Instagram

Facebook

Ny tjänst bevakar utrymmet i elnätet


2019-08-05

Bild: Tekniska verken

Tekniska verken kan nu skapa förutsättningar att använda kapaciteten i elnätet på ett bättre sätt genom Rejlers Embriqs tjänsteplattform. Fördelarna är flera, bland annat innebär det en anpassning till allt fler mikroproducenter som levererar el till nätet. Till exempel från solceller på det egna taket.

Tekniska verken arbetar på bred front med anpassning till den så kallade energiomvandlingen som pågår och som kännetecknas av mer lokal förnybar energi och ökad elektrifiering. Quant Insight, som utvecklats av Rejlers Embriq i samarbete med Tekniska verken, är ett av initiativen i anpassningen.

Funktionen i Quant Insight ger en tydlig bild av vad som händer i olika nätdelar vilket i sin tur ger bra underlag för prognoser över belastning.

– Vi vill skapa oss en bild av hur vi, tillsammans med våra kunder, så effektivt som möjligt kan nyttja våra nät, säger Peter Ols, vice vd och affärsenhetschef på Tekniska verken Linköping Nät AB.
– Tjänsteplattformen visar hur elanvändningen förändras med en ökad andel solcellsanläggningar och laddningsanläggningar för elfordon.

Med systemet har Tekniska verken större möjlighet att få en bild av hur lastutjämning kan ske i elnätet, det betyder att elen som transporteras fördelas mer jämnt över dygnets timmar. Att undvika toppar i elanvändningen innebär vinster för såväl kunderna som för miljön. Toppar i elanvändningen uppstår när många eldrivna prylar används samtidigt, vilket potentiellt kan innebära att elnätet inte har utrymme.

– Elen till vårt lokala nät matas in från regionnätet som i sin tur får el från stamnätet. Med en jämnare belastning kan vi, förutom anpassning till lokala kapacitetsbegränsningar, frigöra utrymme och indirekt hjälpa andra delar av Sverige som har problem med kapacitetsbrist. För oss, som lokalnät, är det viktigt att kunna bidra till helheten, säger Peter Ols.

Rejlers Embriq kommer nu att lansera tjänsten nationellt med Tekniska verken som pilotkund.

– Rejlers Embriq har under de senaste åren arbetat nära och konstruktivt med Tekniska verken och erbjuder nu en marknadsledande och avancerad ”smartanät”-tjänst via vår tjänsteplattform Quant Insight, säger Espen Kåsin, direktör Energy, Rejlers Embriq.
– Tekniska verken har bidragit med sin insikt i hur man kan nyttja data från smarta mätare för att skapa effektiv elnätdrift och därigenom optimera investeringarna för elnätdriften. Vi ser nu fram emot att starta upp tjänsterna på den nordiska marknaden och fortsätter det goda samarbetet med Tekniska verken.Källa: Tekniska verken


Skriv ut

Lägsta priset på el sedan 2007

Elpriset för januari ser ut att bli runt 25 öre. Det är det lägsta elpriset för månaden sedan 2007. Det låga priset beror framförallt på den milda...

Läs mer
Enerbrokers


Viktigt underlag för ett klimatneutralt Norden

– Vårt uppdrag är att visa hur de nordiska länderna kan bli klimatneutrala...

Läs mer
Idcon


Elmässans nya skrud lägger grund för stark utveckling i södra Sverige

– Vi är mycket glada över att mässan var helt renodlad för branschen. Det...

Läs mer


Stor satsning på regionala energisystem i europeiskt samarbete

Energimyndigheten har tillsammans med det europeiska samarbetsorganet för...

Läs mer


Fortsatt lågt elpris och minimal elanvändning för årstiden

Elpriset just nu ligger på omkring 25 öre per kilowattimme, inte sedan våren 2017...

Läs mer
Närvarostyrda lyktstolpar.

Innovationsprojekt sprider energieffektivt ljus i natten

Under sena kvällar och nätter är många av våra stadsmiljöer fullt...

Läs mer
Mats Johansson, som tidigare bland annat har haft olika chefspositioner på skadesaneringsföretaget Polygon, har utsetts till ny CFO på Assemblin El.

Ny CFO på Assemblin El

Mats Johansson har rekryterats till rollen som CFO på Assemblin El, ett av Sveriges ledande...

Läs mer

Elproducenter hyllas på Elens dag

Svensk elproduktion under decenniet.

I samband med Elens dag, på torsdag den 23 januari, vill elbolaget Bixia uppmärksamma...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

TS Wind

WPS

Rörkraft

Ramab

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard

ppam
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se