Energi- och klimatrådgivare satsar på information om solel


2017-05-04

Bild:Energimyndigheten

Omkring hälften av Sveriges energi- och klimatrådgivare samlas nu i ett nationellt projekt för att få fler villaägare att installera solceller på sina hustak. Rådgivarna kommer att göra en rad informationsaktiviteter över hundra kommuner runt om i landet. Projektet görs på uppdrag av Energimyndigheten och ingår i en större satsning för att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

Projektet startade under april månad och pågår under resten av året. Seminarier, studiecirklar, studiebesök och rådgivning direkt till enskilda hushåll är några exempel på informationsaktiviteter.

– För några år sedan, när solceller var dyrare, var subventioner avgörande för att folk skulle nappa. I dagsläget räcker det ofta med information. Genom att berätta att solceller är en långsiktigt god investering med låg ekonomisk och teknisk risk kan rådgivningen hjälpa många villaägare i deras beslut kring solceller, säger projektledaren Alvar Palm, Hållbar utveckling Väst.

Det många villaägare inte vet är att taket inte behöver ligga i perfekt söderläge.

– Öst och väst går också utmärkt och ger till och med en bättre matchning mot konsumtionen, eftersom hushållen ofta använder mest el på för- och eftermiddagen. Det viktiga är att taket inte skuggas för mycket, säger Alvar Palm.

Tre nationella projekt som samlar energi- och klimatrådgivare

Solelsprojektet är ett av tre insatsprojekt, som utförs på uppdrag av Energimyndigheten. De två andra projekten handlar om smarta belysningslösningar i bostadsrättsföreningar och att bilister ska ha rätt tryck i däcken. Gemensamt för projekten är att de är en nationell satsning som tillsammans samlar landets samtliga energi- och klimatrådgivare. Projekten ska utveckla rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder och ge verktyg för att arbeta strukturerat och uppsökande.

– Vi vill stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen genom tydligt utpekade målgrupper och gemensamma arbetsmetoder, säger Morgan Dahlman på Energimyndigheten.

Tanken är att liknande projekt ska bli ett återkommande inslag i de kommunala energi- och klimatrådgivarnas arbete, och att tekniker och målgrupper kan ändras år från år.

– I år riktar vi oss mot privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Nästa år blir det fokus på andra områden, säger Morgan Dahlman.

En kostnadsfri och oberoende rådgivning

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via telefon, e-post eller personligt besök. Energimyndigheten finansierar energi- och klimatrådgivning i 284 av landets 290 kommuner.

Källa: Energimyndigheten