Instagram

Facebook

”Jag målar hellre med de stora penseldragen”


2020-03-02

Johan Dasht tar över som VD för SKB.
Bild: Curt-Robert Lindqvist
Johan Dasht tar över som VD för SKB.

Han är civilingenjören från Norrland som efter en spikrak karriär på Oskarshamns kärnkraftverk byter elproduktion mot avfallshantering. Johan Dasht tar nu klivet över till SKB och sedan 1 mars är han företagets vd.

– Jag är oerhört ödmjuk inför uppgiften och inser att jag har massor att lära. Men det som lockar är framför allt uppdraget i sig. Det är vår generation som ska ta hand om det radioaktiva avfallet och det är vi på SKB som ska göra det i praktiken. Det uppdraget känns mycket meningsfullt och lockande, säger Johan Dasht.

Johan Dasht är full av förväntan inför det nya jobbet och vet exakt vad som står överst på agendan när han nu tar över vd-stolen efter Eva Halldén.

– Inledningsvis ska jag bygga upp ett nytt kontaktnät inom och utanför SKB samt lära känna Östhammars kommun. Jag ska naturligtvis lära mig mer om SKB som företag och jag ser fram emot att träffa mina nya kollegor i Stockholm, Oskarshamn, Forsmark och Östhammar.


Från trainee till vd
Ja, det är nog en hel del annat som också kommer att stå på att-göra-listan för denne 44-årige norrlänning. Men om han fortsätter på samma sätt som hittills i karriären kan man vara säker på att han betar av listan både målmedvetet och i rask takt.

Det är nu 15 år sedan han besökte arbetsmedlingens webbplats för att leta en traineetjänst. En enda annons fanns, och det var på Oskarshamns kärnkraftverk. Med en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och en forskarutbildning i tillämpad matematik i bagaget, tog han chansen och flyttade från Luleå, 130 mil söderut. Drygt 10 år senare hade han nått toppen och tillträdde som företagets vd.

– Jag upplevs av min omgivning som tydlig, med högt tempo och engagerad i många frågeställningar. Det ligger något i det och det brukar smitta av sig, säger Johan med ett leende.

Trots att han har ett svalt intresse för sport så är det ändå liknelser med ishockeyn och fotboll som dyker upp när han fortsätter att beskriva sig som företagsledare: han gillar att skapa delaktighet, att bygga ett lag som presterar, coacha till framgång och inte minst att sätta upp höga mål.

– Jag är oerhört fascinerad av hur ett lag kan lyfta sig och bli riktigt bra. Det är ledarskap och det handlar om att våga drömma om något annat, likrikta krafterna och göra allt som behövs för att ta sig dit. Det är samma sak i en organisation. Mitt jobb som vd är att få fram det bästa av företaget och de människor som finns där och skapa många ledare, det är så man kan nå framgång.


Resande blir vardag
Att Johan Dasht nu ska basa för ett företag som har medarbetare spridda på flera platser i landet ser han inte som något bekymmer. Väskan ska packas på samma sätt därhemma i lägenheten i Oskarshamn oavsett om det bär av till Stockholm, Forsmark eller någon annan stans i världen. Han är hellre ute i verksamheten än på tjänsterummet så han räknar med att det blir en del tjänsteresor.

Privat är det något helt annat. Där använder han resandet som avkoppling och återhämtning. Att resa tillsammans med 12-årige sonen, David, är ett bra sätt att få egen tid tillsammans. Den årliga fjällvandringen är ett annat exempel. Johan Dasht är väl bekant med Sveriges allra nordligaste delar och trakterna från Abisko och söderut känner han väl.

– Det är fantastiska vyer man får uppleva däruppe. Ibland kan man gå i fyra eller fem dagar utan att se en enda människa. Det blir inte bara en vandring i fantastisk natur, utan även en resa inombords.

Men här duger inte den annars så inövade packningen för de vanliga resorna i tjänsten. Nej, här gäller det att vara beredd på allt ifrån 20 grader och solsken till iskalla vindar och snöstorm.

– Ska man gå i 7–10 dagar måste man ha så lätt packning som möjligt, samtidigt måste man ha allt med sig från kläder till mat, så det blir mycket frystorkat under de där vandringarna.


Jobbar med de stora penseldragen
Annars är vardagsmaten för Johan Dasht ganska långt från frystorkade färdigrätter. På fritiden står han gärna i köket i timtal och lagar mat åt familj och vänner. Trots att han detaljerat kan beskriva hur hans version av en vällagad Risotto ska vara följer han i stort sett aldrig ett recept.

– Nej, jag är faktiskt ganska ointresserad av detaljer utan jobbar hellre med de stora penseldragen. Jag kan titta på ett recept eller en maträtt som jag gillar och långt senare gör jag det på mitt sätt, säger Johan Dasht.

När han nu tillträder som vd för SKB är kanske de allra största penseldragen redan satta. Fast med tanke på SKB:s breda palett, med alltifrån drift av befintliga anläggningar till planering och byggande av nya, kommer det nog finnas gott om utrymme för Johan Dasht att fylla på med egna färger.Källa: SKB


Skriv ut

Beredskapszonerna runt svenska kärnkraftverk blir större

Regeringen har beslutat om nya utvidgade beredskapszoner för svenska kärnkraftverk. Beslutet innebär stora förändringar för både länsstyrelser och allmä...

Läs mer
Enerbrokers
Karlshamnsverket.

Karlshamnsverket tecknar nytt ramavtal om stödtjänst

Karlshamnsverket är mest förknippat med Effektreserven, en resurs för Svenska...

Läs mer
Idcon
Genomskärning Kärnbränsleförvaret (bilden är ett montage).

Starkt stöd för SKB:s planerade slutförvar i Östhammars kommun

Det finns ett starkt stöd för SKB:s planerade slutförvar för använt kä...

Läs mer


OKG förlänger årets revision på Oskarshamn 3

Styrelsen för OKG har idag beslutat att förlänga den årliga revisionen på...

Läs mer
Den här utbildningsreaktorn i Budapest, Ungern, är en av flera reaktorer som kommer att användas i ett chalmerskoordinerat utbildningsprojekt inom EU för att säkra nästa generations experter inom kärnteknik.

Distansundervisning ska garantera kärnkraftsäkerheten

Europa står inför en allvarlig brist på experter inom kärnkraftsäkerhet....

Läs mer
Johan Dasht tar över som VD för SKB.

”Jag målar hellre med de stora penseldragen”

Han är civilingenjören från Norrland som efter en spikrak karriär på...

Läs mer
Det planerade Kärnbränsleförvaret i Forsmark.

Avtal om detaljprojektering av berget i Forsmark

SKB har upphandlat en leverantör för detaljprojekteringen av berget i Forsmark för...

Läs mer

Johan Dasht blir ny vd på SKB

Johan Dasht.

Johan Dasht kommer att tillträda som ny vd för Svensk Kärnbränslehantering AB,...

Läs mer
<noscript>&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp;&amp;nbsp; &amp;amp;lt;img alt=\

Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa år

Barsebäck Kraft AB har sökt miljötillstånd att gå vidare med nästa...

Läs mer
Eva Halldén, SKB:s vd.

Dubbelt godkänt för SKB:s slutförvarsansökan

Mark- och miljödomstolen tillstyrker SKB:s ansökan om att bygga ut det existerande...

Läs mer

Nordiska kärnkraftsbolag startar trainee-program för framtidens ingenjörer

Fossilfri och stabil elproduktion är viktigt för fortsatt elektrifiering med minskade...

Läs mer
Mest lästa

Implementa

Cleps

Palgo

Osby Parca / Enertech AB

Contub360

energi engagemang

TS Wind

WPS

Rörkraft

Ramab

Jämtvind

m-solutions

Smhi

Mared

Clean Combustion

Blade solutions

Vindteknikk

Härnösands kommun

BVM

Vägtransportledarna Norr

Baywa

SEK Svensk elstandard

ppam

connected wind

Uppsala universitet

Nordheat

Energi service
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se