Instagram

Facebook

Miljörevolutionerande stirlingmotor omvandlar restgas till el


2018-10-31

Bild: Lesjöfors

Med en banbrytande stirlingmotor från miljöteknikföretaget Ripasso Energy blir inom kort det största ”waste-to-energy”-projektet i sitt slag i Afrika verklighet. Koldioxidutsläppen minskar dramatiskt när restgas omvandlas till el. En Lesjöforsdetalj bockad i komplicerad geometri har en avgörande funktion.

Ripasso Energy är ett svenskt miljöteknikföretag som grundades 2008 för att vidareutveckla stirlingteknologins enastående förmåga att omvandla värmeenergi till elektricitet. Ripasso Energys stirlingmotor hanterar ett brett spektrum av bränslen och i företagets senaste produkt, PWR BLOK 400-F, omvandlas industriella rest- och fackelgaser till elektrisk energi med hög effektivitet.


Serietillverkad bockad detalj
För några år sedan inledde Ripasso Energy ett samarbete med Lesjöfors Banddetaljer i Värnamo då stirlingmotorn behövde vidareutvecklas och prototyper för nya ytförstorare behövdes tas fram. Ytförstorarna har funktionen att de effektiviserar värmeupptagningen i motorn samtidigt som de sänker avgastemperaturen.  I varje stirlingmotor sitter ett större antal ytförstorare och utgör några av de viktigaste komponenterna i produkten. Ripassos behov var att på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt ta fram en lättmonterad ytförstorare i ett värmebeständigt material som klarar extrema temperaturer. Efter ett flera månaders intensivt arbete och test av flera prototyper, landade lösningen i en detalj i ett för uppgiften optimalt material, vilken kan serietillverkas i multislidverktyg på Lesjöfors fabrik i Värnamo.  

– Vårt samarbete med Lesjöfors har präglats av en stor lyhördhet för våra behov och fingertoppskänsla för en högkvalitativ, kostnadseffektiv produktutveckling. Med stor kunskap och positivt bemötande har de varit ett mycket viktigt bollplank för oss, säger Christian Jensen, ansvarig designingenjör på Ripasso Energy i skånska Sibbhult.

Stora miljövinster beräknas i Sydafrika
Ripasso Energy har tecknat en avsiktsförklaring med ferrokromproducenten Glencore Operations där ett stort antal PWR BLOK är planerade att installeras i företagets anläggningar i Sydafrika. Glencore är ett av världens största bolag inom gruvindustrin. Ripasso Energy ska tillvarata och utvinna energin ur anläggningarnas restgaser och generera elektricitet som Glencore förbinder sig att köpa. Koldioxidutsläppen beräknas efter installationen minska med upp till 476 000 ton/år. Projektet blir det största i sitt slag i Afrika och ett tillfälle att visa att teknologin fungerar i stor skala.

– Avsiktsförklaringen med Glencore är en stor framgång för Ripasso. Den bekräftar att PWR BLOK är den bästa lösningen för att tillvarata energin i restgaser, både ur ett kostnads- och miljöperspektiv. Nära samverkan med våra underleverantörer är avgörande för att vi ska kunna leverera innovativa lösningar och produkter av högsta kvalitet. Lesjöfors är en av våra viktigaste leverantörer som med stort engagemang och kunnande har bidragit till att vår produkt blir bättre. Vi räknar med ett långt och nära samarbete tillsammans, säger Gunnar Larsson, vd för Ripasso Energy.


Bred kunskap och lång erfarenhet
Lesjöfors ligger i absolut framkant gällande teknikutvecklingen inom stansande och bockade detaljer. Med ett brett teknikutbud kan rätt produktionsteknologi användas för allt ifrån några få detaljer till extrema volymer på miljontals enheter. Kompetensen sträcker sig genom hela kedjan från konstruktion till utveckling och produktion.

Utvecklingsteamet på Lesjöfors i Värnamo med Pär Hämäläinen, teknisk säljare och Roland Nielsen, verktygskonstruktör i spetsen är nöjda och stolta över sin del i processen av den vidareutvecklade miljömotorn:

– Vi är mycket glada att få vara delaktiga i ett så spännande utvecklingsprojekt som kan innebära så mycket positivt för vår omvärld. Genom vår långa erfarenhet av komplicerade geometrier, effektiva tillverkningsmetoder och materialkunskap har vi kunnat bidra till  effektivare energiåtervinning, säger Pär Hämäläinen.

 
Källa: Lesjöfors


Skriv utTreårigt ramavtal mellan Caverion och SSAB


Caverion ska sköta underhåll och installationer inom el på SSAB:s anläggningar i både Luleå och Oxelösund.


– Ett mål med avtalet är att...

Läs mer
Enerbrokers


Eltel förnyar treårigt ramavtal för telekom i Finland värt cirka 39 miljoner euro

Eltels telekommunikationsverksamhet i Finland har förnyat ett treårigt ramavtal med den...

Läs mer
Idcon
Matina Rosenberg, analytiker och meteorlog på Bixia.

Rekordhöga elpriser väntar nästa vecka enligt elbolaget Bixias elprisprognos

Året har inletts med fortsatt höga elpriser på över 50 öre per kWh de...

Läs mer

Caverion sköter tekniskt underhåll på E.ON Energilösningar


Caverion har skrivit på ett ramavtal med E.ON Energilösningar i Norrköping, en...

Läs mer
Fyrfasen Energis kontor, Sveg.

Fyrfasen Energi vinner upphandling med NP3

Det står nu klart att Fyrfasen Energi går in som Fastighetsbolaget NP3s ö...

Läs mer
Teamet bakom Sally R under en prisutdelning på Västerås näringslivsgala Guldstänk där företaget utsågs till Årets Innovatör. Från vänster Viktor Kjellberg, Fredrik Edström, Anders Edström och Mohamad Omar Mansour

Sally R säkrar patent från NASA som ska rena luften

Ventilationsföretaget Sally R har signerat ett avtal med NASA som ger rätt till å...

Läs mer
Härjeåns elledning över Sveriges högst belägna allmänna väg Flatruet i Härjedalen.

Härjeåns investerar 157 miljoner i elnätet

Energibranschen är en marknad under stor och snabb förändring, där omstä...

Läs mer

PiteEnergi hjälper till att få igång elnätet efter stormen Alfrida

Så här kan det se ut efter ledningsgatorna där stormen Alfrida dragit fram.

Alfrida hette årets första storm, hon slog till hårt mot södra Sverige dä...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

JIWA

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

storm geo

Smhi

Mared

GB tank

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

BVM

WPS

IFE
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se