Ett skepp kommer lastat...med solceller


2017-09-29

Bild:Kalmar Energi

Bild:Kalmar Energi

Nu har äntligen solpanelerna till första etappen av Törneby Solpark kommit. Byggnationen startade redan i somras, men den höga efterfrågan på solceller har inneburit lite extra väntetid. Men nu är de på plats och monteringen är i full gång. Det är drygt 100 privatpersoner och 10 lokala företag som har investerat i den första etappen. Intresset är fortfarande mycket stort och fortsätter det så här så kommer vi att kunna bygga resterande etapper inom en snar framtid.

Ökad efterfråga på solpaneler
Ökat statligt investeringsstöd och regelförenklingar, som exempelvis avskaffat krav på momsdeklaration för mindre anläggningar, pekas ut som två av flera drivkrafter för den ökade efterfrågan. Många inspireras också av varandra. När grannen investerar i solandelar eller installerar egna solceller vill många följa efter. Vi ser också att allt fler företag, kommuner, organisationer, bostadsrättsföreningar och så vidare har börjat intressera sig för sol som energikälla. Det visar statistik från Eon, en av Sveriges största elnätsoperatörer.

- Solenergi är en del av lösningen till en mer hållbar energitillvaro och många företag och organisationer ser det som ett mervärde att varumärket förknippas med hållbara lösningar, säger Staffan Larsson, marknadschef på Kalmar Energi.

Utvecklad teknik och lägre priser
För många som investerar i solenergi handlar det om ekonomi och eller hållbara värderingar. Förr i tiden var det huvudsakligen teknik- och miljöintresserade som investerade i en solcellsanläggning. Tekniken var då relativt ny, det var dyrt och de globala volymerna var låga. Bättre kunskap och insikter i nyttan har resulterat i en växande global efterfrågan på solceller och egenproducerad el. Den ökade volymen och utveckling av solcellernas effekt har lett till att priserna på solcellerna minskat avsevärt de senaste åren. Det lägre priset  har gjort energikällan konkurrenskraftig och tillgänglig för den breda massan. Det uppger Naturwatt på sin hemsida. I Europa är det framför allt Tyskland och Danmark som drivit på utvecklingen av solpaneler, till följd av höga elpriser. Tack vare detta har kostnaden på solcellspaket sjunkit  och blivit  intressant även för den svenska marknaden.



Källa: Kalmar Energi