga hur elsäkerheten ser ut i svenska bostäder eftersom Elsäkerhetsverket inte har mandat att göra det via tillsyn. Varje år gör Räddningstjänsten 1800 utryckningar på grund av elrelaterade bränder.

– Uppskattningsvis omkommer minst åtta personer varje år i elbränder. I drygt hälften av bränderna är elen direkt orsak till branden. Övriga som förolyckas beror på felaktig användning av en elprodukt, vanligtvis att man glömt spisen på. Ytterligare personer kan antas ha omkommit i elbränder då orsaken till dödsbränderna ofta är okänd, säger Magnus Karlsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Stora kostnader för samhället är kopplat till de elbränder och elolyckor som sker. Försäkringsbolagen hade 2017 kostnader på cirka 366 miljoner kronor för bränder som orsakats av elfel.

Flest elbränder i äldre villor och radhus
Villor och radhus byggda före 1940 löper dubbelt så stor risk att utsättas för elbränder som för villor och radhus byggda 1980 eller senare. Jämför man med flerbostadshus byggda 1980 eller senare, löper villor och radhus hela fyra gånger så hög risk för elbränder.

– En tidigare undersökning som vi gjort tyder på att hela 30 % av hushållen i egenägda bostäder har gjort någon elinstallation själva i sina hem. I äldre bostäder som ofta bytt ägare en eller flera gånger, har sannolikt obehörigt elinstallationsarbete utförts i någon del av elanläggningen, säger Magnus Karlsson.

Fler elbränder under vintern
Det sker nästan dubbelt så många bränder på vintern jämfört med sommaren. En trolig orsak är att risken för elbrand ökar med belastningen på elanläggningen. Det tyder på att det finns ett samband mellan ålder på elmateriel och bränder i fasta elinstallationer, då elmaterielens egenskaper försämras över tiden.

– Elcentraler är den vanligaste orsaken till bränder i elinstallationer och de uppstår oftast i elkablar till elskåpet. Dessa bränder har större spridningsrisk än andra elbränder vilket ger allvarligare följder, säger Magnus Karlsson.

Felaktig användning och elfel i produkter
Felaktig användning av spisar är den vanligaste brandorsaken och resulterar i nästan 1 000 brandutryckningar per år till flerbostadshus, vilket är fem gånger högre än för villor och radhus.

För TV-apparater har en drastisk minskning av bränder skett de senaste åren. När det gäller kyl/frys och även tvättmaskiner kan man ana en nedåtgående trend. Ändå rycker Räddningstjänsten ut till i snitt 50 bränder per år orsakade av elfel i tvättmaskiner. För batteriladdare och avfuktare går trenden åt andra hållet, där antal bränder ökat kraftigt från 5 till 25 uttryckningar per år.

Elsäkerhetsverket kommer fortsätta granskningen Elsäkerhet i bostäder och en slutrapport väntas klar under 2019.

Delrapporten Elsäkerhet i bostäder för nedladdning


Källa: Elsäkerhetsverket


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se