Tranås Energi får tillstånd för faunapassage


2017-05-04

Bild:Tranås Energi AB

Det står nu klart att Mark-och miljödomstolen godkänner Tranås Energi ABs ansökan och ger bolaget tillstånd att miljöanpassa vattenkraftverket i Forsnäs, Ydre.

För ca 1,5 år sedan skickade Tranås Energi in en tillståndsansökan gällande bygge av en faunapassage, bättre anpassade intagsgaller och byte till effektivare turbinerna vid Forsnäs vattenkraftstation till Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt. I dagarna har svaret kommit – ansökan vinner laga kraft.

- Med detta har vi tagit ett stort steg mot att skapa fri väg för fisken förbi anläggningen och därmed miljöanpassa vattenkraftproduktionen även i Forsnäs, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.

Det positiva beskedet gör det nu möjligt för Tranås Energi att gå vidare med projektet. Nästa steg är att ta fram en investeringskalkyl som kommer att ligga till grund för styrelsens beslut om genomförande, vilket förväntas kunna tas under hösten.

Om allt går som det ska är Tranås Energis plan att påbörja arbetet med åtgärderna i Forsnäs under nästa år. Genomförandet av projektet är också en förutsättning för att bolaget ska nå målsättningen om att skapa fri väg för fisken mellan sjöarna Västra Lägern, Östra Lägern och Sommen. En tillståndsansökan gällande motsvarande åtgärder vid sträckans sista anläggning, vattenkraftverket i Visskvarn, skickades in av Tranås Energi under hösten 2016.

Källa: Tranås Energi AB