Instagram

Facebook

Svenska kraftnäts kraftbalan­srapport för vintrarna 2016/2017 och 2017/2018


2017-06-30

Bild:Svenska kraftnät

Svenska kraftnät redovisar årligen, på regeringens uppdrag, hur kraftbalansen på den svenska elmarknaden har upprätthållits under den gångna vintern. Samtidigt görs en prognos för kommande vinters kraftbalans, alltså landets energibalans under timmen med vinterns högsta elförbrukning.

Vintern 2016/2017 var generellt mild eller mycket mild i hela Sverige men i början av januari inträffade en köldperiod. När temperaturen sjunker ökar elförbrukningen och på trettondagsafton den 5 januari 2017 kl. 17-18 noterades vinterns högsta svenska elförbrukning, knappt 26 000 MW. Det var ungefär 1 000 MW lägre än föregående vinter. Samtidigt inträffade den för hela Norden samlade högsta förbrukningen för vintern.

– Under helgdagar är elförbrukningen lägre än under vardagar. Det är därför troligt att vinterns högsta elförbrukning skulle varit ännu högre om samma temperaturförhållanden ägt rum en vanlig vardag, konstaterar Ulla Sandborgh, generaldirektör på Svenska kraftnät.

Under timmen med vinterns högsta svenska elförbrukning bedöms marginalerna ha varit relativt goda med en betydande mängd elproduktion tillgänglig i Sverige och övriga Norden som sannolikt hade kunnat stötta den svenska effektbalansen vid behov. Effektreserven behövde inte aktiveras under vintern 2016/2017 men på trettondagsaftonen sattes effektreservens produktionsdel i beredskap.

Enligt prognosen för kraftbalansen kommande vinter har Sverige en negativ effektbalans på ungefär -850 MW vid ett av två scenarier under timmen med högst elförbrukning.

– Den negativa kraftbalansen innebär att Sverige då är beroende av import vid en så kallad tioårsvinter och att produktionsunderskottet för att täcka den förväntade förbrukningen i det scenariot är mer än tre gånger så stort jämfört med förra årets prognos, säger Ulla Sandborgh.

De minskade marginalerna jämfört med för några år sedan beror bland annat på stängningen av kärnkraftsreaktorerna Oskarshamn 1 och 2 och att kondens- och kraftvärmeverk lagts i malpåse. Kärnkraften är ändå fortsatt viktig för effektsituationen och om tillgängligheten i kärnkraftverken skulle vara 10 procentenheter lägre än vad som antagits i prognosen skulle Sverige bli importberoende även i scenariot som avser en normal vinter.

– Årets kraftbalansrapport visar att marginalerna för den svenska kraftbalansen och förmågan att förse landet med tillräckligt med el krymper när köldknäppar tvingar upp elförbrukningen framöver. Det finns stora osäkerheter i långsiktiga framtidsprognoser, men behovet av att ersätta kärnkraftens produktionsbidrag med ny planerbar produktion är tydligt, säger Ulla Sandborgh.

Källa: Svenska kraftnät


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se