Internationellt kunskapsutbyte med fokus på kärnkraft och kärnbränslecykeln


2017-10-20

Gruppfoto från ett tidigare studiebesök som genomfördes i Oskarshamn - mars 2017
Bild:Oskarshamn kommun
Gruppfoto från ett tidigare studiebesök som genomfördes i Oskarshamn - mars 2017

Allt fler kommer till Oskarshamn för att inspireras av hur man arbetar med kunskap, samhällsengagemang och information runt frågor som berör kärnkraft. Under de tre senarste åren har man inom EU-projektet BRILLIANT (Baltic Region Initiative for Long Lasting Innovative Nuclear Technologies) genomfört flera uppskattade studiebesök.

Den 23-24 oktober är det dags för ett nytt besök. Det sista inom det treåriga BRILLIANT-projektet. Det är då 10 personer från Lettland, Litauen och Polen som välkomnas. En av deltagarna är Simonas ŠatūnasLitauens vice energiminister. Under sitt besök kommer deltagarna att besöka Oskarshamns kärnkraftverk samt Svensk Kärnbränslehanterings anläggningar i Oskarshamn; Clab – mellanlagret för använt kärnbränsle, Äspölaboratoriet och Kapsellaboratoriet.


EU-projektet BRILLIANT är ett samarbete mellan olika universitet, forskningsinstitut och industrier runt Östersjön med målet att studera långvariga hållbara utvecklingsalternativ inom kärnkraftstekniken. När projektet för ca ett år sedan genomförde en halvtidsutvärdering var det Oskarshamns del och studiebesöken som fick särskilt beröm.




Källa: Oskarshamn kommun