Instagram

Facebook

Nu börjar arbetet med att byta alla elmätare i Linköping


2020-04-07

Bild: Tekniska verken

Tekniska verken inleder nu arbetet med byta ut samtliga elmätare i Linköping. Det rör sig om cirka 77 000 mätare, som jämfört med de befintliga elmätarna kommer innehålla smarta funktioner. Bland annat handlar det om ökat stöd för integration av mer förnybar elproduktion, möjlighet för kunden att koppla upp sig mot mätaren och få mätning i nära realtid, och inte minst stöd för lokalisering av fel i elnätet som ökar möjligheten att snabbare åtgärda fel.

De nya smarta mätarna kommer alltså att innehålla flera funktioner som bland annat ger kunden grundförutsättningarna för att effektivisera sin elanvändning i framtiden, och på så sätt bidra till både egen ekonomi och vår resurseffektiva region.

– Vi kommer att byta ut cirka 200 gamla elmätare om dagen, till nya smarta mätare med nya funktionskrav. Elmätaren är förberedd för mätning av solelsproduktion, och den ger även information som möjliggör snabbare lokalisering av fel i elnätet, säger Peter Ols, vice vd för Tekniska verken Linköping Nät AB.
– Det är att ta ett steg in i framtiden. Vi blir mer resurseffektiva genom att de nya mätarna ger oss ökad information om elanvändningen i nätet, vilket gör att vi kan nyttja kapaciteten i våra elnät bättre. Vi säkerställer att vår region står väl rustad för både mer förnybar energi och elektrifiering av allt fler sektorer i samhället.

Tekniska verken har gett Eltel Networks i uppdrag att byta elmätarna. Arbetet kommer att pågå sju dagar i veckan, även kvällstid. De kunder som har elmätare som sitter inomhus kommer att få ett brev från Eltel med förslag på tid för byte, om elmätaren sitter utomhus eller i ett gemensamt elmätarutrymme kan bytet göras utan att kunden är hemma. Installationen av den nya elmätaren tar cirka 30 minuter, och under tiden blir det ett kortare elavbrott. Eltels montörer kommer att ha synliga ID-kort och arbetsfordon med skylten "Jag arbetar på uppdrag av Tekniska verken".

- Projektet har planerats under lång tid, och när det nu blivit dags att börja byta ut elmätarna har vi full förståelse för om en del kunder känner sig oroliga att ta emot besök på grund av coronaviruset. Vi vill därför betona att Tekniska verken följer myndigheternas riktlinjer vad det gäller besök i kundanläggningar, säger Peter Ols.
– Om elmätaren sitter inne i bostaden och kunder känner minsta tvekan att ta emot besök, så går det jättebra att boka om bytet av elmätare till ett senare tillfälle. Kunder som är i riskgruppen eller över 70 år ska boka om sitt besök.

Kunderna betalar inget för den nya mätaren, då kostnaderna för bytet ingår i nätavgiften. Arbetet med att byta ut alla elmätare i Linköping beräknas vara klart i första halvåret 2023.

Klicka här för att få mer information om mätarbytet och hur mätaren fungerar
.Källa: Tekniska Verken


Skriv ut

ALEC Energy i avtal med Azelio för utveckling och energilagringsprojekt i Mellanöstern och Afrika

ALEC Energy och det svenska företaget Azelio har tecknat en avsiktsförklaring (MoU) som innefattar ett samarbete över 49 MW installerad kapacitet av Azelios energilagring fram till...

Läs mer
Enerbrokers
Kvarteret Kromet ska bli Göteborgs nya landmärke (bilden är en illustration).

Rejlers projekterar när Vasakronan formar Göteborgs nya landmärke

Rejlers har fått uppdraget att leda elprojekteringen när fastighetsbolaget Vasakronan...

Läs mer
Idcon


Bixia lanserar nytt elavtal till företag

Bixia Framtid är namnet på det nya elavtalet som elbolaget Bixia lanserar mot fö...

Läs mer


Eitech bidrar med en mix av specialistkompetens för avbrottsfri elförsörjning till sjukhuset i Skövde

NCC har gett Eitech utökat förtroende att bidra med sin specialistkompetens inom elteknik...

Läs mer
Med nära en miljon kunder är Ellevio ett av Sveriges största elnätsföretag. Sedan 2018 anlitar Ellevio Geomatikk för inmätning och ledningsanvisning.

Ellevio väljer Geomatikk för hög kvalitet på data och flexibelt samarbete

Jämn och hög kvalitet på inmätningsdata, leverans väl inom de ö...

Läs mer


6 000 - 19 000 jobb i Skåne hotade på grund av elbristen

Idag släpptes en ny rapport från Tillväxtverket där effekterna av elbristen...

Läs mer
Med Krafthem minskar elkonsumenter belastningen på elnätet och motverkar kapacitetsbrister samtidigt som de minskar storleken på elfakturan.

Energi-startup Krafthem säkrar finansiering om 5 miljoner för att utveckla elektrisk flexibilitet

Krafthem säkrar fem miljoner kronor i finansiering från privata...

Läs mer

Innerstaden framtidssäkras - Apotekaregatan och Ågatan berörs


Under den första veckan i augusti (v 32) kommer ett arbete med att förnya fjä...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

BK Services

Ketherm

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard

ppam

connected wind

Nordheat

Energi service
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se