Instagram

Facebook

Stora köp av elflexibilitet genomförda via E.ONs digitala handelsplats SWITCH


2020-02-13

Bild: Anders Tukler

Med målet att möjliggöra tillväxt trots den kapacitetsbrist som råder i vissa delar av landet, introducerade E.ON under 2019 en digital handelsplattform för nätkapacitet – SWITCH. Och plattformen fyller sitt syfte. Sedan januari i år har effekt på över 2,5 GWh köpts via handelsplattformen i Uppsala och på Gotland. Det motsvarar den normala årsförbrukningen av el i 1 000 lägenheter.

Under slutet av förra året introducerades handelsplattformen SWITCH på marknaden. På handelsplattformen kan elanvändare och elproducenter bidra med kapacitet till elnätet i situationer med hög belastning. På så vis kan elnätet används optimalt och kapacitetsbrist undvikas. Malmöregionen introducerades först av E.ON, och under januari har ytterligare två områden; Uppsala och Gotland, fasats in av Vattenfall.

– Vattenfall Eldistribution har tagit beslut om att inte överskrida abonnemangsgränsen mot Svenska kraftnät genom att använda den digital handelsplattformen och flexibilitets resurser. I januari, när energianvändningen gick upp och vi fick behov av flexibilitet, genomförde vi flera stora avrop via E.ONs digitala handelsplattform i Uppsala, säger Yvonne Ruwaida, projektledare för den svenska CoordiNet demonstrationen. Vi är väldigt nöjda med plattformens användarvänlighet och funktionalitet!

I Uppsala är bland annat Vattenfalls egna värmepumpar, fastighetsbolaget Vasakronan och Ngenic, som aggregerar 300 hushållskunder samt reservkraft i form av generatorer, anslutna till SWITCH . I Malmöregionen är även andra elnätsägare involverade: Kraftringen, Ystads Energi och Bornholms Energy & Forsyning, med danska stamnätsägaren Energinet i ryggen. Det gör att det går att se möjligheter för marknadsplattformen inte bara lokalt, utan även regionalt.

– Fortsatta investeringar i elnätet är ett måste för att möta det växande elbehovet, men flexibilitetstjänster är också en viktig del av lösningen. De stora köp av elflexibilitet som nu har genomförts via SWITCH visar att tekniken fungerar, men vi ser att regelverket kring handeln behöver moderniseras, säger Peter Sigenstam, enhetschef för Strategi & Reglering på E.ON Energidistribution.

Idag kan tjänsten avropas som en del av nätkapacitetsreserven. För framtiden behöver intäktsregleringen ge incitament för inköp av flexibilitetstjänster, som ger kostnadstäckning och avkastning i förhållande till traditionella investeringar i elnätet.


Fakta: så fungerar det
E.ON befinner sig i framkant som utvecklare av den digitala plattform samt tjänsten för köp av flexibilitet som utgör basen för demonstrationerna i Malmö, Uppsala och på Gotland.

När ett ökat elbehov uppstår i ett område med kapacitetsbrist, vanligtvis kalla vinterdagar med svaga vindar, kan flexibilitetsleverantörer genom SWITCH erbjuda sig att öka sin elproduktion eller dra ned på sin elanvändning. Leverantörernas bud matchas därefter mot det aktuella behovet.

SWITCH drivs inom ramen för det EU-finansierade projektet CoordiNet Projektet startade den 1 januari 2019 och pågår fram till år 2022. Förutom E.ON Energidistribution, Vattenfall Eldistribution, och Svenska Kraftnät deltar bland annat: RWTH Aachen University, Energiforsk, Gotlands Elnät, Upplands Energi och de företag och hushåll som deltar på marknadsplattformen.



Källa: E.ON


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se