Instagram

Facebook

Svensk-indiskt samarbete för energiinnovationer och entreprenörskap


2018-04-17

Bild: Michael Söderström, AiLi Innovation

Energimyndighetens program India-Sweden Innovations’ Accelerator (ISIA) har sedan starten 2013 resulterat i ett flertal samarbeten för svenska innovationsföretag. Samtidigt som Indiens premiärminister Narendra Modi besöker Sverige så åker 12 svenska innovationsföretag till Indien för att presentera sina lösningar för utveckling av energisystemet.

Sedan starten av programmet 2013 har mer än 30 svenska företag deltagit i programmet och mer än hälften är fortfarande verksamma på egen hand, efter introduktionsprocessen på 1,5 år. Varje år anordnas två kontaktresor och under 2018 kommer ytterligare 12 nya företag att introduceras på den indiska marknaden.

Företag som väljs ut för deltagande i ISIA ska ha en skalbar innovation och en vilja och möjlighet att expandera på en internationell marknad. Framför allt ska deras teknik vara relevant för indiska förhållanden.

Resultat av programmet

Tata Power DDL är ett av de indiska företagen som visat intresse för de svenska innovationsföretagen. Redan i november 2016 startades ett pilotprojekt kring elkvalitet tillsammans med svenska Metrum.

Nyligen tecknade TATA Power DDL avtal med Swedish Neutral som fokuserar på säkerhet i elsystemet och i dagarna har man gått vidare med Aili Innovation i ett samarbetsprojekt som riktar sig till de över 200 miljoner människor som lever på småjordbruk utan elförsörjning långt utanför Indiens megastäder.

Aili Innovation har, baserat på en helsvensk uppfinning, utvecklat en energieffektiv vattenpump som med en kvadratmeter solceller både kan pumpa 24 kubikmeter vatten per dygn och förse en familj med el för mindre hushållsbehov som belysning, fläktar, telefoner och till och med ett mindre kylskåp.

– I mars följde vi med Aili och Tata i Bihar, långt ute på landsbygden, och körde fälttester med Ailis pumpar. De hade ett helt litet team med sig och började vidareutveckla sina system direkt på plats. Nu i april, direkt efter delegationsresan, åker de dit igen och kör vidare med nyutvecklade system, säger Ludvig Lindström, programansvarig på Energimyndigheten.

Bakgrund till svensk-indiskt samarbetet

Det svensk-indiska energisamarbetet startade 2009 då Energimyndigheten tog initiativ till en sektorsinriktad insats med fokus mot energiutvinning av avfall. Idag finns ett flertal samarbetsavtal mellan Sverige och Indien som berör vetenskap och teknikutveckling, miljö och framför allt ny och förnybar energi. Programmet ISIA är ett initiativ av Energimyndigheten i samarbete med Business Sweden och Confederation of Indian Industries (CII).




Källa: Energimyndigheten


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se