Spaden i marken på Kalmar Öland Airport – Nu bygger vi första etappen av Törneby Solpark


2017-05-16

Bild:Kalmar Energi

Nu är det äntligen dags! Under maj månad sätter vi spaden i marken ute på Kalmar Öland Airport för att bygga första fjärdedelen av Törneby Solpark. Om allt går som det ska beräknas parken vara klar i slutet av september. Det blir den lokala firman Elia som bygger solparken. Den första etappen kommer att motsvara en årlig produktion om ca 750 000 kWh. Eller dryga 90 varv runt jorden med en Tesla.

- Det är extra roligt att äntligen kunna se resultatet av det stora engagemang som finns hos våra kunder. Byggstarten blir ett kvitto på att Kalmar har den drivkraft som krävs för att lyckas med omställningen till hållbara förnybara energislag, säger Therese Andersen, kommunikationschef på Kalmar Energi.

Hittills är det drygt 100 privatpersoner och 7 lokala företag som valt att investera i den första etappen. Intresset är fortfarande mycket stort och fortsätter det så här så kommer vi att kunna bygga resterande etapper inom en snar framtid.

- Nu är det dags igen. Nöbble Solpark var ett roligt och utmanande projekt och nu ser vi fram emot att bygga Törneby Solpark också. Det ska bli fantastiskt roligt, säger Niclas Höckerfelt, från Elia. Vi tror på solenergi och satsar på att bygga solanläggningar i Kalmarsundsregionen. Både stora och små anläggningar, fortsätter Niclas.

Källa: Kalmar Energi