Instagram

Facebook

Hur kan småhusägare anpassa sig till osäker tillgång på el i framtiden?


2020-09-16

En riktigt kall vinterdag kan el bli en bristvara i Sverige. Forskare ska undersöka vilka förutsättningar småhusägare och energibolag har för att klara sådana situationer.
Bild: Shutterstock
En riktigt kall vinterdag kan el bli en bristvara i Sverige. Forskare ska undersöka vilka förutsättningar småhusägare och energibolag har för att klara sådana situationer.

Myndigheter varnar för att tillgången på el i Sverige kan svikta när behovet är som störst, exempelvis en rejält kall dag i hela landet. Men hur klarar småhusägare och energibolag att hantera sådana situationer? Detta ska undersökas av doktorander vid Högskolan Väst, forskningsinstitutet RISE och Chalmers i ett nytt forskningsprojekt finansierat med drygt 10 MSEK från Energimyndigheten.

I framtiden kommer samhällets tillgång till el att påverkas av effektbrist, extremväder och den allt större andelen förnybar energi. I den tvärvetenskapliga satsningen ”Hållbara städer i fokus” handlar ett av projekten om förmågan att skapa ett mer resilient elnät, det vill säga ett elnät som har förmågan att förutse, anpassa och snabbt återhämta sig från störningar. I projektet ska en teknisk och en samhällsvetenskaplig doktorand samarbeta kring de här frågorna.

Till Högskolan Väst kopplas en doktorand med samhällsvetenskaplig inriktning som ska undersöka hushållens och energibolagens förutsättningar, förmåga och vilja att förebygga och anpassa sig till begränsningar i eltillförseln. Den tekniska delen av projektet handlar om att ta reda på hur hushåll kan minska den inkommande eleffekten under kortare och längre perioder, vad det får för konsekvenser för de boende med mera.

Projektet pågår mellan 2020 och 2024 och är ett samarbete mellan RISE, Högskolan Väst och Chalmers tekniska högskola.

– Det känns jättekul att Högskolan Väst ska medverka i projektet och också anta en doktorand inom Arbetsintegrerat lärande med inriktning mot hållbara energisystem, säger Charlotta Isaksson, som leder projektet på Högskolan Väst.

– Just nu pågår rekrytering av den samhällsvetenskapligt inriktade doktoranden och vi hoppas att hen kan påbörja sin forskarutbildning vid högskolan redan under hösten. Doktoranden kommer att vara industridoktorand på RISE och inskriven vid Högskolan Väst.

Båda doktoranderna kommer att delta i Forskarskolan Energisystem där syftet är att utveckla doktorander med systemperspektiv, helhetssyn på energisystemen och tvärvetenskaplig expertkompetens.

Energimyndigheten satsar nu sammanlagt drygt 63 miljoner kronor på fem projekt inom Forskarskolan Energisystem. Tre av projekten fokuserar på hur bostäder, stadsdelar och städer kan utvecklas och stå bättre rustade för kommande utmaningar. Energimyndigheten vill därmed skapa förutsättningar för bättre planering och beslutsfattande kring hållbara energisystem och klimatneutrala städer.




Källa: Högskolan Väst


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se