Vattenkraftsbolag vill satsa 10 miljarder på bättre vattenmiljö


2017-06-30

Apelöga
Bild:Uniper
Apelöga

Nio vattenkraftsföretag som står för 97 procent av Sveriges vattenkraftproduktion tar ett gemensamt frivilligt initiativ och vill satsa 10 miljarder kronor över en 20-årsperiod på en bättre vattenmiljö.

- Vattenkraften är helt avgörande för att vi ska kunna bygga mer vind- och solkraft i Sverige, säger Torbjörn Tärnhuvud, VD för Unipers svenska vattenkraft. Samtidigt påverkar vattenkraften den lokala miljön. Då måste vi hitta en balans mellan lokala miljövärden och den nytta och leveranssäkerhet som vattenkraften skapar i energisystemet.

I det lagförslag som regeringen nu presenterar finns en avvägning mellan miljö- och energiintresset. Syftet är att miljöåtgärder ska genomföras där de skapar störst nytta samtidigt som påverkan på effekt och elproduktion från vattenkraften blir begränsad.Havs- och Vattenmyndigheten tillsammans med Energimyndigheten har konstaterat att vattenkraftproduktionen i Sverige inte bör minska med mer än 1,5 TWh.

– Det är viktigt att vattenkraftbranschen tar ett gemensamt ansvar och bidrar till att finansiera miljöanpassningar, säger Torbjörn Tärnhuvud. Det kan handla om att t ex bygga fiskvägar, spilla vatten i torrlagda å-fåror eller återställa lekområden.

Vattenkraftens Miljöfond är dimensionerad för att betala ut maximalt 10 miljarder kronor under totalt 20 år.

De bolag som finansierar Miljöfonden är Fortum, Jämtkraft, Mälarenergi, Skellefteå Kraft, Sollefteåforsens AB, Statkraft, Tekniska verken, Uniper och Vattenfall. Vattenkraftsbranschen har som mål att etablera Vattenkraftens Miljöfond under första halvåret av 2018.

FAKTA

Uniper är med sitt svenska bolag Sydkraft Hydropower AB, den tredje största vattenkraftproducenten i Sverige med 76 hel- och delägda vattenkraftverk, lokaliserade från Lycksele i norr till Kristianstad i söder, med en samlad effekt på cirka 1 700 MW och med en årlig leverans av cirka 8 000 GWh förnybar el. Det motsvarar ca 12 procent av Sveriges samlade vattenkraftproduktion.

Källa: Uniper