Stamnätstariffen för el fastställd för 2018


2017-10-13

Svenska kraftnäts styrelse fastställde nyligen stamnätstariffen för 2018. Beslutet innebär en höjning av tariffens båda delar och bedömningen att stamnätstariffen kommer att fortsätta behöva höjas på sikt kvarstår.

Stamnätstariffen består av två delar: en effektavgift och en energiavgift. Effektavgiften, som ska täcka förvaltning och utbyggnad av stamnätet, höjs inför 2018 med i genomsnitt 10 procent jämfört med 2017. Energiavgiften, som ska täcka kostnaderna för överföringsförluster i stamnätet, höjs inför 2018 i samtliga anslutningspunkter, i medeltal också den med 10 procent.

De ökade kostnader som följer av den höga investeringstakten kompenseras till viss del av ökade intäkter från kapacitetsavgifter men framför allt av resultatet från tidigare år. Resultatöverskottet medger att Svenska kraftnät kan planera för en lägre avkastning 2018 – men behovet av framtida tariffhöjningar kvarstår, även om nivån är svårbedömd.

– Bedömningen är att intäkterna från effektavgiften kommer att behöva öka också de kommande åren, framför allt för att möta de kostnader som följer av det omfattande investeringsprogrammet. Därtill kommer en ökning av avkastningen eftersom ackumulerat överskott nu är förbrukat, säger Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh.

Stamnätstariffen gäller från 1 januari 2018.



Källa: Svenska kraftnät