Nya Elinstallationsreglerna


2017-08-10

Bild:SEK

SEK Svensk Elstandard, Elsäkerhetsverket och Installatörsföretagen genomför en gemensam turné om nya SS 436 40 00 under hösten.

Uppdatera dig på de Nya Elinstallationsreglarna! Läs mer här om den seminarieturné som SEK Svensk Elstandard, Elsäkerhetsverket och Installatörsföretagen tillsammans genomför under hösten, med start i Växjö den 29 augusti och i Malmö dagen därpå. Seminarierna behandlar också hur Elinstallationsreglerna används i planering och kontroll av elinstallationsarbete.

Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 – ”Fyren” – kom i ny utgåva i maj. Som tidigare finns också en ny utgåva av SEK Handbok 444 som innehåller de nya Elinstallationsreglerna med kommentarer, precis som tidigare inlagda i gröna ramar på sina rätta platser.

I den nya utgåvan finns bland annat nya avsnitt som beskriver medicinska utrymmen och installationer för säkerhetssystem och laddning av elfordon. Stora ändringar har gjorts i avsnitten om solcellsinstallationer och om val och montering av överspänningsskydd. Skyddsutjämning har förenklats och jordfelsbrytare fått en utökad användning. Utgåvan från 2009 gäller parallellt med nya utgåvan fram till den 10 maj 2018.

Också den nya utgåvan av SEK Handbok 444 pryds av ett sjökort, den här gången kanske med mer elanknytning än tidigare. Kortet visar nämligen södra Öresund, inte bara med Bron utan också vindkraftparken på Lillgrund. Med sina 48 vindturbiner med en sammanlagd effekt på 110 MW är Lillgrund den största havsbaserade vindkraftanläggningen i Sverige.

Också standarder inom vindkraftområdet hanteras i Sverige av SEK Svensk Elstandard. De tas fram i internationellt samarbete inom IEC, där svenska specialister deltar genom den tekniska kommittén SEK TK 88. Nya för i år är reviderade utgåvor av två standarder för kommunikation för övervakning och styrning av vindkraftverk och i höst kommer en ny utgåva av SS-EN 61400-12-1 som beskriver hur man bestämmer ett vindkraftverks prestanda.

Källa: SEK