Instagram

Facebook

Vårens elpriser kan komma att variera


2018-03-07

Bild: Bixia

Matina Rosenberg, analytiker och meteorlog på Bixia.
Bild: Bixia
Matina Rosenberg, analytiker och meteorlog på Bixia.

Vi tar nu klivet in i våren, vilket innebär mildare temperaturer och lägre elanvändning. Det mycket kyliga väder vi haft de senaste veckorna har släppt taget, de senaste väderprognoserna pekar på mildare temperaturer under mars månad. Enligt elbolaget Bixias elprisprognos för mars, april och maj kommer elpriserna i snitt att hamna på cirka 33 öre per kWh, vilket är cirka 10 procent högre än förra våren. Men priserna på el kan komma att variera.

Att vi ligger högre i prisnivå nu än förra året är på grund av högre bränslepriser men också på grund av kylan som inlett mars månad. Vi har gott om vattenkraft i Sverige och Norden, den står för mer än hälften av vår elförsörjning. Eftersom vattenkraften är vår största produktionskälla har tillgången på vatten också stor inverkan på elpriset. Ett normalt år står vattenkraftsproduktionen för drygt 55 procent av produktionen i Norden. Hittills i år ligger den på 56 procent.

– Just nu är den hydrologiska balansen god – vilket betyder att vi har gott om vattenkraft och snömagasinen är välfyllda. Det kalla vädret har hållit tillbaka vårfloden och försenat den. När vädret väl slår om till mildväder kan tillrinningen ske mer kraftfullt än normalt eftersom vi har mycket gott om snö. Vid ett sådant läge pressas elpriset neråt, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.

Vårvindar påverkar elpriset
Vindkraftsproduktionen är som högst under vinterhalvåret, men vindrika veckor under våren kan inträffa vilket vi historiskt har sett. Veckor med mycket vindkraftsproduktion står övrig produktion tillbaka. Under 2016 låg vindkraftsproduktionen i snitt på 0,6 TWh per vecka, 2017 hamnade den på 0,7 TWh och hittills i år har vindkraften producerat 0,8 TWh i veckan, vilket är åtta procent av den totala elproduktionen.

– Och mer lär det bli med tanke på att det byggs fler vindkraftverk. Det med Norge gemensamma elcertifikatmålet om 28,4 TWh fram till 2020 är enligt Energimyndigheten redan uppnått med råge. Enligt senaste statistik ligger vi 9,9 TWh över målet, inräknat verk med investeringsbeslut. Så mycket ny produktion kommer till inom loppet av bara några år, säger Matina Rosenberg.

Nettoexportörer under våren
Bixia räknar med att vi kommer att vara nettoexportörer av el de kommande tre månaderna om den hydrologiska balansen ligger kvar på nuvarande nivå.

– Vi har goda produktionsmöjligheter under våren. Detta eftersom vi har god hydrologi och våra kärnkraftverk går för fullt fram till revisionerna som startar i april. Den goda tillgången på el under våren gör oss till nettoexportörer av kraft. Undantaget de dagar då Tyskland producerar mycket vindkraft, dessa dagar ökar importen därifrån, säger Matina Rosenberg.



Källa: Bixia


Tipsa en vn Skriv ut





PiteEnergi gör utvecklingsprojekt med batterilager

Vi tar ett steg in i framtiden genom att nu installera batterier för att utforska och förstå hur vi kan maximera möjligheterna på energimarknaden. Dessa batterier...

Läs mer
flamkontroll


Så ska elnätet stå emot snö och is

Vädrets makter skapar ofta problem för elnätet och ett förändrat klimat...

Läs mer


Justering av elnätsavgiften i Luleå 2024

Luleå Energi Elnät höjer elnätsavgiften med 9% från och med den 1...

Läs mer


Falkenberg Energi löser elnätsproblemen innan de uppkommer

Nu har Falkenberg Energi utfört kabeldiagnostik på en tredjedel av kommunens hö...

Läs mer


Pressinbjudan: Pressträff om nya utställningen Drivkraft i Teknikens Hus

Vattenfall, Luleå Energi och Teknikens Hus bjuder in till pressträff och berättar...

Läs mer
<span>Tre av Umeå Energis drygt 400 medarbetare. Anders Sjödin, anläggningsutvecklare, Lars Stigedahl, elnätstekniker, och Anna Andersson, kompetensledare. </span>

Umeå Energi prisas för karriärmöjligheter och hållbarhetsengagemang

Umeå Energi har fått utmärkelsen ”Karriärföretag 2024”, som...

Läs mer
<span>Professor Lina Bertling Tjernberg forskar med mål att bidra till säker elförsörjning, effektiv användning av energiresurser och till att minska användningen av fossila bränslen.</span>

Lina Bertling Tjernberg: ”Alla fossilfria kraftslag behövs för att klara den gröna omställningen”

Lina Bertling Tjernberg, professor inom elkraftnät vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH),...

Läs mer
<span>Ett 20-tal korta kurser tas nu fram för yrkesverksamma ingenjörer som behöver kompetensutveckling inför industrins klimatomställning.</span>

Nya kurser i elektroteknik möter industrins stora kompetensbehov

För att klara näringslivets stora klimatomställning och elektrifieringen av...

Läs mer


Så väljer du rätt jordfelsbrytare

Installationer med fel jordfelsbrytare kan orsaka både stora skador och kostnader. Fredrik...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Palgo

BK Services

Ketherm

Rekakabel

Contub360

Qvintus

WPS

rörkraft

ramab

Osby Parca

solar promotion empower

Vindteknikk

Härnösands kommun heta utbildningar

BVM

Baywa

industrinät

promoco

pretec

Nordheat

Assemblin solar

Vindkraftcentrum

marin miljöanalys

KL Industri 250

OKQ8 Sunday

Solmässan
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se