Svensk kärnkraft: Att vara eller inte vara


2017-08-28

Bild:LOS Energy

I fredags kom nyheten att man investerar i livsförlängande åtgärder för reaktorn Oskarshamn 3 (1 400 MW) fram till 2020.

Ägaren vill investera i så kallad härdkylning som införs som krav för svensk kärnkraft från 2021. Systerreaktorerna till Oskarshamn 3 har redan producerat sina sista kWh. Ägarna satsar nu på Oskarshamn 3 som är byggd på 1980-talet. Investeringen ligger på ca 1 miljard svenska kronor och säkerställer drift fram till 2040-talet.

Stort överskott trots stängning
Nu har fyra av tio reaktorer stängts ner eller har en planerad nedstängning före 2020. Fyra reaktorer har fått investeringsbeslut för fortsatt drift. Då återstår två reaktorer på Ringhals, på Sveriges västkust, där ägarna inte har fattat något slutgiltigt beslut om fortsatta investeringar.

Ny kärnkraft från 2019
Även om fyra reaktorer stänger ner, kommer den nordiska marknaden ha ett stort elöverskott 2020. Detta beror på att det har byggts mycket förnybar kraft och att Finland kommer in med ny kärnkraft 2019.

Väntar i spänning
Pressade priser på en framtida mättad marknad är nog en av aspekterna man väger in när man ska besluta om fortsatta investeringar på Ringhals kan bli aktuellt.

Källa: LOS Energy