Nytt kraftexportavtal påverkar elpriset


2017-06-26

\
Bild:LOS Energy
"Energiewende" i Tyskland ger ny kraftproduktionsboom av bland annat sol- och vindkraft

"Energiewende" i Tyskland har skapat en kraftproduktionsboom. Infrastrukturen klarar inte av att hänga med i utbyggnadstakten. Det stryper kraftexporten från Danmark till Tyskland.

Under det senaste året har endast tio procent av exportkapaciteten varit i bruk. Mycket kraft blir instängd i Norden.

Nytt handelsavtal ger ökad export
Förra veckan tillkännagav tyska och danska myndigheter att de har kommit överens om ett nytt avtal i linje med EU:s handelsdirektiv. Det nya avtalet öppnar upp för mer export från Danmark till Tyskland redan i juli.

Avtalet innebär att kapaciteten ska femdubblas under de kommande tre åren och mer kraft kommer att exporteras ut från Norden. Veckans nyhet bringade lite hopp till kraftkontrakten för åren framöver.

Ny svensk kärnreaktor stängd
Från Sverige tillkännagavs det tidigare att Oskarshamn 1 stängs ned för gott efter att reaktorn drabbats av ett driftstopp. Nedläggningen sker tio dagar före ursprunglig tidsplan och reaktorn, som har producerat 110 TWh under 45 år, är nu historia.

Två av tre reaktorer på Oskarshamn har nu lagts ned och det blir spännande att se om den sista reaktorn överlever konkurrensen på marknaden. Det kommer vi att veta mer om i höst.

Källa: LOS Energy