Ny fas inom offshore vindkraft


2017-04-21

Dong och EnBW förväntar sig att producera vindkraft till en kostnad som är 40 procent reducerat jämfört med tidigare auktioner.
Bild:LOS Energy
Dong och EnBW förväntar sig att producera vindkraft till en kostnad som är 40 procent reducerat jämfört med tidigare auktioner.

Vindkrafthistorien har nått ännu en milstolpe. Offshore vindkraft ska nu byggas helt utan subsidier.

Tyska EnBW och danska Dong Energy har i två olika auktioner förpliktat sig till att bygga offshore vindkraft utan subsidier på tysk kontinentalsockel, skriver nyhetsbyrån Montel. Bolagen hävdar att nya vindturbiner med en effekt på 15 MW, anslutning till befintlig infrastruktur och utökad koncessionsperiod från 25 till 30 år räcker för att investeringen ska vara lönsam hela 2020-talet. Kapaciteten på de planerade vindturbinerna är dubbelt så stor som de största installerade vindturbinerna 

Priset på vindkraft reducerat med 40 procent
I samma auktioner fanns det andra entreprenörer som också vann koncessioner för utbyggnad, men då med subsidier. Tidigare analyser har visat att vindkraftsutbyggnader behöver ta ut betydligt mer än marknadspris på el för att kunna försvara en sådan investering. Tidigare auktioner har haft rekord på 49,90 €/MWh som garanterat pris till utvecklaren. Eftersom elpriserna i Tyskland har prissatts till runt € 30/MWh de närmaste åren betyder det att Dong och EnBW förväntar sig att producera vindkraft till en kostnad som är 40 procent reducerat jämfört med tidigare auktioner.

Källa: LOS Energy