Vattenfall effektiviserar genom partnerskap med Accenture och Capgemini


2017-06-09

I veckan inleder Vattenfall strategiska partnerskap med Accenture (NYSE: ACN) och Capgemini (EURONEXT: CAP) . Syftet är att få tillgång till moderna, automatiserade och digitaliserade administrativa system och verktyg.
Detta innebär att ett antal processer kommer att outsourcas. Totalt 500 medarbetare och konsulter i Tyskland, Sverige och Nederländerna kan komma att beröras.

För att behålla konkurrenskraften på en marknad under snabb förändring har Vattenfall de senaste åren optimerat och krympt verksamheten avsevärt. Effektiva verktyg och moderna arbetsmetoder är nästa logiska steg i denna process. Dessa två nya partnerskap innebär att Vattenfall får möjlighet att uppgradera många av sina system och processer till en modern, global standard. De områden som ska outsourcas finns inom HR (via Accenture) och Finance och Procurement (via Capgemini).

Stefan Dohler, Vattenfalls finansdirektör, understryker att beslutet att bilda strategiska samarbeten är helt i överensstämmelse med Vattenfalls övergripande strategiska inriktning.

– Vi har nått en viktig milstolpe. Lägre kostnader är bara ett av målen, att få så tekniskt avancerade system som möjligt som passar ett företag av Vattenfalls storlek och internationella inriktning är precis lika viktigt. Vi kommer också att dra fördel av framtida tekniska förbättringar inom området. Dessa två strategiska samarbeten kommer att förbättra vår konkurrenskraft på lång sikt samtidigt som Vattenfall kan fokusera på sin kärnverksamhet.

Kerstin Ahlfont, Senior Vice President för Human Resources, ser fram emot samarbetet med Accenture och Capgemini.

– Tillgång till moderna och framtidssäkrade verktyg och nya arbetsmetoder gör oss inte bara mer effektiva, utan vi får dessutom på lång sikt en bättre arbetsmiljö. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta vår resa framåt i sällskap med våra nya partners.

Joost Van De Meent, Senior Managing Director, Resources, vid Accenture, säger:
– Energibolagen är pressade från många håll och behöver bland annat bli mer kostnadseffektiva och ha förmågan att snabbt anpassa sig efter ändrade förutsättningar. Vi ser fram emot att leverera effektiva och högkvalitativa HR-tjänster till Vattenfall, inklusive bättre självbetjäningsfunktioner för både chefer och medarbetare, något som ser till att Vattenfall i ännu högre grad kan fokusera på sina strategiska prioriteringar.

 – Vi är mycket glada över att Vattenfall har valt Capgemini för att förändra sina finans- och inköpstjänster i Europa. Vattenfall är angelägna att förändras och behålla sin konkurrenskraft på en komplicerad marknad, och tillsammans kommer vi att kunna genomföra ett hållbart förändringsarbete under kommande år, säger Aruna Jayanthi, chef för Business Services och ledamot i Capgeminis koncernledning.

Källa: Vattenfall