Pilotprojekt ska återvinna värme ur avloppsvatten i fastigheter


2017-10-05

Stefan Patrikson, chef för affärsutveckling på Fortum Värme
Bild:Fortum
Stefan Patrikson, chef för affärsutveckling på Fortum Värme

Fortum Värme och Ecoclime ska genomföra ett pilotprojekt tillsammans med ett antal fastighetsägare för att återvinna energi från fastigheternas avloppsvatten.

Duschvattnet som rinner ner i golvbrunnen eller diskvattnet som lämnar vasken innehåller värdefull värme. Med Ecoclimes lösning kan en fastighetsägare återvinna värme ur avloppsvattnet för att värma upp nytt kallvatten, så att nästa varma dusch, disk eller tvätt kräver mindre energi.

– Detta är ytterligare ett steg i vår satsning att skapa ett resurseffektivt samhälle genom att hjälpa fastighetsägarna med kostnadseffektiva energilösningar med bibehållen komfort, säger Stefan Patrikson, chef för affärsutveckling på Fortum Värme.

Det går åt mycket energi för att värma varmvatten i en fastighet. Hur stor andel av värmen som går till just varmvatten beror på fastighetens verksamhet. Simhallar, hotell och bostadsfastigheter är exempel på storkonsumenter. 

– Samarbetet är startskottet för vår etablering av cirkulära energisystem och utvecklingssamarbeten på den svenska marknaden. Fortum Värme är Sveriges största fjärrvärmeleverantör. Det visar att vi är väl positionerade när fastighetsbranschen spås satsa mer och mer på klimatsmarta lösningar de närmsta årtiondena, säger Ecoclimes VD Lennart Olofsson. 




Källa: Fortum