Instagram

Facebook

Nytt koncept möjliggör elbilsboom i Stockholm


2019-12-09

Daniel Helldén, tillsammans med Cecilia Wemming och Kristofer Fröjd från Ellevio.
Bild: Ellevio
Daniel Helldén, tillsammans med Cecilia Wemming och Kristofer Fröjd från Ellevio.

Sverige står inför en elbilsboom. Som ett sätt för att skynda på utbyggnaden av den publika laddinfrastrukturen i Stockholm lanserar Ellevio en ny modell för att ansluta laddstolpar till elnätet.

Enligt branschorganisationen Powercircle så förväntas andelen elbilar öka kraftigt kommande år och 2025 stå för 50 procent av nybilsförsäljningen. Dock finns det en utbredd oro att bristen på laddinfrastruktur kan komma att bromsa in resan mot en fossilfri transportsektor. Som ett svar på det gör nu Ellevio en storsatsning på att öka antalet publika laddplatser i Stockholm.

– Vår utgångspunkt är att det är tidskrävande och dyrt att gräva upp en gata flera gånger. Vi är mitt uppe i en enorm modernisering av Stockholms elnät och arbetar på många platser. Då är det logiskt att samtidigt som vi gör det, också förbereda för laddinfrastruktur, säger Cecilia Wemming, talesperson i laddinfrastruktur-frågor på Ellevio.

– Kan vi lösa båda uppgifterna vid ett och samma tillfälle finns stora samhällsekonomiska vinster att tjäna, säger Wemming.


Billigare och snabbare
Undersökningar visar på att den nya modellen kommer göra anslutningarna både betydligt billigare och kunna genomföras snabbare. Det kommer i sin tur förbättra laddoperatörernas lönsamhet, vilket leder till fler laddstolpar ute på Stockholms gator. När konceptet presenterades för en handfull laddoperatörer fick det ett varmt mottagande.

– Kan vi skynda på transportsektorns elektrifiering genom att se över hur vi arbetar med anslutningar av laddstolpar till elnätet, är det självklart något vi ska göra. Alla aktörer vi pratat med är väldigt positiva och ser det här som helt rätt väg framåt, säger Cecilia Wemming.

Via Stockholms Stads laddkarta kan laddoperatörer se vilka platser som pekas ut av Ellevio som lämpliga för nya laddstolpar. Platserna har analyserats och valts ut utifrån kriterier som var det pågår eller kommer starta elnätsprojekt och tillgänglig kapacitet i nätet. Kartan uppdateras kontinuerligt med nya platser, utifrån de möjligheter som Ellevio identifierar.


"Banbrytande projekt"
Tack vare ett nära samarbete med Stockholm stad börjar Ellevio implementera sin nya modell i Stockholm, där de också äger elnätet.

– Stockholms stad har satt som mål att bygga 4 000 nya laddplatser till 2022 i samarbete med näringslivet. Det här projektet är banbrytande och möjliggör ett högre tempo i utbyggnaden av laddinfrastruktur, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd. 

Den andra delen av konceptet är utformningen av abonnemangen för laddstolpar. Abonnemanget har ett mycket lägre pris än ett normalt abonnemang. I utbyte accepterar laddoperatören en lägre effekt till laddgatan under kritiska perioder, där elnätet riskerar att bli överbelastat. Detta gör att Ellevio kan ansluta många laddgator utan att äventyra leveranssäkerheten till kunderna.

Fakta: Elbilsladdning i Stockholm

  • I dag finns det knappt 2 000 publika laddpunkter i Stockholm. En majoritet av dessa finns i garage.
  • De politiska målen för Stockholms laddinfrastruktur säger att det ska finnas totalt 4 000 publika laddpunkter till år 2022. Till år 2030 ska samma siffra vara cirka 15 000 - 25 000.
  • För den publika laddinfrastrukturen tillhandahåller Stockholm stad marken. En laddoperatör äger och placerar ut en laddstolpe och säljer elen till elbilsägaren. Elnätsägaren - vilket i Stockholm är Ellevio  - ser till att det kommer el till laddstolpen. I andra kommuner kan ansvarsfördelningen se annorlunda ut.
  • Den sista oktober 2019 fanns det cirka 45 000 elbilar i Stockholm, varav cirka 12 000 är rena elbilar och resten laddhybrider. I slutet av 2020 beräknas det finnas 120 000 elbilar i Stockholm (inkl. laddhybrider). Källa: Powercircle.
  • En laddpunkt är en plats där en bil kan ladda. En laddstolpe har normalt två laddpunkter. En laddgata är en plats där ett antal publika laddstolpar står bredvid varandra.


Källa: Ellevio

Skriv utElproducenter hyllas på Elens dag

Svensk elproduktion under decenniet.

I samband med Elens dag, på torsdag den 23 januari, vill elbolaget Bixia uppmärksamma oss på den förnybara elens viktiga roll för klimatet och samtidigt hylla alla...

Läs mer
Enerbrokers

Megaborren ”Elektra” ska borra en 13,4 km lång tunnel under Stockholm

En 240 meter lång och 1000 ton tung tunnelborrmaskin påbörjar snart arbetet med...

Läs mer
Idcon
Den nya generationens mätare är bland annat förberedda för timmätning.

Karlskoga får nya elmätare

Under ett flerårsprojekt som beräknas pågå till 2022 ska elmätarna hos...

Läs mer
Fr v Tomas Nordqvist, Uppsalahem; Erik Pelling (s), kommunalråd Uppsala kommun; Cecilia Sjöstedt, GE Healthcare; Yvonne Ruwaida, Vattenfall Eldistribution.

Ytterligare insatser för bättre nätkapacitet i Uppsala

Nu presenteras och driftsätts en ny marknadsplats för effektflexibilitet i Uppsala, inom...

Läs mer

Rejlers byter styrsystem åt Stockholm Exergi

Rejlers har vunnit uppdraget att projektera och leverera ett nytt styrsystem till energibolaget...

Läs mer
Kristianstads nya badhus.

Bravida installerar för 67 miljoner i Kristianstads nya badhus

Kristianstads kommun bygger ett nytt badhus med Peab som huvudentreprenör. Bravida har få...

Läs mer
Elledningar ska enligt lag besiktas regelbundet och då är helikopter ett utmärkt hjälpmedel.

Helikopterflygningar avslöjade flera problem

I december genomförde Öresundskraft inspektion av ledningsnätet med hjälp av...

Läs mer
Robin Boheman, Instalco och Bengt Löfqvist, Stefan Ullsand och Emil Björling, ELUB.

Instalco installerar sig i Växjö

Instalco tar nu plats även i Växjö genom förvärv av Elinstallationer...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

Flintab

energi engagemang

TS Wind

WPS

Rörkraft

Ramab

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard

ppam
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se