Instagram

Facebook

Landstinget Dalarna bäst på att snåla med energianvändningen


2018-10-22

Bild: Landstinget Dalarna

Landstinget Dalarna har lägst energianvändning per yta av alla landsting och regioner i landet. Det visar resultaten i den årliga miljöjämförelsen från Sveriges kommuner och landsting, SKL:
– Det är glädjande att vi behåller vår tätposition. All vår el kommer idag från förnyelsebara källor, säger Anders Nordahl, miljö- och säkerhetschef, Landstinget Dalarna.

För femte året i rad släpper SKL rapporten Öppna jämförelser för miljöarbete i regioner och landsting. Målet är att stimulera till ett aktivt miljöarbete utifrån regionalpolitiska prioriteringar samt nationella och internationella miljömål.

Regionernas och landstingens miljöarbete har fokus på områdena minskad klimatpåverkan, giftfri miljö, biologisk mångfald och resurseffektivitet. Rapporten tittar på sex olika miljöindikatorer: antibiotikaförskrivningen, ekologiska livsmedel, förnybara drivmedel i kollektivtrafiken, klimatpåverkan från medicinska gaser, avfallshantering och energianvändningen per lokalyta.

Under 2017 uppgick energianvändningen i regionernas och landstingets lokaler till totalt 2,3 terawattimma (inklusive verksamhetsel) och kostade drygt 1,5 miljarder kronor (exklusive moms). Landstinget Dalarna var det landsting/region som hade lägst energianvändning per bruksarea.

Regioner/landsting – kilowattimmar per bruksarea (inklusive verksamhetsel)

1. Landstinget Dalarna – 160
2. Landstinget i Värmland – 164
3. Region Jönköpings län – 166
4. Region Västernorrland – 172
5. Region Gotland – 176

Bakom Landstinget Dalarnas resultat ligger ett långsiktigt arbete med fokus på drift, investe­ringar och samverkan mellan Landstingsfastigheter och verksamheter.

Landstinget Dalarna har i Energiplan 2018-2030 en strategi för låg energianvändning i samband med investeringar och utbyte av utrustning, man jobbar aktivt med förslag på förbättringar. Till exempel ska systematisk energiarbete med driftoptimering och energieffektiviserande renovering årligen motsvara en sänkning av den totala energianvändningen med minst 1,5 procent.

Samverkan mellan Landstingsfastigheter, drift och verksamhet är en nyckel till det goda resultatet. Tecknandet av miljökontrakt ger sänkt hyra enligt avtal. I den nya energiplanen finns både kort- och långsiktiga mål.

– Antibiotikaförskrivningen är ett annat område där vi jobbat långsiktigt med tydliga aktiviteter till berörda. Detta arbete är viktigt för att minska risken för antibiotikaresistens, säger Anders Nordahl.

På tre områden har Landstinget Dalarna inte fått lika bra resultat. Det gäller avfallshantering, ekologiska livsmedel och klimatpåverkan från medicinska gaser:

– Vi har stor klimatpåverkan från vår användning av medicinska gaser. I slutet av året kommer vi dock att ha en anläggning i drift som renar utsläppen av lustgas från förlossningen vid Falu lasarett. Denna beräknas minska våra utsläpp motsvarande cirka 870 000 kilo CO2-ekvivalenter, säger Anders Nordahl.



Källa: Landstinget Dalarna


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se