Instagram

Facebook

Kunden i fokus när Göteborg får nya elmätare


2020-11-26

275 000 elmätare kommer att bytas i Göteborg fram till 2025.
Bild: Göteborg Energi
275 000 elmätare kommer att bytas i Göteborg fram till 2025.

Fram till år 2025 ska cirka 275 000 elmätare i Göteborg bytas. Det nya mätsystemet består av ett IT-system som tillsammans med smarta elmätare skapar nya möjligheter både för kunderna och för elnätet. Göteborg Energis partner i projektet blir efter upphandling danska Kamstrup.

Bakgrunden till bytet av mätsystem är ett regeringsbeslut om nya funktionskrav i landets elmätareGöteborg Energi har genomfört en upphandling av ett nytt mätsystem och avtal har tecknats med Kamstrup som därmed får totalansvar för hela leveransen av mätsystemet där både mätare och kommunikationssystem ingår.

– Med den nya generationens smarta elmätare tar vi ytterligare ett steg mot ett hållbart Göteborg. Vi får en mer effektiv elnätsdrift, minskad energianvändning och bättre integration av förnybar energi. Våra kunder får möjlighet till mer detaljerad information om sin energianvändning, närmast i realtid, vilket kan ge en mer flexibel elanvändning och lägre kostnader. Det känns riktigt bra att vi nu är i mål med upphandlingen. Kamstrup har en bred erfarenhet och stor kunskap om den nordiska marknaden, säger Lars Edström, VD för Göteborg Energi Nät AB (GENAB).

– Vi är glada över att ha fått förtroendet att levererar Göteborgs nya mätsystem och vi ser fram emot samarbetet med Göteborg Energi. Vi har genomfört liknande projekt i många olika städer runt om i Norden och världen, till exempel i Köpenhamn. Vårt främsta fokus är kunden och att leverera en så smidig och positiv kundupplevelse som möjligt, säger Jesper Daugaard VD för Kamstrup i Sverige.

Det nya mätsystemet består av ett IT-system och nya smarta elmätare som kommunicerar via mobiltelefoninätet. Kommunikationen sker via den nya framtidssäkrade kommunikationstekniken NB IoT (”Narrow Band Internet of Things”).

Efter att avtal nu har tecknats påbörjas detaljplaneringen för genomförande av projektet. Själva bytet av elmätarna kommer framförallt att ske under perioden 2023-2024.Källa: Göteborg Energi


Skriv utTrelleborgs Energi arbetar för att bidra till att göra Trelleborg till Sveriges mest klimatsmarta stad. På bilden syns affärsingenjör Fredrik Schlyter och VD Magnus Sahlin från Trelleborgs Energi på besök vid solcellsparken i Smygehamn.
Trelleborgs Energi arbetar för att bidra till att göra Trelleborg till Sveriges mest klimatsmarta stad. På bilden syns affärsingenjör Fredrik Schlyter och VD Magnus Sahlin från Trelleborgs Energi på besök vid solcellsparken i Smygehamn.

Trelleborgs Energi – nytt bolag med nytt fokus och ny webbplats

Från den första januari i år finns formellt det nya bolaget Trelleborgs Energi AB, som en del i det kommunala ägandet. Trelleborgs Energi samlar kommunens elnäts-, fjä...

Läs mer
Enerbrokers


Nytt lagförslag kan ge höjda nätavgifter

Regeringen har tagit fram ett lagförslag om att ge elnätsbolagen rätt att höja...

Läs mer
Idcon
Elbilsägare eller klimatkämpe, på Krafthems sida finns mer information om framtidens smarta elavtal och instruktioner för att registrera sig som kund.

Krafthem har kick-startat smarta elavtal

Nu är det drygt en månad sedan Krafthem lanserade sina ”smarta elavtal”...

Läs mer
Elpriset skjuter i höjden – men bara tillfälligt.

Sjunkande temperaturer – och stigande elpriser

De senaste veckorna har elpriset stigit. Många oroar sig för ett skenande elpris men...

Läs mer
På bilden fr v: Fredrik Allthin, vd och chef för affärsområde Assemblin El, Mårten Klint, vd för Åby Eltjänst, Daniel Klerdal, strategichef Assemblin El.

Assemblin ökar närvaron kring Norrköping genom förvärv av Åby Eltjänst AB

Assemblin El stärker sin position i Östergötland genom förvärv av...

Läs mer
Laddstationen vid rastplatsen i Fellingsbro har snabbt blivit populär.

Elbilar laddades två varv runt jorden - 55-procentig ökning: ”Fellingsbro seglar upp på topplistan”

Sommaren 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs...

Läs mer

Vattenfall Eldistribution fortsätter med höjd beredskap

Snöovädret i Västernorrland och Västerbotten fortsätter och under natten...

Läs mer
På bild från vänster: Fredrik Allthin, vd Assemblin El, Pierre Lindberg, regionchef Assemblin El, Christer Sparf och Joakim Östling, delägare i J&C El, Daniel Klerdal, strategichef Assemblin El.

Assemblin El stärker positionen i Uppsala-regionen genom förvärv av J&C El

Assemblin El har förvärvat det välrenommerade elteknikbolaget J.Östling & C...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

BK Services

Ketherm

TTM Energi

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

ppam

connected wind

Nordheat

Energi service

Ramström
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se