NIBE Energy Systems skriver under för 100 procent fossilfri värme- och kylsektor


2017-06-09

Martin Forsén och NIBE Energy Systems skriver under deklaration mot 100 % fossilfri värme- och kylsektor år 2050
Bild:NIBE
Martin Forsén och NIBE Energy Systems skriver under deklaration mot 100 % fossilfri värme- och kylsektor år 2050

DecarbHeat är ett europeiskt branschinitiativ för att nå visionen om en 100 procent fossilfri värme- och kylsektor år 2050. NIBE Energy Systems, en av initiativtagarna till DecarbHeat, har undertecknat den nyinstiftade branschdeklarationen vid DecarbHeat Ceremony i Bryssel. NIBE Energy Systems engagemang i initiativet kommer även att presenteras på Almedalen 2017.

NIBE Energy Systems drivs av en passion för miljövänlig och förnybar produktion av energieffektiv inomhuskomfort bestående av värme, kyla och ventilation med teknik som maximalt tar tillvara på den värme som luft, berg och sol bjuder på. Av det skälet har företaget engagerat sig i DecarbHeat och den 11-12 maj arrangerades initiativets första forum i Bryssel med 220 beslutsfattare från den europeiska värme- och kylindustrin. Bakom initiativet står European Heat Pump Association (EHPA), den europeiska värmepumpsföreningen.

- Vi vill att lagstiftarna ska känna industrins stora engagemang för att aktivt bidra till en fossilfri värme- och kylsektor. Värmepumpsbranschen i Europa växer men inte tillräckligt snabbt, säger Martin Forsén, ordförande i EHPA och Manager International Affairs på NIBE Energy Systems. Vi skulle behöva tydligare lagar för att påskynda arbetet för en fossilfri framtid. En energieffektiv inomhuskomfort behöver bli politiskt prioriterat.

På DecarbHeat Forum i Bryssel medverkade beslutsfattare, politiker och representanter från branschen med en gemensam målbild, att arbeta mot noll fossila utsläpp från produktion av värme och kyla i Europa 2050. DecarbHeats vision ska bli möjlig genom ökad spridning av innovativt användande av värmepumpsteknik, sol, vind och biomassa och ska bidra till att den globala uppvärmningen begränsas till lägre än två grader, beslutat vid Paris COP21. På forumet lanserades industriåtagandet Industry Pledge och Declaration of Support som skrevs under av ett 30-tal företag och organisationer. Deklarationen skickas nu till Europeiska Kommissionen.

- Värmesektorn står för runt hälften av energianvändningen i Europa och den står för en stor andel av våra koldioxidutsläpp. Vi är frustrerade över att energiomställningen fortfarande går så långsamt inom värmesektorn i stora delar av Europa. DecarbHeat är vårt initiativ för att visa att vår industri står redo för en förändring. Nu måste våra beslutsfattare visa mod och ta de beslut som krävs, säger Kjell Ekermo, Affärsområdeschef NIBE Climate Solutions.

NIBE Energy Systems engagemang i DecarbHeat kommer även att presenteras i Almedalen 2017, den 4 juli kl 13:45 – 15:45 då företaget arrangerar ett seminarium inom ”Sustainable Innovation”, om de senaste framstegen inom hållbar värme och energieffektivisering, på Teaterbåten i Visby hamn.

Källa: NIBE