Minesto erhåller tillstånd för installation i Holyhead Deep


2017-04-19

Minesto, ledande utvecklare inom marin energi, har tagit ytterligare ett steg mot kommersialisering av den unika Deep Green-teknologin i walesiska vatten. Detta då bolaget har erhållit tillstånd för installation och drift av det första kraftverket i Holyhead Deep.

Den brittiska tillståndsmyndigheten Natural Resources Wales har godkänt Minestos tillståndsansökan för en så kallad marine license gällande installationen av det första Deep Green-kraftverket på 0,5 MW i Holyhead Deep utanför norra Wales kust. Marine license krävs för offshore-installationer i Storbritannien. Det beviljade tillståndet är därför en milstolpe i bolagets projekt i Wales, säger Minestos VD Martin Edlund:

– Vi är mycket nöjda över att ha fått tillstånd för vår första installation i Holyhead Deep. Det är en stor prestation av alla som varit involverade i arbetet med ansökan, och det är ännu en betydande leverans på vägen mot kommersialisering av Deep Green-teknologin.

Som ett led i tillståndsprocessen har en fördjupad miljökonsekvensbeskrivning genomförts. Slutsatserna i den är att de eventuella effekterna på fiske, marina däggdjur, sjöfåglar, marin arkeologi och kulturarv samt sjöfart och navigering är ”icke betydande”.

Installationen i Holyhead Deep är planerad att ske i år och den kommer att omfatta ett Deep Green-kraftverk, bottenfundament och en plattform förtöjd vid ytan. Denna första installation av Deep Green i kommersiell skala ska demonstrera och bevisa den unika tidvattenteknologin innan Minesto går vidare för att bygga ut Holyhead Deep till bolagets första tidvattenpark.

Källa: Minesto