Instagram

Facebook

Regeringen gör breda satsningar på energiområdet


2017-09-21

Energifrågan är avgörande för att Sverige ska kunna nå sina energipolitiska mål. Regeringen satsar nu 850 miljoner kronor på mer förnybar energi, effektivare energianvändning och mer energi- och klimatrådgivning år 2018 och ytterligare medel under 2019-2020.

Sverige har ambitiösa mål för energi- och klimatomställningen. I Energiöverenskommelsen mellan regeringen, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna 2016, sattes målet 50 procents effektivare energianvändning till år 2030 och 100 procent förnybar elproduktion till år 2040. Riksdagen har beslutat om ett mål om noll nettoutsläpp av växthusgaser senast år 2045.

­– Budgeten innehåller flera stora satsningar som för oss närmare målen. Utbyggnaden av vindkraft och solenergi fortsätter, men vi vill också göra det lättare för hushåll och företag att använda energin mer effektivt, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Budgetpropositionen för 2018 bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Nedan listas nyheterna i energibudgeten för 2018.

Energieffektivisering i industrin

För att nå målet om 50 procent effektivare energianvändning senast 2030 krävs insatser för energieffektivisering. Regeringen satsar därför 125 miljoner kronor 2018– 2020 på ett nytt program för energieffektivisering i industrin. Utöver energieffektiviseringsvinsterna kan sysselsättning och tillväxt gynnas om företagen kan sänka sina energikostnader och öka sin konkurrenskraft. Regeringen föreslår att anslaget ökas med 25 miljoner kronor 2018. För 2019 och 2020 beräknas anslaget öka med 40 miljoner respektive 60 miljoner kronor.

Ökat stöd till solel

Solenergin kommer att spela en allt viktigare roll i ett framtida hållbart energisystem. Intresset för att installera solceller är stort. Regeringen har gjort det enklare och mer lönsamt att investera i produktion av solel i hemmet och förstärker nu anslaget till solcellsstöd, så att ännu fler kan ta del av det. Regeringen föreslår (som tidigare aviserats) att medlen till solel ökas med 203 miljoner kronor redan 2017, med 525 miljoner kronor per år 2018 och 2019 och med 915 miljoner kronor 2020 på anslag 1:7 Energiteknik.

Kommunal energi-och klimatrådgivning viktig för omställningen

Det ska vara lätt att göra rätt; att välja förnybart eller använda energin mer effektivt. Den kommunala energi- och klimatrådgivningen finns över hela landet och ger hushåll och företag möjlighet att bidra till att lösa klimatutmaningen.   Regeringen föreslår att det statliga stödet för kommunal energi- och klimatrådgivning förlängs och utökas med 125 miljoner kronor 2018, 160 miljoner kronor 2019 och 200 miljoner kronor 2020 (anslaget 1:2 Insatser för energieffektivisering).

Lokal och regional energi- och klimatomställning får mer resurser

Det behövs strategiska insatser över hela landet för att lösa energi- och klimatomställningen. Regeringen satsar därför på att förstärka resurserna hos offentliga aktörer på regional och lokal nivå. En satsning ska främja mer hållbara transportlösningar. Dessutom genomförs informationsinsatser för barn och unga.

Regeringen föreslår därför att anslaget 1:10 Lokal och regional kapacitetsutveckling för klimat- och energiomställning ökas med 65 miljoner kronor 2018. För 2019 och 2020 beräknas anslaget öka med 90 miljoner kronor, respektive 135 miljoner kronor.

Nytt stöd till kommuner ska ge mer vindkraft

Utbyggnaden av svensk vindkraft fortsätter och det är viktigt för att nå upp till målet om 100 procent förnybar elproduktion till 2040. Sverige har goda förutsättningar för en fortsatt utbyggnad. Regeringen föreslår därför ett nytt stöd till kommuner för att underlätta vindkraftsetableringar genom att anslaget 1:5 Planeringsstöd för vindkraft ökas med 70 miljoner kronor per år fr.o.m. 2018.

Energiförsörjning en del av totalförsvarsöverenskommelsen

Regeringen ser ett behov av att förstärka totalförsvaret under kommande år, mot bakgrund av den säkerhetspolitiska utvecklingen i närområdet och händelser som visat på samhällets sårbarhet. Regeringen föreslår att Energimyndigheten tillförs 10 miljoner kronor per år fr.o.m. 2018 för arbete med civilt försvar inom energiförsörjning (anslagen 1:1 Energimyndigheten, 1:8 Elberedskap).

Exportfrämjande

För att möta regeringens höga ambitioner i det globala klimatarbetet och bidra till exportstrategin tillför regeringen resurser till Energimyndigheten för att sekondera personal utomlands. Det ska ske i länder eller i internationella organ där Sverige behöver öka sin lokala närvaro och där investeringarna i energiinfrastruktur och teknik väntas öka mest under de kommande årtiondena samt där de största utsläppen av växthusgas väntas tillkomma. Regeringen föreslår därför Energimyndigheten tillförs 5 miljoner kronor fr.o.m. 2018.

Satsningarna fortsätter 2019 och 2020

Regeringen föreslår att satsningarna på 850 miljoner kronor år 2018, följs upp med 920 miljoner kronor 2019 och 1,5 miljard kronor år 2020.



Källa: Regeringskansliet


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se