Stångån blir vattenskyddsområde


2017-04-05

<span style=\
Bild:Tekniska verken
Tillgången på bra råvatten säkras i Stångån.

Länsstyrelsen i Östergötland har beslutat att området kring ytvattentäkten Stångån i Linköpings, Åtvidabergs och Kinda kommun från och med den 1 juli 2017 blir ett vattenskyddsområde. På så sätt säkras tillgången på råvatten av bra kvalité att göra dricksvatten av.

Råberga vattenverk som står för cirka 25 procent av dricksvattenförsörjningen i Linköping, tar ytvatten från Stångån och försörjer tillsammans med Berggårdens vattenverk omkring 133 000 personer i ett gemensamt ledningsnät.

Huvudvattenverk för Linköping är Berggården men vid en driftstörning på Berggårdens vattenverk ska Råberga kunna försörja alla som är anslutna till ledningsnätet i Linköpings kommun.

-Det här är ett viktigt beslut som ger oss bättre förutsättningar att långsiktigt säkerställa vattenkvaliteten i Stångån. I och med beslutet från länsstyrelsen så tydliggörs det hur viktigt vattnet från Stångån är för dricksvattenförsörjningen till Linköpingsborna, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef för vatten och avlopp på Tekniska verken i Linköping.

En inventering som gjorts när det gäller risker för Stångån, visar att det finns en riskbild för vattentäkten på grund av det utsatta läget i urban miljö. Det kan bland annat handla om föroreningar från dagvattenbrunnar, trafik, vägsalt och markarbeten. Stångån passerar även genom jordbruksbygd vilket medför risker i form av exempelvis bekämpningsmedel.

Länsstyrelsens föreskrifter reglerar bland annat hantering av kemiska produkter, anläggningar för avloppsvatten och täktverksamhet.

Källa: Tekniska verken