Instagram

Facebook

Konsumentmakt med energirevolutionen – nytt avsnitt av podcasten Framtidskraft


2017-08-15

Bild:Jämtkraft

Delningsekonomi, hållbarhet och individualism formar morgondagens energibolag. Kunder blir medarbetare och medproducenter. Framtidens energikonsumenter ställer nya krav på energibolagen, de som inte klarar av att ställa om och sätta kundens behov i fokus kommer att försvinna, enligt Johan Ehrenberg, tidningsmakare och förespråkare av solenergi.

– De bolag som kommer att finnas kvar om 30 år de är de som säger till människor ”du är min partner, hur kan jag hjälpa dig?” Att man vänder på diskussionen. Det är inte en passiv konsument vi pratar med utan en medarbetare. De bolag som inte klarar av att ändra inställning kommer att bli döda energijättar, säger Johan Ehrenberg.

Johan Ehrenberg är debattören, journalisten, författaren, grundaren till tidningen ETC men också ivrig förespråkare för alternativa energikällor. Johan Ehrenberg har bland annat initierat och driver elhandelsbolag, solcellspark och rådgivning inom solenergi. Han menar att solenergi på riktigt är på väg att förändra livet för människor. Jämfört med alla andra sociala processer så är energirevolution extremt snabb därför att den kombinerar två saker; ekonomisk och social makt.

– Energirevolutionen ger människor, individer, småföretagare, jordbrukare lokal makt över sina liv och sin ekonomi genom att man kan göra egen energi. Men energirevolutionen innebär också en social förändring i hur vi är som människor, att vi faktiskt diskuterar och själva tar ansvar för klimatfrågan. Så det är inte bara att man får en ekonomisk makt över sin situation man får också en annan makt över både lokal och nationell politik, säger Johan Ehrenberg.

Öppenhet ger möjligheter

Han menar att företagen behöver mod att gå en annan väg en den invanda, de måste våga tänka småskaligt och vända perspektivet, våga släppa in kunderna och se dem som medarbetare och medproducenter.

– Styrkan för ett energibolag är att alla alltid kommer behöva mer energi. Det nya samhälle vi skapar är ett el-samhälle som är mycket större än det vi pratat om tidigare, allting kommer att gå på el. Ett sådant samhälle ger fantastiska möjligheter för energibolagen men inte om man tror att man själv ska vara leverantören av den energin. Man ska vara delaktig i att många producerar och levererar el, att många skyddar sig tillsammans. Då får man ett starkt företag. Det är verkligen en revolution i synen på hur ett bolag ska fungera, säger Johan Ehrenberg.

Vilken uppmaning skulle du ge styrelsen inför nästa sammanträde i ett energibolag?

– Gå hem och fundera över hur de själva, privat, vill bli bemötta av sitt lokala energibolag, säger Johan Ehrenberg.

Låg innovationstakt

Tomas Wall, vd på Desiderate AB med bakgrund i energibranschen, bland annat som forskningschef hos Fortum, tror att det finns mycket att lära av de branscher och länder som gått igenom stora förändringsprocesser.

– Energibolagen kan lära av de branscher, till exempel media- , tidning- och spelbranschen, som har genomgått stora förändringar i och med ny teknik. Processerna är annorlunda och möjligheterna större. Titta på hur andra länder har gjort, till exempel Japan som efter kärnkraftsolyckan i Fukushima helt styrt om landets energiförsörjning eller Kina som av miljöskäl tvingas ställa om, säger Tomas Wall.

Han menar att etablerade energibolag kanske inte har investerat tillräckligt i innovation.

De kunde ha investerat mer i innovation, affärsutveckling och testat nya samarbeten. De skulle kunna göra fler pilotprojekt och utveckla lösningar och funktioner tillsammans med kunderna, till exempel att sälja hela funktionen värme i stället för att begränsa det till exempelvis fjärrvärme. Energibolagen behöver flytta fram positionerna, säger Tomas Wall.

 

Lyssna på avsnittet


Här hittar du alla avsnitt av podcasten

Källa: Jämtkraft


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se