Vårens elpriser har varit stabila – 26 procent mer vindkraft än förra året


2017-06-08

Vindkraftverk Bixia
Bild:Bixia
Vindkraftverk Bixia

Matina Rosenberg, analytiker på Bixia Energy Management
Bild:Bixia
Matina Rosenberg, analytiker på Bixia Energy Management

En mild och stundtals blöt vår med ett antal värmerekord och mer vindkraft än förra året har gjort att elpriserna under våren varit stabila med ett snittpris på 28,5 öre per kWh. Trots det har årets priser legat 37 procent högre än förra året, enligt elbolaget Bixias vårrapport.

Medeltemperaturen har legat över det normala hela våren, likaså har det kommit mer nederbörd än normalt i Norden, vilket gjort att tillrinningen i vattenmagasinen har varit god och den hydrologiska balansen har stärkts från ett underskott på minus 12 TWh i mars till minus 6 TWh i början av juni.

Hittills i år har vindkraftsproduktionen varit i snitt varit 26 procent högre än under samma period förra året.

– Det betyder att vindkraften har stått för nio procent av den totala elproduktionen hittills i år. Svensk Vindenergi prognostiserar att det kommer att byggas 74 nya vindkraftverk i landet under året och vi ser tydligt att vi börjar närma oss elcertifikatmålet på 28,4 TWh fram till 2020, även om byggnadstakten har minskat, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia. 

 Den milda våren har gjort att den totala elanvändningen varit något lägre än vanligt. Under våren har vi i Norden varit nettoexportörer av el, hittills i år har vi exporterar i snitt 0,2 TWh el per vecka.

– Det är högst troligt att vi kommer att vara nettoexportörer av el även de kommande tre månaderna om den hydrologiska balansen ligger kvar kring den nivån vi har nu, säger Matina Rosenberg.

Källa: Bixia