Instagram

Facebook

Upplands Väsby bäst i landet på närhet till elljusspår


2021-01-12

Bild: Sanna/Pixabay

Upplands Väsby har störst andel befolkning med tillgång till elljusspår inom en kilometer. Statistiska centralbyrån har jämfört kommunerna och hur nära deras invånare har till ett elljusspår.

Undersökningen visar att nästan var tredje person i landet bor inom en kilometer från ett elljusspår. Men i Upplands Väsby är det bättre än någon annanstans; hela 91 procent av Väsbyborna har ett elljsspår inom en kilometer. Därefter kommer Kiruna och Arvidsjaur i Norrbottens län, med 82 respektive 75 procent.

– Det är jätteroligt att vi uppmärksammas och positivt att så många Väsbybor har rekreationsområden i sin närhet. Undersökningar visar ju att närheten gör att fler människor förverkligar sina motionsplaner, säger idrotts- och fritidschef Johanna Dermer.

Upplands Väsby har på senare år satsat på fler motionsområden för allmänheten. Utöver sju olika traditionella elljusspår finns numera en stadsmotionsslinga i Brunnby Vik. Syftet med den 3,2 kilometer långa slingan är att på fina gång- och cykelvägar genom villaområdet ge möjlighet till vardagsnära motion i en trygg miljö.

Friidrottsarenans löparbanor i Vilundaparken hålls öppen för allmänheten när det inte är bokat av någon förening. För ett par år sedan byggde kommunen även en hinderbana enligt OCR-modell i Runby.

– Vi ser motionsslingor som ett viktigt område att fortsätta arbeta med. Vi vet ju att vi blir allt mer stillasittande som folk generellt. Att skapa förutsättningar för rörelse är ett av våra viktigaste bidrag till att förbättra folkhälsan, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB).

Med elljusspår avser SCB de upplysta stigar som kan användas av motionärer även på kvällstid och under de mörkare årstiderna.


Fakta: Upplands Väsbys Kommuns elljusspår
Upplands Väsby har flera motionsspår som passar för både löpning och promenaden. Elljusspåren är upplysta fram till kl 22.30. En del spår görs vintertid i ordning för skidåkning. Via länken nedan kan du se spåren på en karta och hitta längd och karaktär. Där finns också information om hinderbanan i Runby och Brunnby Viks stadsmotionsspår; den går genom ett villaområde och gör det möjligt att motionera tryggt även när det är mörkt ute.


Källa: Upplands Väsbys kommun


Skriv utTrelleborgs Energi arbetar för att bidra till att göra Trelleborg till Sveriges mest klimatsmarta stad. På bilden syns affärsingenjör Fredrik Schlyter och VD Magnus Sahlin från Trelleborgs Energi på besök vid solcellsparken i Smygehamn.
Trelleborgs Energi arbetar för att bidra till att göra Trelleborg till Sveriges mest klimatsmarta stad. På bilden syns affärsingenjör Fredrik Schlyter och VD Magnus Sahlin från Trelleborgs Energi på besök vid solcellsparken i Smygehamn.

Trelleborgs Energi – nytt bolag med nytt fokus och ny webbplats

Från den första januari i år finns formellt det nya bolaget Trelleborgs Energi AB, som en del i det kommunala ägandet. Trelleborgs Energi samlar kommunens elnäts-, fjä...

Läs mer
Enerbrokers


Nytt lagförslag kan ge höjda nätavgifter

Regeringen har tagit fram ett lagförslag om att ge elnätsbolagen rätt att höja...

Läs mer
Idcon
Elbilsägare eller klimatkämpe, på Krafthems sida finns mer information om framtidens smarta elavtal och instruktioner för att registrera sig som kund.

Krafthem har kick-startat smarta elavtal

Nu är det drygt en månad sedan Krafthem lanserade sina ”smarta elavtal”...

Läs mer
Elpriset skjuter i höjden – men bara tillfälligt.

Sjunkande temperaturer – och stigande elpriser

De senaste veckorna har elpriset stigit. Många oroar sig för ett skenande elpris men...

Läs mer
På bilden fr v: Fredrik Allthin, vd och chef för affärsområde Assemblin El, Mårten Klint, vd för Åby Eltjänst, Daniel Klerdal, strategichef Assemblin El.

Assemblin ökar närvaron kring Norrköping genom förvärv av Åby Eltjänst AB

Assemblin El stärker sin position i Östergötland genom förvärv av...

Läs mer
Laddstationen vid rastplatsen i Fellingsbro har snabbt blivit populär.

Elbilar laddades två varv runt jorden - 55-procentig ökning: ”Fellingsbro seglar upp på topplistan”

Sommaren 2018 driftsattes de första publika laddstationerna för elbilar i Lindesbergs...

Läs mer

Vattenfall Eldistribution fortsätter med höjd beredskap

Snöovädret i Västernorrland och Västerbotten fortsätter och under natten...

Läs mer
På bild från vänster: Fredrik Allthin, vd Assemblin El, Pierre Lindberg, regionchef Assemblin El, Christer Sparf och Joakim Östling, delägare i J&C El, Daniel Klerdal, strategichef Assemblin El.

Assemblin El stärker positionen i Uppsala-regionen genom förvärv av J&C El

Assemblin El har förvärvat det välrenommerade elteknikbolaget J.Östling & C...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

BK Services

Ketherm

TTM Energi

Deutsche-windtechnik

Rekakabel

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

ppam

connected wind

Nordheat

Energi service

Ramström
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se