Instagram

Facebook

Miljörevolutionerande stirlingmotor omvandlar restgas till el


2018-10-31

Bild: Lesjöfors

Med en banbrytande stirlingmotor från miljöteknikföretaget Ripasso Energy blir inom kort det största ”waste-to-energy”-projektet i sitt slag i Afrika verklighet. Koldioxidutsläppen minskar dramatiskt när restgas omvandlas till el. En Lesjöforsdetalj bockad i komplicerad geometri har en avgörande funktion.

Ripasso Energy är ett svenskt miljöteknikföretag som grundades 2008 för att vidareutveckla stirlingteknologins enastående förmåga att omvandla värmeenergi till elektricitet. Ripasso Energys stirlingmotor hanterar ett brett spektrum av bränslen och i företagets senaste produkt, PWR BLOK 400-F, omvandlas industriella rest- och fackelgaser till elektrisk energi med hög effektivitet.


Serietillverkad bockad detalj
För några år sedan inledde Ripasso Energy ett samarbete med Lesjöfors Banddetaljer i Värnamo då stirlingmotorn behövde vidareutvecklas och prototyper för nya ytförstorare behövdes tas fram. Ytförstorarna har funktionen att de effektiviserar värmeupptagningen i motorn samtidigt som de sänker avgastemperaturen.  I varje stirlingmotor sitter ett större antal ytförstorare och utgör några av de viktigaste komponenterna i produkten. Ripassos behov var att på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt ta fram en lättmonterad ytförstorare i ett värmebeständigt material som klarar extrema temperaturer. Efter ett flera månaders intensivt arbete och test av flera prototyper, landade lösningen i en detalj i ett för uppgiften optimalt material, vilken kan serietillverkas i multislidverktyg på Lesjöfors fabrik i Värnamo.  

– Vårt samarbete med Lesjöfors har präglats av en stor lyhördhet för våra behov och fingertoppskänsla för en högkvalitativ, kostnadseffektiv produktutveckling. Med stor kunskap och positivt bemötande har de varit ett mycket viktigt bollplank för oss, säger Christian Jensen, ansvarig designingenjör på Ripasso Energy i skånska Sibbhult.

Stora miljövinster beräknas i Sydafrika
Ripasso Energy har tecknat en avsiktsförklaring med ferrokromproducenten Glencore Operations där ett stort antal PWR BLOK är planerade att installeras i företagets anläggningar i Sydafrika. Glencore är ett av världens största bolag inom gruvindustrin. Ripasso Energy ska tillvarata och utvinna energin ur anläggningarnas restgaser och generera elektricitet som Glencore förbinder sig att köpa. Koldioxidutsläppen beräknas efter installationen minska med upp till 476 000 ton/år. Projektet blir det största i sitt slag i Afrika och ett tillfälle att visa att teknologin fungerar i stor skala.

– Avsiktsförklaringen med Glencore är en stor framgång för Ripasso. Den bekräftar att PWR BLOK är den bästa lösningen för att tillvarata energin i restgaser, både ur ett kostnads- och miljöperspektiv. Nära samverkan med våra underleverantörer är avgörande för att vi ska kunna leverera innovativa lösningar och produkter av högsta kvalitet. Lesjöfors är en av våra viktigaste leverantörer som med stort engagemang och kunnande har bidragit till att vår produkt blir bättre. Vi räknar med ett långt och nära samarbete tillsammans, säger Gunnar Larsson, vd för Ripasso Energy.


Bred kunskap och lång erfarenhet
Lesjöfors ligger i absolut framkant gällande teknikutvecklingen inom stansande och bockade detaljer. Med ett brett teknikutbud kan rätt produktionsteknologi användas för allt ifrån några få detaljer till extrema volymer på miljontals enheter. Kompetensen sträcker sig genom hela kedjan från konstruktion till utveckling och produktion.

Utvecklingsteamet på Lesjöfors i Värnamo med Pär Hämäläinen, teknisk säljare och Roland Nielsen, verktygskonstruktör i spetsen är nöjda och stolta över sin del i processen av den vidareutvecklade miljömotorn:

– Vi är mycket glada att få vara delaktiga i ett så spännande utvecklingsprojekt som kan innebära så mycket positivt för vår omvärld. Genom vår långa erfarenhet av komplicerade geometrier, effektiva tillverkningsmetoder och materialkunskap har vi kunnat bidra till  effektivare energiåtervinning, säger Pär Hämäläinen.

 
Källa: Lesjöfors


Skriv utSäker laddning för elfordon till både företag och privatpersoner


Jönköping Energi utökar satsningen på laddning för elbilar och elhybrider genom att bredda utbudet av produkter och tjänster för säker och smart...

Läs mer
Enerbrokers

Ny storsatsning lägger grunden för framtidens elnät

Färre och kortare strömavbrott, lättare för kunden att styra sin elanvä...

Läs mer
Idcon
Magnus Sjunnesson på Öresundskraft visar Smart Cable Guard, ett system för att upptäcka fel i elkablar.

Ny teknik tar tempen på elnätet

Med ny smart teknik, som för första gången används i Sverige, kan Ö...

Läs mer

Vindkraft och värmepumpar bästa ersättning av kolkraft enligt Wärtsiläs energisystemmodell

Datacentraler som värmekällor kan placeras i nedlagda kolkraftverk som det på Sundholmen i Helsingfors.

Wärtsilä har utvecklat en detaljerad energisystemmodell och analys av fjärrvä...

Läs mer


Cleantech Forum Stockholm lockar hundratals investerare

Sverige har länge varit känt som ett föregångsland när det kommer till...

Läs mer

Arctic Paper tecknar avtal om hållbar energiförsörjning i Munkedal

Arctic Paper har slutit ett 15-årigt avtal med Adven AB om hållbar energiförsö...

Läs mer


Nordiskt elpris följer europeiskt pris på utsläppsrätter

Norden har för närvarande underskott i resurssituationen, något som gör oss...

Läs mer

Höghastighetsladdare öppnad i Västerås


Den 7 mars öppnade Fortum Charge & Drive och McDonald’s den avslutande HPC-stationen...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

Smhi

Mared

GB tank

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

BVM

IFE

Härnösands kommun
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se