Instagram

Facebook

Stor satsning på regionala energisystem i europeiskt samarbete


2020-01-23

Bild: Energimyndigheten

Energimyndigheten har tillsammans med det europeiska samarbetsorganet för forskningsfinansiering, ERA-NET Smart Energy Systems, utsett 24 projekt att stötta inom området integrerade lokala och regionala energisystem. Svenska aktörer deltar i 10 av projekten och delar på 92 miljoner kronor av totalt cirka 320 miljoner i stöd.

Den nya EU-kommissionen har nyligen lanserat en ambitiös plan för klimatet, den europeiska gröna given, och de aktuella projekten utgör viktiga bidrag som illustrerar hur regionala och lokala utmaningar kan mötas med ett ökat europeiskt forsknings- och innovationssamarbete.

Ett projekt ska till exempel utveckla och demonstrera koncept för integrerad el-, värme, kylsystem som bidrar med flexibilitet och kapacitet i Mölndal, Borås och Eskilstuna samt i Österrike och Spanien. Ett annat projekt ska utveckla ett testcenter för vätgasturbiner med nollutsläpp i ett integrerat lokalt förnybart energisystem i Finspång.

– Det är glädjande att svenska regioner liksom företag och forskningsaktörer deltar i så många av projekten. Det visar på att omställningen pågår för fullt i Sverige med ambitiösa energi- och klimatplaner lokalt och regionalt, men också att svensk forskning och innovation håller hög kvalitet, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

För svensk del förväntas projekten bland annat stödja svenska regioners pågående arbete med lokala kapacitetsutmaningar i elnätet.Cirka 64 miljoner kommer från Energimyndigheten som är den svenska parten i samarbetsorganet och 28 miljoner kommer från europeiska kommissionen.


Om ERA-NET Smart Energy System
ERA-NET Smart Energy Systems är ett forsknings- och innovationssamarbete om smarta energisystem mellan 24 olika medlemsländer i EU. Området har en stor bredd och tar sin utgångspunkt i lokala och regionala utmaningar. Smarta energisystem handlar om flexibilitet och smart styrning av fjärrvärme, mikronät, vätgasturbiner, nätoptimering IT-frågor kopplat till energimarknaden och medborgarinkludering. Övergripande syfte för samarbetet är att genom internationellt forsknings- och innovationssamarbete om smarta energisystem främja lokala och regionala aktörers förutsättningar till snabb energiomställning med möjlighet att nyttiggöra upp till 100 procent lokal förnybar energitillförsel till 2030.

Satsningen är ett led i Energimyndighetens ambition att arbeta i internationella samarbeten för att lösa gemensamma energi- och klimatutmaningar. Sverige, genom Energimyndigheten, har tillsammans med Österrike en ledande roll i arbetet och fler utlysningar och satsningar pågår och planeras under de närmaste åren.



Källa: Energimyndigheten


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se