Energiföretagen välkomnar Centerpartiets nya energipolitik


2023-10-04

Bild:Energiföretagen Sverige

Centerpartiets partistämma ägde rum den gångna helgen i Örebro. På stämman beslutade ombuden att ställa sig bakom målet om ett fossilfritt energisystemsystem 2040. Utöver detta beslutade stämman om en rad energi- och klimatrelaterade förslag, bland annat att tillåta utbyggnad av ny kärnkraft liksom vikten av ekonomisk ersättning för närboende av vindkraft- och solcellsparker.

Inför partistämma hade partistyrelsen föreslagit flera positionsförändringar på energiområdet och under lördagen stod det klart att ombuden ställer sig bakom partistyrelsens förslag. Utöver beslut om ett mål om ett 100 procent fossilfritt energisystem till 2040, så fattade man också beslut om att säkerställa tillräcklig ersättning för närboende och lokal skatt till kommuner vid utbyggd vindkraft och solcellsparker och dessutom fattades ett beslut om att tillåta utbyggnad av ny kärnkraft, dock på samma platser som idag.

- Vi välkomnar att Centerpartiet ställer sig bakom målet om ett 100 procent fossilfritt energisystem till 2040. Det bidrar till en större politisk enighet om att alla fossilfria kraftslag behövs framöver - såväl förnybart som kärnkraft - vilket skapar trygghet för alla de företag som ska investera i att möjliggöra den elektrifiering och omställning som krävs för att nå klimatmålen, säger Åsa Pettersson, vd för Energiföretagen Sverige.

På transportområdet föreslogs en ny klimatbonus för miljöbilar och en satsning på laddinfrastruktur. Centerpartiet vill se ett mål om 150 000 offentliga laddpunkter till 2030.

- Det är positivt att Centerpartiet fokuserar på åtgärder för en fortsatt omställning av transportsektorn då elektrifiering av framför allt transporter och industrier är en nyckel för att minska Sveriges utsläpp. Satsningar för utbyggd laddinfrastruktur är nödvändigt för att lyckas, men jag vill understryka att vi samtidigt behöver göra stora och målmedvetna satsningar på att bygga ut elnätet i hela Sverige så att vi klara att hantera det ökade effektuttaget, avslutar Åsa Pettersson.

Centerpartiet följande åtgärder som exempel på sitt nyantagna klimatpolitiska program:



Källa: Energiföretagen Sverige