Dubbelt så mycket förnybar el med ny turbin och ny generator i Graninge vattenkraftverk


2017-04-06

Efter genomförd modernisering av Graninge kraftverk i Sollefteå kommun dubbleras produktion av förnybar el.
Bild:Uniper
Efter genomförd modernisering av Graninge kraftverk i Sollefteå kommun dubbleras produktion av förnybar el.

Graninge vattenkraftverk i Sollefteå kommun har moderniserats för 25 miljoner kronor vilket ökat den årliga produktionen av förnybar el med 100 procent. Arbetet på plats har pågått sedan februari förra året och nu är det nyrustade kraftverket åter i drift.

- Jag är mycket nöjd med det här projektet. Det nya kraftverket producerade sina första kilowattimmar den 15 mars och nu kör vi provdrift under en tid för att testa alla funktioner. Allt har gått bra hittills, berättar Torbjörn Tärnhuvud, VD på Sydkraft Hydro Power, ett bolag inom Uniper-koncernen.

- I princip alla delar innanför kraftverkets väggar har bytts ut; turbin, generator, elsystem och kontrollutrustning. Att vi kan åstadkomma en så pass stor produktionsökning, från 1,6 till 3,2 miljoner kilowattimmar per år, beror på att den nya turbinen är mycket effektivare än den gamla, som var 100 år gammal. Den gamla turbinen har för övrigt använts i flera andra kraftverk innan den hamnade i Graninge för nära 60 år sedan, berättar Torbjörn Tärnhuvud.

Källa: Uniper