Energimyndigheten satsar på Modvions vindkraftstorn i trä


2017-10-12

Transport av traditionella vindkraftstorn vs Modvions konstruktion.
Bild:Modvion
Transport av traditionella vindkraftstorn vs Modvions konstruktion.

Energimyndigheten och ledande industriföretag investerar 4,6 miljoner kronor i Göteborgsbolaget Modvions utveckling av 150 meter höga vindkraftstorn i trä, samt byggnationen av en 30 meter hög prototyp.

Vindkraften producerar mer än tio procent av den el vi använder i Sverige, och andelen förväntas öka. Men för att kunna producera mer energi behöver vindkraftstornen bli högre. Problemet är att vägarna inte växer i samma utsträckning - traditionella torn över 100 m höjd överskrider maxbredden för bred last inom EU. Det problemet har Modvion en lösning på som bland andra Energimyndigheten nu väljer att investera i.

– Vår patenterade konstruktion bygger på moduler av limträ. Det löser transportproblemet och gör att vi kan bygga torn som är 150 meter höga till 30 procents lägre kostnad. Därmed kan elproduktionen ökas tack vare högre vindhastigheter och större rotorblad, säger Otto Lundman, Modvion.

Enligt Energimyndigheten är detta en innovation som har potential att påtagligt bidra till omställningen av energisystemet. Därför medfinansierar de Modvions utvecklingsprojekt på totalt 4,6 miljoner kronor som sker tillsammans med Moelven Töreboda, Pretec, Skellefteå kraft, Sika, Metsä Wood, RISE och Chalmers. Projektet är ett första steg i kommersialiseringen och innehåller bland annat en prototyp på ett 30 meter högt torn. Prototypen kommer monteras på Chalmers testplattform utanför Hönö i Göteborg och ska stå färdig våren 2019.

– Efter prototypen kommer vi bygga ett 150 meter högt torn som ska stå klart år 2020. Det är en stor utmaning och ett ambitiöst projekt. Men vindkraften är vår främsta förnyelsebara energikälla och vi vill se till att den förblir konkurrenskraftig och kostnadseffektiv, säger Otto Lundman.

– Nya innovationer kommer att vara en nyckel i omställningen till ett hållbart energisystem i Sverige och Europa. Dagens tornteknik i stål och betong är kostsam och energikrävande både i tillverkning, logistik och skrotning. Modvion har en spännande innovation som kan ha en mycket positiv påverkan på det globala energisystemet, säger Andreas Stubelius, Energimyndigheten.




Källa: Chalmers