Utökning av investeringsram för projektet Energi- och miljöcenter i Borås


2017-06-19

Illustration framtidens Sobacken.
Bild:Borås Energi och Miljö
Illustration framtidens Sobacken.

Nu har projektet med att bygga ett nytt kraftvärme- och avloppsreningsverk på Sobacken i Borås pågått under ganska exakt två år. Om två år planeras anläggningarna att driftsättas, man kan säga att projektet tidsmässigt är halvvägs. I nuläget kan bolaget enklare se varthän respektive entreprenad går både arbetsmässigt, tids- och kostnadsmässigt.

Borås Energi och Miljö behöver en utökad investeringsram med 500 miljoner kronor för projektets framdrift.

- Bolaget ser allvarligt på den uppkomna utvecklingen och arbetar intensivt för att hantera detta. Dock kommer ursprunglig budget för respektive delprojekt att behållas. Den utökade budgetramen kommer endast att användas för de oförutsedda projektkostnaderna som hittills har identifierats, säger Eva Théen-Johansson Styrelseordförande i bolaget.

Projektet kommer att finansieras av VA-kollektivet och av fjärrvärmekunderna. För VA motsvarar den utökade budgetramen en kostnadsökning på ca 6 % som en engångskostnad. Bolagets ambition är att med olika kostnadsbesparingar göra så att denna extra kostnad mot kunderna inte ska behöva tas ut i framtiden.

Fjärrvärmepriset måste vara konkurrenskraftigt och målet är att kostnadsökningarna för fjärrvärmen ska hanteras inom bolaget. Den prognostiserade resultatpåverkan av den utökade investeringsramen är ca 8 miljoner kronor för fjärrvärmen, vilket motsvarar ca 1 % av bolagets totala omsättning.

Orsakerna till en utökad investeringsram

2015-03-26 beslutade kommunfullmäktige i Borås om att ett nytt kraftvärme- och avloppsreningsverk skulle uppföras på Sobacken inom budgeten 3 167 miljoner kronor. Till grund för beslutsunderlaget som Borås Energi och Miljö hade tagit fram låg budgetofferter för anläggningarna som skulle uppföras. Budgetofferterna var i sin tur framtagna under 2014 för beslut i bolagets styrelse i november 2014. Flera omvärldsfaktorer har påverkats negativt ur projektets synvinkel sedan de första underlagen togs fram.

Efter investeringsbeslutet har entreprenaderna handlats upp enligt lagen om offentlig upphandling och kontrakt tecknats med olika samarbetspartners för de största entreprenaderna. Det har varit mer en regel än undantag att upphandlingarna har blivit överklagade i både en eller två rättsliga instanser. Men i alla fall förutom i en upphandling har bolaget fått rätt och inte behövt göra om upphandlingarna. I upphandlingen av pannhusbyggnaden valde bolaget att göra om upphandlingen för att undvika ett eventuellt överklagande i en högre instans. Överklagandena har medfört framförallt fördyrade finanskostnader samt förlängd tidplan för projektet.

För många av anläggningarna och framförallt för projektet med överföringsledningarna där pumpstationen på Gässlösa ingår, har detaljprojektering utförts efter investeringsbeslutet och projektet har successivt kommit närmare slutliga konstruktioner och lösningar. I vissa fall har det visat sig att ursprunglig budget inte har varit på rätt nivå.

När det gäller projektet med överföringsledningarna har projekteringen fått göras om ett antal gånger på grund av förändringar i ledningsdragningen. Den ursprungligt tänkta dragningen, har på vissa delsträckor, lämnats och projektet har tvingats välja dyrare alternativ av olika orsaker. Pumpstationens komplexitet var också underskattad i de första underlagen.

Slutprognosen har under den senaste månaden arbetats fram och det är först nu som vi kan se att projektet behöver en utökad investeringsram.

Källa: Borås Energi och Miljö