10 skånska kommuner på väg mot fossilbränslefrihet


2017-06-16

10 Skånska kommuner har startat sin resa mot 100% fossilbränslefrihet och redan har de nått målet om fossilbränslefri elanvändning. Förnybara fordonsbränsle är den största utmaningen.
Bild:Kommunförbundet Skåne
10 Skånska kommuner har startat sin resa mot 100% fossilbränslefrihet och redan har de nått målet om fossilbränslefri elanvändning. Förnybara fordonsbränsle är den största utmaningen.

Eric Eliasson och Anna Tibbelin.
Bild:Kommunförbundet Skåne
Eric Eliasson och Anna Tibbelin.

Sedan 2016 arbetar 10 skånska kommuner intensivt tillsammans för att bli fossilbränslefria. En färsk uppföljning av resultatet visar att 100 % av all el, 75 % av uppvärmningen och 40 % av drivmedlen är fossilbränslefria.

Vad har Emmas matavfallsdrivna sopbil, Kenneths nervösa Skypepremiär och Erics kurser i gastankning gemensamt? Jo, de är milstolpar i tio skånska kommuners resa mot 100 % fossilbränslefrihet. En resa som är i full gång. Kommuner som deltar är Båstad, Eslöv, Helsingborg, Höör, Hässleholm, Lund, Kristianstad, Malmö, Tomelilla och Trelleborg.

- Det händer mycket och flera av kommunerna har redan nått målen. Alla kommuner har 100% fossilbränslefri elanvändning och flera kommuner har nått målet om 90% fossilbränslefri uppvärmning. En förklaring till det goda resultatet är det strukturerade arbetssättet och erfarenhetsutbytet kommunerna emellan, säger Anna Tibbelin på Kommunförbundet Skåne, som är en av projektledarna.

Största utmaningen – förnybara fordonsbränsle
En stor utmaning för samtliga kommuner är att ställa om till förnybara fordonsbränslen och fossilfria tjänsteresor, ett arbete som kan handla om allt från upphandling av gasbilar till satsningar för att påverka medarbetarnas resvanor. Målet är att nå 50%. 

Eric Eliasson som är projektledare säger:

- Det är glädjande är att kommunerna ökade sin sammanlagda andel förnybara fordonsbränslen från 35 % till 40 % under året. Vi ser tex. en ökad användning av det förnybara drivmedlet HVO*.

Projektet startade januari 2016 och nu har utvecklingen för det året följts upp. Rapport med uppföljning för 2016 finns på Länsstyrelsen Skånes hemsida.

FAKTA

Mål för projektet
Kommunerna har som mål att 100% av den inköpta elen, 90% av uppvärmningen och 50% av drivmedlet till kommunens fordon ska vara fossilbränslefria.

Mål som är uppnådda av kommunerna


Största framgångarna 2016

 

Källa: Kommunförbundet Skåne