Stadshusets mötesrum ska försörjas av solenergi


2017-10-09

Bild:Fredrik Larsson

Under början av oktober installerar Umeå kommun 158 högeffektiva solcellspaneler på stadshusets tak. De ska täcka den årliga elförbrukning i samtliga mötesrum på stadshusområdet. Målsättningen är att minska på elförbrukningen.

- Umeå kommun har en målsättning att minska på vår elförbrukning och tänka hållbart vid renovering och nybyggnation. Nu blir stadshuset självförsörjande av den el vi använder i våra 80 mötesrum. Framöver ska vi även arbeta för att minska på vår elförbrukning genom att vid behov successivt byta ut utrustning och belysning till det mest energisnåla. Vi vill vara föregångare och hoppas att andra tar efter, säger Ulf Larsson, energiingenjör på Fastighet, Umeå kommun.

Ett rum blir ett grönt mötesrum där apparaturen har bytts ut till den mest energisnåla. Rummet ger också tips på hur vi kan minska på vår elförbrukning i jobbet genom små beteendeförändringar.

Solcellerna på stadshuset täcker 10 villors förbrukning av hushållsel

Solcellerna på taket kommer att leverera 45000 kwh/år. Det kan jämföras med 10 villors eller 15 lägenheters förbrukning av hushållsel.

- Solcellerna är högeffektiva och testade att ge den energi som utlovas i ca 35 år. Den dagen taket behöver bytas ut så byter man ut solcellerna. De är i princip självrengörande och med mycket liten miljöpåverkan, säger Ulf Larsson, energiinjenjör på Fastighet, Umeå kommun.

Umeå kommun har ett ambitiöst energimål. Kommunens fastigheter ska klara 165 kWh/m² och år fram till 2020. Att spara energi är bra för Umeå kommuns ekonomi och bidrar till en bättre miljö. Genom små åtgärder på arbetsplatserna kan alla tillsammans spara mycket energi som bidrar till att kommunen uppfyller målet.

 


Fakta solcellerna:
Hållbarhet: 35 år
Investeringskostnad: 525 000 kr inkluderat ett statligt stöd på 30%.
Återbetalningstid: 13 år




Källa: Umeå kommun