Mer elproduktion och minskad miljörisk med ny kraftstation i Semla


2017-09-20

Igår invigde Uniper det nya kraftverket i Semla. I bakgrunden syns det gamla som togs ur drift förra sommaren.
Bild:Uniper
Igår invigde Uniper det nya kraftverket i Semla. I bakgrunden syns det gamla som togs ur drift förra sommaren.

Igår invigdes den nybyggda vattenkraftstationen Semla 4 i Kolbäcksån, utanför Fagersta. Den nya anläggningen ersätter en äldre på samma plats, Semla 3, som togs ur drift förra sommaren efter 106 år i drift. Uniper har investerat cirka 80 miljoner kronor i den nya anläggningen.

Den nya stationen medför en årlig ökning av den förnybara elproduktionen med 5 miljoner kilowattimmar. Den beräknade årsproduktionen ligger nu på 15 miljoner kilowattimmar.

Den nya stationen i Semla innebär även betydande miljöfördelar med kraftigt minskad oljevolym i stationen. Och Torbjörn Tärnhuvud, VD för Unipers svenska vattenkraftbolag, lyfter fram just miljöfördelarna med projektet.

- Att effektivisera befintlig vattenkraft är bland det bästa vi kan göra för att få in mer förnybar el i systemet utan att öka miljöpåverkan. Att inviga nya kraftstationer hör verkligen inte till vardagen. Detta är den andra stationen vi tar i drift på de senaste 30 åren, säger Torbjörn Tärnhuvud.

Uniper är den tredje största vattenkraftproducenten i Sverige med 76 hel- och delägda vattenkraftverk, lokaliserade från Lycksele i norr till Kristianstad i söder. Kraftverken har en samlad effekt på cirka 1 700 MW och levererar årligen 8 TWh förnybar el. Det motsvarar ca tolv procent av Sveriges samlade vattenkraftproduktion.


Källa: Uniper